Efterår betyder bagte kastanjer med smør og salt, i hvert fald herhjemme hos os. Jeg går ikke ud fra, at der er nogen der er i tvivl, men for en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at man ikke kan spise de kastanjer, der vokser rundt omkring på træerne, og som også kaldes hestekastanjer. De er kun til pynt og kastanjedyr.
De spiselige kastanjer hedder franske kastanjer, og dem kan man få hos grønthandleren eller i supermarkedet, når det er efterår. De smager let sødeligt, så det er en rigtig god ide at spise de lune kastanjer med koldt smør og lidt salt til at dyppe i – saltet opvejer sødmen og gør kastanjen til en lille lækkerbidsken. Kastanjerne kan serveres som forret, dessert, snack, natmad eller som en del af et “efterårshygge-oste og pølsebord”.
Det kræver ikke så meget arbejde at tilberede en portion kastanjer, men man skal huske, at skære et lille kryds i toppen af hver kastanje med en skarp kniv. Glemmer man det, kan man risikere at kastanjerne eksploderer i den varme ovn. Når kastanjerne er bagte, har skallen trukket sig tilbage fra krydset i toppen, og man kan nemt pille den af, så man kommer ind til selve kastanjen.
Bagte kastanjer.
1 portion franske kastanjer – man bestemmer jo selv hvor mange man vil lave
groft salt
smør
havsalt
Skær et kryds i hver kastanje med en skarp kniv. Kom lidt salt i et ildfast fad og placer kastanjerne i et enkelt lag ovenpå saltet. Varm ovnen op til 200 grader og bag kastanjerne i 20-25 minutter, til de er møre. Lad kastanjerne køle lidt af og server dem lune med iskoldt smør og havsalt.
Maiken – Jeg tror faktisk godt, at du kan lave for mange og så lune dem igen i microovnen i ganske kort tid. Jeg har aldrig prøvet det, men det er da et forsøg værd. Jeg tror ikke du kan lune dem i ovnen igen, så bliver de vist lidt tørre i det:-)
Håber du kunne bruge svaret, selvom det er lidt sent:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hej :o)
Kan man lave "for mange" kastanjer og opbevare dem evt i et sylteglas…? og hvordan..?
Venligst Maiken
Birthe – Du maler mel af skidtet og bager et brød, hvis ikke du kan lide dem. Det er en ordre;-)
Kærlig hilsen
Anne.
Nej, det duer ikke at bage brød af rent kastanjemel – det smager underligt – har prøvet med kastanjemel købt i Frankrig. Derimod at blande kastanjemel i almindeligt hvedemel er meget fint. I Ardèche, hvor der er store kastanjeskove, de spiser kastanjer, dyrene lever af kastanjer om vinteren, deres møbler er af kastanjetræ osv. _ der bruger de at blande hvedemel og kastanjemel. For at en bagette eller flûtes må betegnes Ardèchoise skal der være mindst 3% kastanjemel i brødet.
Erik – Jeg har faktisk aldrig bagt brød med nogle former for kastanjemel, men det lyder lækkert. Skal vist se, om jeg kan finde noget et eller andet sted 🙂
Nå, det er jeg glad for at læse, fordi du ved jo godt at smide væk – det gør vi jo ikke 😉
KH
Birthe
Marianne – Perfekt, de oser langt væk af hygge og efterår, jeg elsker dem:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Ummm ja, bagte kastanier er bare mums.. Nu ved jeg hvad vi skal hygge med i weekenden.
Hyggehygge
Marianne
Birthe – Hvis du aldrig har smagt dem kan jeg ikke garantere, at du kan lide dem. Det har taget mig mange kastanjer, at komme til at holde af dem. Faktisk brød jeg mig ikke så meget om dem engang, men man vænner sig til det og så smager de skønt. Man skal jo starte et sted, så du må hellere kaste dig ud i det:-)
Det er jo ikke sådan, at du smider mad for flere tusind kroner væk, hvis ikke du kan lide dem:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Det ser superhyggeligt ud – og alligevel har jeg aldrig fået taget mig sammen til at lave dem. Jeg må nok hellere få det gjort 🙂
Kh
Birthe
Ja, det er godt nok guf med sådan et fad. Alletiders vi har indvandrerkøbmændene, som er flinke til at have de her i efteråret og vinteren!
mange hilsener og ros til dit site
Torben. Esbjerg
Torben – Mange tak for din ros – det er altid dejligt at få 🙂 Vi har selv fået kastanjer flere gange i år, netop fordi indvandrerkøbmændene er søde til at have dem hele vinteren. I supermarkederne har de dem jo nærmest kun et par uger i november.
Mange hilsner fra
Anne.
Nu når vi snakker om supermarked købte jeg her den anden dag i føtex 2 poser af 500 gram.
Jeg prøvede at finde de poser hvor kastanjerne ikke var alt for bløde. Alligevel, ud af et helt fad, fik jeg kun omkring 5-6 kastanjer der var gode, ØV!
Men dem der var ok smagte dejligt. Nu vil jeg prøve en god grønthandler eller Bazaren i stedet for.
Skal bruge dem til en ret Gordon Ramasay har lavet med rosenkål og røget bacon, lækkert. Og når han tager en håndfuld tager han dem fra et ældre syltetøjsglas, hvor de ser rigtig lækre og bløde ud. Så man kan vel godt gemme dem i nogle dage eller måske dække dem helt med olie?
