Forleden aften nød vi en portion hjemmelavet aspargessuppe med friske, danske asparges til aftensmad. Aspargessuppe hører til blandt Mortens yndlingssupper. Især hvis suppen er fyldt med kødboller og/eller masser af møre aspargesstykker og jeg fik bestemt heller ikke nogen klager over menuen, selvom solen skinnede udenfor.
Sommersol og varm suppe er måske ikke lige det mest oplagte makkerpar i verden. Men ikke desto mindre, så bør man altså unde sig selv en portion lækker og cremet aspargessuppe lavet på helt friske asparges, som er i sæson netop nu. Det er toplækkert og rigtig sommermad efter min mening.
Herhjemme spiser vi nu aspargessuppe hele året. Men hvor jeg bruger dåseasparges om vinteren og efteråret, så nøjes jeg med en enkelt dåse asparges om sommeren og supplerer så med friske asparges for resten. Der kan bruges både hvide og grønne asparges – vi foretrækker en blanding – og faktisk kan suppen også laves udelukkende på friske asparges. Jeg kan bare godt lide at bruge en enkelt dåse aspargessniter som supplement til de friske, fordi aspargesvandet er med til at give en god smag til suppen.
Aspargessuppe er jo sådan en klassisk “natmadssuppe”, men den er bestemt også lækker til forret eller som selvstændig hovedret. Hvis der serveres lækkert brød ved siden af eller man kommer kødboller i suppen, så mætter den helt fint. Mht. kødbollerne, så kan jeg virkelig anbefale, at man laver en portion hjemmelavede kødboller, men selvfølgelig kan man også bruge færdiglavede kødboller fra frost. Og faktisk er det også superlækkert at servere aspargessuppe med kyllingebryst skåret i mundrette bidder eller med sprødtstegt bacon i suppen.
Aspargessuppe med friske asparges
Ingredienser
- 1 bdt hvide asparges
- 1 bdt grønne asparges
- 1 liter hønsebouillon (evt. vand + bouillonterninger)
- 2 ds aspargessnitter
- 30 gr smør
- 4 spsk hvedemel
- 2,5 dl madlavnings- eller piskefløde
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl de hvide asparges fra bunden mod toppen – det er nemmest med en kartoffelskræller. Skær det nederste af bunden væk og skær herefter aspargsene i mundrette stykker.
- Knæk den nederste, træede del af de grønne asparges og skær herefter aspargesene i mundrette stykker.
- Bring en gryde med bouillon i kog. Damp de hvide aspargesstykker i ca 5 minutter. Tilsæt herefter de grønne aspargesstykker og damp i yderligere 2-3 minutter, indtil aspargesene er møre.
- Hæld aspargesene op i en sigte og lad dem afdryppe, men gem kogevandet (bouillonen) til suppen. Afdryp ligeledes aspargessnitterne fra dåse og gem aspargesvandet til suppen.
- Smelt smørret i en gryde og rør hvedemel ud i smørret.
- Tilsæt kogevandet fra aspargesene og aspargesvandet fra dåserne til gryden og pisk grundigt så evt. klumper piskes ud.
- Bring gryden i kog og lad den koge i ca 5 minutter, så suppen tykner ganske let.
- Afrund smagen med madlavnings eller piskefløde og smag til med salt og peber.
- Tilsæt de dampede asparges og aspargessnitterne fra dåsen til suppen, varm den grundigt igennem og server.
Dejlig opskrift – har lige fået det nu her, og smagte dejligt.
Jeg undlod dåse asparges helt. Til gengæld lod jeg aspargsen – den grønne og den hvide – dampe længe i suppen/bouillonen (godt stykke under kogepunktet)
Torben – Det lyder lækkert 😀
Man kan også dampe asparges-enderne, som alligevel brækkes af og kasseres. Der sidder også masser af smag i dem 😀
Lækker opskrift. Torben nævner det, men kog også skrællerne med. Jeg kogte både enderne og skræller i bouillon i 15 min, siede suppen, og heri kogte små kartoffeltern. Blendede det og brugte det i suppen i stedet for mel. Gav super meget smag.
Tak for dine lækre og godt skrevne opskrifter
Else – Tusind tak for ros til mine opskrifter og tippet til suppen – det lyder lækkert 😀
Lyder lækkert .
Skal have gæster fredag , tænkte suppen til forret .
Kan jeg lave den i dag og sætte den i køleskabet til fredag .
Birthe – Ja, det kan du godt. Vent evt. med at komme aspargesene i suppen, indtil du varmer dem. Du kan bare stille dem i en skål for sig selv i køleskabet 😀
Super lækker opskrift, her fik de grønne asparges ikke så længe, så de var lækre sprøde. De hvide var fra glas. Kødbollerne hjemmelavede.
Jette – Det lyder så lækkert – og sådan en portion rygende varm aspargessuppe kan man jo altid spise 😀
Kan man ikke bare jævne den lidt med Maizena mel
Marianne – Det må jeg indrømme, at jeg aldrig har prøvet, men i teorien kan det sikkert godt lade sig gøre 🙂 Bare suppen ikke bliver alt for “sovse-agtig” 😀