En æble-karamel tærte er ikke nogen helt almindelig æbletærte. Det er nemlig en æbletærte, der er sovset godt og grundigt ind i karamel. Og så er den oven i købet så nem at lave, at man skulle tro, det er løgn. Hemmeligheden ligger i mælk – kondenseret mælk!
Æble karamel tærte – nem opskrift.
Æble-karamel tærten er jeg blevet inspireret til på mine utallige rundturer rundt omkring hos andre madbloggere. Fremgangsmåden er stort set ens hos alle, selvom ingredienserne varierer lidt. Men da jeg havde set nogenlunde samme opskrift hos de første 10 bloggere, opgav jeg altså at finde ud af, hvem ophavsmanden oprindeligt er, så det må stå hen i det uvisse. Nedenstående opskrift er da også lavet ud fra mine egne smagsløg, og den er virkelig nem.
En meget lækker æbletærte, som blev serveret med en klat creme fraiche, vendt med en smule stødt kanel og lidt sukker. Og er du til kanel, så kan jeg godt afsløre, at kanel-creme fraiche smager fantastisk til æbledesserter.
Tip! Se også mine bedste tips under opskriften.
Æble-karamel tærte
Ingredienser
- 100 gr smør (blødt)
- 140 gr hvedemel
- 75 gr sukker
- 0,25 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 0,5 tsk bagepulver
- 4 stk æbler
- 1 ds kondenseret mælk (397 gr)
Fremgangsmåde
- Kom smør, hvedemel, sukker, salt og bagepulver i en skål og saml hurtigt dejen. Pres den herefter ud og op ad kanterne i en smurt tærteform (ca. 22 cm).
- Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Fordel herefter æblebådene ovenpå tærtebunden i et fint mønster.
- Hæld kondenseret mælk over æblerne, så det lægger sig i et jævnt lag.
- Bag tærten ved 150 °C (varmluft) i 15 minutter. Øg herefter temperaturen til 175 °C (varmluft) og bag tærten i yderligere 45 minutter, indtil den er gylden og den kondenserede mælk er fint karamelliseret.
- Server tærten lun med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Tærten kan desuden fryses.
Noter til opskriften.
I stedet for æbler, kan du lave den karamelliserede tærte med pærer. Resultatet bliver bedst, hvis du bruger rimeligt modne pærer, da de smager af mest. Alternativt kan du også bruge pærer fra dåse. Husk at afdryppe dem godt og dup dem evt. tørre med lidt køkkenrulle, inden de skæres i både.Tips til opskriften.
Bryder du dig ikke om æbler, så kan kagen sagtens laves med pærer i stedet for. Du skal bare sørge for at bruge nogle rimeligt modne pærer, da disse smager af mest. Alternativt kan der også bruges pærer fra dåse. Sørg for at afdryppe dem godt og dup dem evt. med køkkenrulle, så evt. overskudsvæde ikke løber ud og gør tærtebunden blød.
Drop evt. frugt og fyld i stedet tærtebunden med nødder. Fx hasselnødder, pecannødder og valnødder eller en blanding, som overhældes med kondenseret mælk og efterfølgende bages til gyldenbrun karamel. Jeg er sikker på, at det vil blive en helt fantastisk nødde-karamel tærte, der smagsmæssigt minder lidt om en toscatærte.
Åh, sender du ikke et stykke til aftenskaffen?
– Anne
Anne – Haha, den er faktisk så nem at lave, at det er lige før det er nemmere at bage den selv, end at få et stykke bragt 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej, faldt over dit indlæg da jeg søgte efter inspiration til en æbletærte med karamel. Havde allerede fået ideen med at bruge kondenseret mælk, jeg havde dog tænkt at lave den til karamel først og fylde tærten godt op med den og æbler, lidt som du også beskriver. Nu tænker jeg så, er ikke den store bager så tænker at købe en færdig dej i supermarkedet, kan du ikke overbage din dej?
Frederik – Altså umiddelbart havde jeg ingen problemer med at dejen blev mørk eller overbagt, men har dejen tendens til at blive lidt mørk, er det jo altid en idé, at dække tærten til med lidt stanniol, under den sidste del af bagningen. Lyder i øvrigt lækkert at koge karamellen først – er sikker på, at den så bliver lidt mørkere end den karamel man får, når man bare hælder den kondenserede mælk i formen 🙂