Anders – Øv hvor er det ærgeligt, når man nu har ofret penge på kastanjer, og der så kun er få stykker der duer 🙁 Til gengæld tror jeg sagtens man kan bage dem, og så skrælle og gemme dem i et syltetøjsglas, ligesom du beskriver. Kan forestille mig, at der skal olie på og så burde det vel være det? Lyder ellers lækkert – kan være jeg selv skal kaste mig over projektet 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej,
Jeg elsker kastanjer. Jeg oplever dog, at kastanjerne har to lag skal, det yderste tykke og et finere indenunder. Jeg foretrækker at få begge lagene af og kun spise den bløde nød.
Er der nogen der har et godt tip til at få det inderste fine lag af ? Det tykke udenpå er nemt at få af.
mange hilsner
Perle
Perle – Nej, desværre har jeg ikke noget rigtig godt tip til, hvordan du nemmest får den inderste skal af. Jeg kæmper selv med de to lag, når vi spiser kastanjer, men jeg oplever dog, at jo friskere kastanjerne er, jo nemmere er det at få lagene af 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hvorfor skal de søbe i salt? Det kommer jo aldrig ind i kastanjen når de ligger i bunden.
Jens – Altså ligefrem søbe i salt synes jeg nu ikke, mine kastanjer plejer at gøre, jeg nøjes med at drysse lidt salt i bunden af fadet og placere kastanjerne herpå. Men jeg vil give dig ret i, at der er rigtig mange opskrifter, hvor kastanjerne tilsyneladende skal balancere på et flere centimeter tykt saltlag, og det kan jeg faktisk heller ikke se nogen som helst grund til.
Uden at skulle kunne sige om det er sandheden, tror jeg, at det er meningen, at saltet skal binde væsken fra kastanjerne under bagningen, så de bliver sprøde og lækre. Jeg drysser fx også lidt salt på bagepladen, når jeg laver bagte kartofler i ovnen (uden stanniol) – saltet suger fugten og jeg får de lækreste, bagte kartofler med sprødt skind. Meeen en spsk salt burde nu være nok til at suge fugten fra kastanjerne – det plejer jeg i hvert fald at kunne nøjes med 🙂
Jeg har købt de flotteste franske kastanjer i Bazar Fyn i Odense Midt (gl. Trige-Titan). Jeg spiser nogle få ad gangen og bager dem i mikroovn, 3 store i 1-2 minutter, men har svært ved at ramme den rette tid, dog ved lav effekt og når de begynder at syde tager jeg dem ud. Vil gerne høre om andre har gode erfaringer med mikroovn.
Anne-Mette – Jeg selv har ikke eksperimenteret med kastanjer i mikroovnen, men nu er dit spørgsmål i hvert fald givet videre 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Skal det være grov salt?
Inger – Hvis du tænker på det salt som kastanjerne skal ligge i, så tror jeg også, du kan bruge fint salt. Jeg bruger gerne det jeg nu lige har stående 🙂
Min italienske mand siger, at grunden til at kastanjer skal sættes i salt er: At saltet fordeler varmen fra ovnen optimalt!
Anne Marie – Tusind tak for din kommentar og forklaring 🙂 Det er faktisk lidt sjovt, det med saltet i bunden. Det lader til, at det bare er noget “man” gør, men der er ikke ret mange, der stiller spørgsmålstegn ved det. Når så en enkelt begynder at undre sig, så er der ikke rigtigt nogen, der kan komme med en logisk forklaring på hvorfor. Jeg har tidligere googlet mig frem til et væld af forklaringer – blandt andet skyldes saltet, at de giver smag til kastanjerne under bagningen (den har jeg nu lidt svært ved at forestille mig), saltet gør at kastanjerne står korrekt under bagningen og ikke vælter, men man kunne lige så godt have brugt sand og endelig én forklaring der minder en smule om din mands, nemlig at saltet suger evt. fugt, så kastanjerne bliver bagt korrekt og den brune hinde under skallen nemmere løsner sig.
Mange hilsner fra
Anne.
Det nu ikke helt rigtigt at man er tvunget til at købe kastanjerne. I min lokale skov har jeg samlet ægte kastanjer (eller dem du kalder franske) på min daglige tur med hunden. Det er super nemt at kende forskel på heste kastanjer og ægte kastanjer.
Morten – Ja, jeg har også hørt fra flere, som har samlet ægte kastanjer i skoven i løbet af de sidste par år og jeg må sige, at jeg er misundelig. Tidligere har jeg kunnet læse mig til, at de sjældent kunne udvikle sig i det klima, som vi har i Danmark, men det ser ud til, at der er håb alligevel 😀
“Det er super nemt at kende forskel på heste kastanjer og ægte kastanjer.”
Øh, hvordan?
Asger – Skallen på de ægte kastanjer er fyldt med tætsiddende og lidt blødere “pigge” – faktisk ligner de små søpindsvin. Skallen på hestekastanjerne kender du sikkert allerede 🙂 Man kan godt kende forskel, så længe man har skallerne at gå efter, men jeg vil give dig ret i, at det er temmelig svært at kende forskel på ægte kastanjer og hestekastanjer, hvis skallen er væk 🙂