Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Anret et lækkert ostebord…

0 kommentarer
Annonce, Inspiration

*Annonce* Indlægget er lavet i samarbejde med Lidl. 

Påsken nærmer sig og for rigtig mange af os danskere, er der tradition for at nyde en hyggelig påskefrokost i dejligt selskab. Går man helt traditionelt til værks, så hører der selvfølgelig en klassisk osteanretning til som afslutning på en god frokost og størrelsen på denne anretning kan så variere, afhængig af hvor mange retter der er gået forud.

Man kan også gå lidt mere utraditionelt til værks og udelukkende servere masser af gode oste, pølser og skinke – på den måde får påskefrokosten et strejf af spansk tapas over sig. Og har man slet ikke frokostplaner, så kan man jo stadig servere en lille, lækker osteanretning til aftensmad én af påskedagene – gerne med et par gode glas vin ved siden af – ren påskehygge og dejligt afslappende.

Som optakt til påsken har jeg anrettet et ostebord i samarbejde med Lidl, hvor jeg har taget udgangspunkt i de skønne Deluxe-varer, som er Lidls eget mærke – en række ekstraordinære lækkerier, hvor der er er kælet lidt ekstra for detaljen og som jeg helt klart kan anbefale. Og i anledning af påsken har Lidl mange skønne Deluxe-varer på hylderne, så det er jo et godt sted at starte, hvis frokosten lige skal have et ekstra lille pift.

Der er jo som sådan ikke noget, der er rigtigt eller forkert, når det kommer til at anrette et godt ostebord, men jeg synes som minimum, at der skal være 3 slags ost og meget gerne med forskellige smagsnuancer og konsistens. Hvorvidt der skal blåskimmelost eller ej på bordet, må være op til den enkelte at vurdere, men her i huset elsker vi blå ost.

Fra øverste venstre hjørne mod højre har jeg brugt –

  1. Toma al tartufo – en fast, italiensk skæreost med et lækkert bid og et skønt strejf af trøffel.
  2. En skotsk, gul cheddar – en lækker skæreost, der næsten smelter på tungen og med en let, skarp smag.
  3. Flødeost med feta og Calamata oliven – forrygende lækker og cremet flødeost med små stykker af oliven og en mild smag af feta og fløde.
  4. Danablu blåskimmelost – en cremet blåskimmelost med den karakteristiske, skarpe smag af blåskimmel men lidt mildere end andre danabluoste.
  5. Flødeost med Karl Johan svampe – en cremet flødeost med en tydelig smag af lækre svampe.


Udover oste, synes jeg, det er lækkert, at tilføje et par gode pestoer og en kompot eller marmelade, som passer til de valgte oste. Her er det en pesto med ricottaost og valnødder, som er forrygende lækker ovenpå ost, men faktisk også kan vendes sammen med friskkogt pasta, eller bruges som alternativ til tomatsauce på en lækker pizza, fx med pære, gorgonzola og lufttørret skinke. Desuden en skøn olivenpesto med sorte og grønne oliven og semidried tomater, som er fantastisk at smøre på et stykke godt brød. Jeg serverede desuden en lille skål med min mors hjemmelavede orangemarmelade, som er noget så lækker til ost.

Det kan være lækkert med 1-2 slags fintskåret pålæg som supplement til ost, fx spegepølse og lufttørret skinke og en håndfuld småbitte ølpølser er også et hit. Her har jeg brugt L’amourelle – en lufttørret salami med camembert, som passer perfekt til ostene. Som tilbehør til pølsen er der rødløg – friske rødløg og syltede rødløg – som både smager og pynter så fint med den smukke, pink farve. Desuden små cornichoner og lækre oliven.

Og apropos tilbehør, så er det dejligt med lidt forskellige slags tilbehør, som man kan nippe af indimellem ostene. Jeg har brugt en dåse ristede og saltede mandler fra Deluxe og har desuden suppleret med snackpeber i tynde ringe og frugt i form af vindruer og tørrede dadler, som er perfekte til ost. Endelig har hele anretningen fået et grønt pift med friske basilikumblade – de fungerer ikke kun som pynt, for de smager også skønt ovenpå både pølse og ost. Desuden serverede jeg brød ved siden af i form af hjemmebagte flutes, kiks og sprøde grissini.

Jeg vil mene, at ovenstående anretning vil kunne gøre det ud for hovedret til 4-6 pers. – evt suppleret med en ekstra slags pølse eller lidt skinke. Skal osteanretningen bruges som afslutning på en god (påske)frokost, så vil jeg mene, at der er nok til 8-10 personer, evt kan man så droppe salamien, men mængderne afhænger selvfølgelig af, om der er seriøse ostespisere i selskabet, ligesom antallet af retter, der er gået forud, formentligt også vil spille ind.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer