Fastelavn nærmer sig og det betyder selvfølgelig massevis af hjemmebagte fastelavnsboller med fyld af lækker, blød creme. Normalt bager jeg de klassiske gammeldags fastelavnsboller, som er lukkede boller med vaniljecreme, der pyntes med glasur på toppen, men i flere år har jeg haft de åbne fastelavnsboller med creme på min liste og i dag fik jeg langt om længe gjort noget ved det. Så kan vi nemlig også smovse i de skønne fastelavnsboller hele weekenden, hvilket bestemt heller ikke er dårligt.
>> Se også min opskrift på gammeldags fastelavnsboller med creme lige her.
De klassiske, åbne fastelavnsboller, som man finder hos bageren, er som regel lavet på wienerbrødsdej, men da jeg foretrækker gærdej fremfor wienerbrød, lavede jeg fastelavnsbollerne af gærdej. Selve udformningen af bollerne er faktisk også “hugget” fra min tid i bagerverdenen, for i stedet for at forme dejen som boller, lave en fordybning og komme cremen i hullet, så rullede jeg dejen ud til et stort rektangel. Rektanglet blev skåret i firkanter og så blev hjørnerne på hver firkant samlet på midten, inden fyldet blev fordelt. Præcis på samme måde, som når man laver en spandauer, eller en papirs flipflap, hvis det siger nogle af jer noget? 🙂
Ved at følge ovenstående fremgangsmåde sikrer man sig, at fyldet bliver i midten af bollen under bagningen, i stedet for at hæve op sammen med bollen og efterfølgende løbe ud på pladen. Og det sker altså hyppigere, hvis man nøjes med at lave en fordybning i en bolle og komme fyldet heri. Mht. fyldet, så havde jeg allerede på forhånd besluttet, at der skulle en god, hjemmelavet vaniljecreme i midten af bollerne, men da jeg nu var i gang, lagde jeg også et stykke marcipan på hvert stykke dej, inden hjørnerne blev samlet på midten. Marcipanen giver ekstra meget lækkerhed og fyld til bollen, men derudover klistrer det også så dejligt til hjørnerne på dejen, når man folder dem ind mod midten, så de bliver, hvor de skal.
De afkølede boller blev pyntet med hvid glasur og jeg kan lige så godt afsløre, at i skrivende stund er halvdelen af bollerne allerede forsvundet som dug for solen. Jeg har derfor meget snart planer om at lave engang en omgang åbne fastelavnsboller og denne gang bliver det med fyld af hindbærmarmelade og lyserød glasur. Glasuren kan i øvrigt snildt udelades, hvis ikke man bryder sig om den slags. Så kan bollerne i stedet pyntes med sigtet flormelis eller smeltet chokolade. Og bager man en stor portion, så kan bollerne også sagtens fryses. Men så bør man vente med at pynte dem med glasur eller lignende, indtil de er optøede.
Fastelavnsboller (åbne)
Ingredienser
- 1 dl mælk (lillefingervarm)
- ½ pk gær
- 25 gr sukker
- 1 tsk groft salt
- 1 æg
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
- 75 gr smeltet smør
- 300 gr hvedemel
Fyld
- 100 gr marcipan (kan udelades)
- sammenpisket æg til pensling
- 3 dl kagecreme med vanilje (se evt opskrift her)
- glasur til pynt
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, æg, vaniljesukker, kardemomme, smør og hvedemel og ælt grundigt sammen til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også samles i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens laves vaniljecremen.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et rektangel (ca 30 x 40 cm). Skær rektanglet ud i 12 firkanter.
- Del marcipanen i 12 lige store, flade stykker og læg et stykke på midten af hver dejfirkant. Fold hvert hjørne af firkanten ind mod midten og pres dem fast ned mod marcipanen. Gentag med alle dejfirkanterne.
- Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Lav en fordybning i midten af hver bolle med tommelfingeren og pensl herefter med sammenpisket æg.
- Fordel vaniljecremen i fordybningerne i bollerne og lad dem efterhæve i ca 15 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på bageristen og pynt dem herefter med hvid glasur rørt sammen af flormelis eller lidt vand. Foretrækker man brun glasur, så tilsæt lidt kakaopulver til glasuren.
- Bollerne holder sig bløde og lækre i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. De kan også fryses, men så er det bedst, hvis man venter med at pynte med glasur, til de er optøede.
Hej, kan man lave dejen dagen før og stille den i køleskabet så de kan bages hurtigt om morgenen – hvis ja, hvordan?
Vh malene 🙂
Malene – Ja, det kan nok godt lade sig gøre 🙂 Dog ville jeg nok ælte dejen og forme bollerne allerede om aftenen, og så lade dem hæve på køl natten over – præcis ligesom jeg har gjort i opskriften til de her koldhævede kanelsnegle, som du måske kan bruge til inspiration 🙂
https://madenimitliv.dk/koldhaevede-kanelsnegle/
Vil du også anbefale marcipan, hvis man laver versionen med marmelade i stedet for creme?
Mette – Ja, det plejer jeg i hvert fald selv at bruge 😀