Nogle gange er det rart at kunne fremtrylle en lækker og velsmagende kage, der får hele huset til at dufte af sødme og hygge, men med et minimum af arbejde og ingredienser. På sådanne dage laver jeg fx en bagt æblekage med makroner. En skøn kage der kun kræver 7 ingredienser, hvoraf de fleste er nogle, man ofte har liggende i køkkenet i forvejen. Ren win win.
Se også – Pærekage med makroner I Bagte æbler I Gammeldags æblekage med flødeskum
Bagt æblekage med makroner.
En bagt æblekage med makroner er ikke sådan en smuk og elegant kage, der kræver fingersnilde og tålmodighed. Det er derimod en rigtig regnvejrs- og søndags-hygge-kage, der skal serveres for dem, man holder af. Lun og helst i store stykker med en klat creme fraiche, flødeskum eller vanilje is på toppen. Og gerne i følgeskab med varm te eller kaffe og tændte stearinlys.
Jeg er ret glad for modspillet imellem den søde kage og syrlig creme fraiche. Morten er dog på ingen måde begejstret for creme fraiche. Derfor har vi fundet frem til et kompromis, der går ud på, at vi spiser vanilje creme fraiche til kagen. Det er creme fraiche, som røres sammen med vaniljepulver eller vaniljesukker og et nip sukker efter smag og behag. Og så er alle glade.
Æblekage (bagt) med makroner
Ingredienser
- 3 æbler
- 5 æggehvider
- 50 gr sukker
- 125 gr smeltet smør
- 50 gr hvedemel
- 250 gr makroner (knuste)
- evt. perlesukker til pynt
Fremgangsmåde
- Skræl evt. æblerne og skær dem i mundrette stykker.
- Kom æggehviderne i en skål og pisk til de er helt stive.
- Tilsæt herefter sukker og pisk igen til en blød og luftig marengsmasse.
- I en anden skål blandes smeltet smør, hvedemel og knuste makroner. Makroner knuses nemmest ved at komme dem i en stor frysepose og køre en kagerulle et par gange over posen.
- Hæld marengsmasse og æblestykker i makrondejen og vend det forsigtigt sammen, så luften ikke slås ud af marengsmassen.
- Fordel dejen i en smurt springform (ca. 22 cm i diameter) evt. foret med bagepapir i bunden. Pynt evt. med lidt perlesukker på toppen.
- Bag kagen ved 160 °C (alm ovnfunktion) i ca. 60 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
- Afkøl kagen og server den lun med creme fraiche, flødeskum eller is.
- Kagen er bedst, når den er relativt nybagt. Bliver der rester, kan de dog sagtens gemmes til dagen efter. Kagen kan desuden fryses.
Kan man bruge friske pærer istedet for æbler? ?
Malene – Det kan man i hvert fald – det har jeg gjort flere gange med stor succes 🙂
Lyder lækkert, men også sødt. Mon makronerne kan erstattes af andet f.eks. Tvebakker?
Bente – Tjaaa…. jeg plejer ellers ikke bryde mig om alt for søde ting og jeg elsker denne her kage, men synes man alligevel, at det lyder lidt for sødt, så kan man sikkert godt udskifte makroner med tvebakker. Dog skal du lige være opmærksom på, at udover makronerne er der kun tilsat 50 gr sukker til kagen, så makronerne fungerer også som sødestof – måske skal der lidt ekstra sukker i kagen, hvis du helt fjerner makronerne 🙂
Kan den fryses?
Annette – Det kan den godt, men den er bedst (og mest sprød), når den er nybagt. Skal den fryses, vil jeg som minimum anbefale, at jeg luner den i ovnen inden servering 😀
Jeg prøvede opskriften, og kagen smagte fantastisk (den forsvandt som dug for solen på få minutter). Men jeg er i tvivl om, hvor længe den skal bage. Du skriver 1 time. Hos mig fik den en time og et kvarter. Men den var fortsat meget våd indeni. Er det meningen, den skal være det? Tricket med at tjekke, om der bliver noget siddende på en strikkepind, man stikker ned, virker i hvert fald ikke …
Uschi – Hmmm…. jeg tænker umiddelbart, at du kan have haft nogle meget saftige æbler, som har afgivet en del væde under bagningen, hvilket har forårsaget, at kagen var meget våd indeni, selvom den reelt var færdigbagt. Det er umiddelbart mit bedste bud, for kagen bør ikke være våd i midten, når man tager den relativt lille mængde væde, som der er i opskriften, i betragtning. Håber du får et bedre resultat næste gang, men dejligt at kagen i det mindste blev spist og smagte fantastisk 😀
Hej 🙂
Hvad gør jeg med de overskydende æggeblommer ?
Kh og tak for gode opskrifter
Inger
Inger – Du kan selvfølgelig komme dem i en bøtte og bruge dem til hjemmelavet mayonnaise, is eller bearnaisesauce, men jeg må indrømme, at hvis jeg ved, at jeg ikke skal bruge æggeblommer, når jeg bager denne her kage, så køber jeg bare bakkerne med rene æggehvider i supermarkedet 😀
Kan man lave den nogle timer i forvejen. Sådan at at dejen kommer i springformen og så står på køl indtil den skal i ovnen?
Rikke – Det burde ikke være noget problem, hvis det bare drejer sig om nogle timer.
Man skal bare sørge for, at æggehviderne er pisket godt stive 🙂
Har undret mig et par gange over hvorfor ovnvarme og ikke varmeluft? 🤔😇
Malene – Jeg bager stort set altid med almindelig ovnvarme og ikke varmluft, da jeg synes, at den varme luft, som blæses rundt i ovnen, har tendens til at udtørre kager, brød og boller. Dermed ikke sagt, at man ikke kan bage på varmluft, jeg gør det bare sjældent 😀