Jeg ved godt, at det ikke ligefrem er sæson for æbler eller æbletærter, men gør alligevel Jer selv den tjeneste, og bag denne her fantastiske kage, lige så snart I kan få lejlighed til det – eller lad være med at vente på en lejlighed, bare bag den og nyd den! Jeg siger Jer, det er den bedste kage, jeg længe har fået og så var den oven i købet ekstrem nem at lave og indeholder ikke specielt mange ingredienser. Ideen til kagen fik jeg inde hos Pilles Univers, men jeg endte godt nok med at ændre en del i indholdet og udseendet undervejs.
Grunden til, at jeg bagte kagen var faktisk, i første omgang, at vi havde kærestens mor og hendes kæreste nede og spise aftensmad, og så skulle vi jo have lidt til kaffen, men den bliver bagt snarest muligt igen, med eller uden lejlighed og gæster.
Kagen er bagt med marcipan, så selve bunden minder egentlig mest om en rigtig blød og svampet mazarinkage, men til forskel fra en mazarinkage, er der ikke smør i dejen – faktisk er der overhovedet ikke fedtstof i kagen, men til gengæld er der så meget marcipan, at den ikke på nogen måde kan blive tør. Desuden tilfører æblestykkerne på toppen jo også lidt fugt.
Vil man meget gerne bruge sæsonen frugt, så forestiller jeg mig, at man skal prøve at bage den med rabarber, som så småt titter frem i haverne nu – jeg tror, at syren fra rabarberne vil passe perfekt sammen med den søde kage. Jeg valgte at drysse kanelsukker, grofthakkede mandler og lidt perlesukker øverst på kagen, inden jeg satte den i ovnen, men man kan sagtens nøjes med kanelsukkeret alene. Dog vil jeg nok undlade kanelsukkeret, når jeg bager kagen med rabarber på et tidspunkt.
Æbletærte med kanel og marcipan.
6-8 pers.
250 gr marcipan, plukket i mindre stykker
150 gr lyst rørsukker
2 store æg
100 gr hvedemel
1/2 tsk vanillepulver
Topping.
2 æbler, skrællede og skåret i tynde både
3 tsk lyst rørsukker
1 tsk stødt kanel
15 mandler, grofthakkede
2-3 tsk perlesukker
Kom marcipan, sukker og æg i en skål og ælt det godt sammen med fingrene. Når massen er blød og ensartet tilsættes mel og vanillepulver. Alternativt kan dejen røres på en køkkenmaskine, og mel og vanillepulver tilsættes til sidst. Smør en springform (ca. 22 cm i diameter) og placer evt. et stykke bagepapir i bunden. Fordel dejen i formen og placer æblebådene i en cirkel. Pres bådene let ned i dejen. Rørsukker og kanel blandes til kanelsukker og fordeles ovenpå kagen. Til sidst drysses med hakkede mandler og perlesukker. Bag kagen ved 175 grader i 30-40 minutter, til kagen er gylden og gennembagt. Server den lune kage med creme fraiche, vaniljeis eller flødeskum.
Yum, kombinationen af æble, kanel og marcipan bliver aldrig for gammel, det smager bare skønt hver evig eneste gang!
