En asiatisk suppe med kylling, nudler og grønsager er både sund og lækker og så er den så nem at lave, at jeg ofte laver den til mig selv til frokost. Især hvis jeg småfryser, eller bare har lyst til noget andet end de sædvanlige rugbrødsmadder, salat eller rester fra aftensmaden. Suppen laves lige ud ad landevejen på kyllingebryst, bouillon, forskellige slags grønsager og så lidt nudler, hvilket kan undværes, hvis ikke man bryder sig om dem. Så kan man i stedet skrue lidt op for mængden af kyllingekød og grønsager, men jeg er ret vild med nudler, så jeg kommer som regel en portion i suppen.
Derudover er der faktisk ikke så meget mere i suppen, bortset fra lidt soja og limesaft, så her kan de fleste vist være med, uden at skulle en tur forbi et asiatisk supermarked først. Jeg bruger desuden hvidløg, frisk ingefær og tørrede chiliflager til at sætte smag på suppen, men ingefær kan udelades, hvis ikke man er til den slags, og de tørrede chiliflager kan snildt erstattes af en frisk chili i små tern. Der er bare en kedelig tendens til, at mine friske chilifrugter når at blive for gamle, før jeg får dem brugt. Jeg skal som regel bruge en enkelt til madlavningen, men kan ofte kun finde pakker á 3-5 stk. Og så ender jeg altså med at smide de resterende ud, så nu har jeg stort set altid tørrede chiliflager i krydderiskabet i stedet for og det fungerer perfekt.
Suppen er en fyldig en af slagsen og derfor plejer jeg heller ikke at spise brød ved siden af, men det kan man jo gøre, som man synes. Store og sprøde rejechips er også en mulighed og dem er jeg altså en smule vild med, når det gælder tilbehør til asiatisk mad. Det er lidt individuelt, hvordan den færdige suppe skal smage. Men hvis man bruger limesaft og soja efter smag inden servering, og desuden serverer friske limebåde, soja og måske lidt chiliolie ved siden af, så kan enhver jo selv dosere og få en helt perfekt smagsoplevelse.
Asiatisk suppe med kylling
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 3 cm frisk ingefær (revet)
- 0,5 tsk tørrede chiliflager
- 10 dl hønsebouillon (evt. vand + 2 bouillonterninger)
- 400 gr kyllingebryst
- 100 gr gulerod
- 150 gr sukkerærter
- 1 bdt forårsløg
- 200 gr tørrede nudler
- 1 stk lime
- soja
Fremgangsmåde
- Varm olien op i en gryde og sauter hvidløg, ingefær og chiliflager heri i 2 minutter.
- Tilsæt bouillon og bring suppen i kog.
- Del kyllingebrysterne i 3-5 mindre stykker og læg dem i suppen. Læg låg på suppen, bring gryden i kog og lad den koge i ca 10 minutter, til kyllingestykkerne er tilberedte.
- Imens renses grønsagerne. Gulerod og sukkerærter skæres i tynde strimler og forårsløgene skæres i tynde ringe.
- Læg nudlerne i en skål, overhæld med kogende vand til det dækker og dæk skålen til. Lad nudlerne trække i 3-4 minutter til de er bløde, hæld vandet fra nudlerne og stil dem til side.
- Fisk kyllingestykkerne op af suppen og pluk kødet i mindre stykker. Det kan være en god ide at bruge en gaffel, da kødet er meget varmt.
- Kom grønsagerne i suppen og bring den i kog. Lad grønsagerne koge et par minutter, til de er lige netop møre, men stadig har bid.
- Kom nudler og kyllingkød i suppen og smag til med friskpresset limesaft og soja.
- Server suppen rygende varm, evt med limesaft, soja og lidt chiliolie, så man selv kan smage suppen yderligere til.
Jeg plejer at tørre friske chilifrugter ved at trække en sytråd gennem stilken og hænge dem op under loftet et lunt, tørt sted. De holder sig fint og så kan man lave sine egne chiliflager, når de er helt tørre 🙂
Anne-Mette – Uhhh ja, det er en god idé. Det gør min mor også, når drivhuset skal tømmes sidst på sæsonen 😀
Jeg kommer resten af de friske chili i fryseren, så er der altid på lager. Det gør jeg iøvrigt også med de hjemmedyrkede
Pia – Tak for tippet. Jeg har prøvet at tørre chilier, men jeg har aldrig prøvet at fryse dem 😀
Hej du kan med fordel fryse dine chili er det gør jeg altid og så tager jeg dem bare fra fryseren. Køber en stor pose fuld i et thai supermarket. 😊
Trine – Tusind tak for tippet, som hermed er givet videre til de andre læsere 😀
Frys dine friske chillier og hvidløg (uden skral) så giver begge mere smag
Janni – Tusind tak for tippet – det skal jeg huske 😀
Uhm den blev god. Tak for opskriften 👍🏻
Tenna – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Har lavet den til aftensmad i dag og nøj hvor er den bare god – smager fantastisk og er nem at gå til 👍 Mums siger jeg bare
Jette – Hvor er det bare dejligt at høre 🙂 Herhjemme er suppen også en kæmpe succes – især på kølige dage 🙂
Jeg dyrker selv flere slags chili, og jeg fryser dem altså i små plastikbøtter, som f.eks dem der har været sky i. Når jeg skal bruge en enkelt, tager jeg den ud og lader den tø ca. 10 minutter på bordet, inden jeg splitter den og renser den for kerner, det er nemmest inden den tør helt op. Så er den klar til gryden eller til at blive hakket, revet eller hvad du nu skal bruge den til. Smagen fejler absolut ikke noget. – Jeg lærte for øvrigt et trick af Jamie Oliver i hans spareprogram på tv: han fryser dem osse, og så tager han én ud og river straks en passende dosis på et fint rivejern over f.eks. en portion salat, pocheret æg eller pynt på den færdige ret – han kalder det “Angel dust” – tilbage i fryseren med resten af chilien. Og hvis han kan – så kan vi andre vel osse 🙂
Hej du
Er det muligt at du kan sætte kcal på dine opskrifter?
Vh Charlotte
Charlotte – Hejsa. Jeg må indrømme, at jeg på nuværende tidspunkt ikke har planer om at ernæringsberegne mine opskrifter. Jeg laver jo helt almindelig hverdagsmad, så jeg tænker, at det vil være mere relevant, hvis jeg havde en sundheds- eller slankeblog 🙂 Men derudover så tager det også virkelig lang tid, hvis jeg skal ernæringsberegne på alle mine opskrifter, og det vil måske være de færreste, som reelt vil bruge beregningerne til noget. Især fordi, at mine opskrifter som sagt ikke er beregnet til vægttab. Jeg tænker derfor, at det langt hen ad vejen vil være skønne, spildte kræfter.
Til gengæld findes der jo masser af Apps og hjemmesider til gratis kalorieberegning, så der kan man nemt lige taste ingredienserne til en opskrift ind og få beregningerne 🙂
Hej Anne -Kathrine
Kan den fryses ned…?
Jeg er selv og det er rart og have noget nemt og tage op af fryseren i passende portioner 😀
Joan – Det burde ikke være noget problem. Dog skal du så overveje kun at tilsætte nudler til den portion, du spiser, og fryse suppen ned uden nudler. Ellers kan de godt “splatte” ud og “jævne” suppen 😀
Hej
Opskriften der super lækker ud!
Kan man bruge en rest fra en kogt hel kylling i stedet for kyllingbryst?
Hilsen Maria
Maria – Det kan du sagtens. Alle former for tilberedt kylling kan bruges. Jeg plukker ofte skroget, når vi har fået stegt kylling, og bruger det til suppen 🙂
Vores absolut favoritsuppe! Nu har vi en masse porre. Kan man skrift forårsløg ud med det?
Maria – Det burde ikke være noget problem. Dog skal man lige huske, at porrer er lidt mere “grove” og fyldige end forårsløg, så der skal nok ikke bruges heeeelt samme mængde. Men ellers er det jo bare med at bruge det, som man kan lide 🙂
Dejlig nemt at lave og smager perfekt.
Absolut ikke sidste gang det bliver lavet.
Brugte dog frisk chilli og tilsatte lidt bambus skud.
Michael – Uhhh, det lyder også lækkert med lidt bambus skud i suppen 😀
Det er måske et fjollet spørgsmål, men er kyllingen rå når den kommer i suppen eller skal den steges først?
Nina – Kyllingestykkerne er rå – det er derfor, at de skal deles i lidt mindre stykker, så de kan nå at blive helt tilberedte i suppen. Jeg lover, at jeg nok skal skrive “tilberedt kylling” i mine opskrifter, når det er tilfældet 😀
Virkelig god suppe, tusind tak for opskriften! Det må snart være en klassiker herhjemme. Jeg mistede kontrollen over mine chiliflager og fik lidt for mange i denne gang, så jeg puttede ca. 2 spiseske peanutbutter og 2 teske kokossukker i suppen, den blev også lidt tykkere, men bestemt ikke sidste gang, jeg laver den fejl.
Alberte – Hihi, ja det lyder da ikke ligefrem som nogen dårlig fejl 😀
Smid dine chilier i fryseren i stedet for at smide dem ud. Det gør jeg, når vi har dyrket for mange., og de kan såmænd ligge der i flere år… Det smarte er, at du sagtens kan skære dem over og fjerne frøstanden, selvom de er frosne.
Anette – Tusind tak for tippet – det er så træls at smide god mad ud 😀