– Anne
Anne – Det gør det nemlig – helt genialt og altid en vinder her hos os 🙂
Den ser skøn ud! Og æbletærte kan spises hele året 😀
Christina – Mange tak 🙂 Og hvor har du ret, selvom man måske forbinder det mest med efterår, så smager det jo lige så godt i maj måned 🙂
Den ser super lækker ud! 🙂
Jeg kunne dog kun finde sådan noget chokolade-marcipan i min Netto, tror du det kan bruges eller skal jeg mon finde noget almindelig marcipan? 🙂
Rebecka – Jeg tror altså du vil få det bedste resultat, hvis du venter til du har almindelig marcipan. Jeg tror ikke æble-kanelsmagen vil harmonere så godt med chokolademarcipan, og eftersom marcipan næsten udgør halvdelen af fyldet til bunden, så vil det formentlig komme til at smage rigtig godt igennem 🙂
Men jeg håber du vil kunne lide den, når du engang får afprøvet opskriften – med eller uden alm. marcipan 😀
Mange tak for svar! 😀
Så må jeg i Føtex og finde noget almindeligt marcipan 🙂
Jeg har lige prøvet at bage kagen og må desværre konstatere, at lige så lækker den ser ud på billedet, lige så uappetitlig kan den også blive, når man laver den. I stedet for en flot, gylden kage endte jeg med en klat snask, der smagte overvældende meget af marcipan, og desværre ikke på den gode måde. Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke og givet den ekstra tid i ovnen, men kagen var stadig uspiselig og måtte smides ud. Det er ikke for at kritisere opskriften, jeg vil bare gøre opmærksom på, at kagen desværre også kan ende sådan.
Josefine – Det var da godt nok en træls omgang – sagt på godt, gammeldags jysk 🙂 Jeg hader selv, når noget man har brugt tid og gode råvarer på mislykkes. Jeg startede med lige at tjekke op på opskriften og jeg kan ikke umiddelbart se, at der skulle være nogle skrivefejl, så det kan i hvert fald udelukkes. Jeg har desuden bagt kagen 2 gange i forskellige varianter efter den samme opskrift – én med æble og én med rabarber og de er begge to blevet fine.
Mht. dejen, så tager den udgangspunkt i mazarindejsprincippet, bortset fra at der er udelukket smør, så du har ret i, at kagen smager en del af marcipan, men der er jo også 250 gr marcipan i til kun 150 gr sukker, 100 gr mel og 2 æg.
Jeg tænker på, om du har fået ingredienserne rørt ordenligt sammen? Jeg har kun prøvet at bage den ved at komme det hele i min KitchenAid og lade den røre tingene sammen, men det kræver lidt tid at få tingene æltet sammen i hånden. Desuden bruger jeg en springform på ca. 22 ca, og det er meget sammenlignet med mængden af dej, så det er kun et tyndt lag dej, der bredes ud i bunden. På den måde bliver kagen bagt færdig på 30-40 minutter ved 175 gr, men jeg skal ikke kunne sige, om det har nogen betydning, at man eksempelvis bruger en springform på 15 cm i diameter.
Håber du kan bruge mit svar til, at finde ud af hvad der kan være sket.
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg vil egentlig bare sige at din æblekage for al fremtid vil være en efterårsklassiker her hos os. Jeg vovede forsøget og firedoblede opskriften. Alle fire kager blev rigtig flotte og den ene der undslap fryseren var væk i løbet af en time. Generelt vil jeg sige at de opskrifter jeg prøver fra din side er super gode og jeg har ikke endnu prøvet at de ikke er lykkes. Tak for en fin side i øvrigt 😉
Mvh Jette
Jette – Hvor er det dejligt at høre, at kagen blev en succes. I det hele taget var det en rigtig dejlig besked, du havde skrevet til mig, så tusind tak for den 😀 Sådan nogle beskeder bringer altid smilet frem og gør mig glad – jeg skriver jo, fordi jeg ikke kan lade være og fordi jeg gerne vil dele mine erfaringer med andre, så at der findes sådan nogle som dig derude, gør det jo bare endnu bedre 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Skal der slet ikke noget hævemiddel i?
Anne – Man kan godt tilsætte 1 tsk bagepulver til dejen – så bliver den lidt mere luftig. Hvis man undlader bagepulver bliver bunden sådan lidt tung og snasket mazarinagtig. Jeg har prøvet lidt forskelligt og jeg synes, at begge udgaver smager dejligt. Her er der et eksempel på nogenlunde den samme kage – bare med nektariner – og bagepulver 😀
https://madenimitliv.dk/mazarinkage-med-nektariner/
Hej. Kan den laves dagen i forvejen? 🙂