Bamseboller er bløde, søde og luftige teboller, som er lavet på hvedemel, mælk og smør. Kridhvide boller, som smager ekstra godt med smør og måske marmelade, en skive ost eller et stykke pålægschokolade. En rigtig fødselsdagsbolle, som selvfølgelig også kan serveres til eftermiddagskaffe eller bare en lille hyggestund med en god kop te.
Se også – Yoghurtboller I Krydderboller I Rosinboller I Chokoladebrud
Opskrift på bløde bamseboller.
En bamsebolle er jo en rigtig børnebolle, men voksne kan nu også helt fint være med. Og selvom jeg elsker en lækker surdejsbolle med sprød skorpe og sej krumme, så er der nu også noget virkelig lækkert over sådan en blød tebolle. Måske fordi det efterhånden er ret sjældent, at man får den slags serveret.
Min bamsebolle opskrift er lige ud ad landevejen og består af en gærdej med mælk, smør og hvedemel. Vil man have lidt grove boller, så kan man erstatte ca 100 gr hvedemel med en grovere meltype. Man kan også tilsætte 75 gr rosiner eller grofthakket chokolade til dejen. Især chokoladebollerne er et hit til børnefødselsdage, og så er boller jo dejligt nemt at dele ud til kammeraterne. Både når det kommer til tilberedning og transport, men også selve spisningen, der hverken kræver bestik, tallerkener eller servietter.
Tip! Se mine bedste tips til bamseboller under opskriften.
Bamseboller
Ingredienser
- 2½ dl mælk (lillefingervarm)
- 25 gr gær
- 2 spsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 1 æg
- 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
- 75 gr smør (smeltet)
- sammenpisket æg til pensling
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, æg, hvedemel og smeltet smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til 10 boller.
- Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30 minutter.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 15-18 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad bamsebollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde.
- Bollerne er bedst, når de er relativt nybagte, men de holder sig bløde i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind i en pose eller lign. Bollerne kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- Bryder man sig om kardemomme, så smager det supergodt at tilsætte 1 tsk stødt kardemomme til dejen. Så kommer bamsebollerne til at smage lidt som varme hveder.
- Bamsebollerne holder sig lækre og bløde i 2-3 dage, men de smager selvfølgelig bedst, når de er relativt nybagte. Jeg rister gerne bollerne på brødristeren, hvis de ikke er spist i løbet af et par dage. Det smager så dejligt med koldt smør og evt. en skive ost.
- Man kan nemt variere bamsebollerne ved at erstatte 100 gr hvedemel med en grovere meltype, fx grahamsmel, fuldkornshvedemel eller spelt. Dejen kan også tilsættes 75 gr hakket chokolade, rosiner, nødder eller tranebær.
- Erstat 1½ dl af mælken med yoghurt naturel, ymer, tykmælk eller lignende. Det giver en god smag og gør bollerne ekstra svampede og lækre.
- Bamsebollerne kan laves i en koldhævet version ved at bruge kold mælk (i stedet for lillefingervarm) og 1/4 pk gær i stedet for 25 gr. Rør dejen sammen som beskrevet i opskriften og lad den hæve på køl natten over (eller minimum 8-10 timer). Dagen efter formes dejen til boller, der efterhæver på bagepladen i ca 2 timer, inden de sættes i ovnen og bages.
De blev virkelige lækre og bløde. Smagte også rigtig godt.
Nadia – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Kan den almindelig opskrift laves, og derefter hæve natten over eller evt lægges direkte i køleskabet til næste dag for så at bage dem ?
Wedjan – Hvis du vil koldhæve bollerne skal du skære ned på mængden af gær – der skal kun bruges 10-15 gr. Dog anbefaler jeg ikke, at man koldhæver den slags boller, der helst skal være bløde og svampede, da den gode konsistens langt hen ad vejen skyldes gær 😀
Kan man bage dem ved varmluft? og hvor mange grader?
Julia – Ja, det kan man. Generelt siger man, at man skal trække ca 10 % fra, hvis man vil omregne fra alm. ovnfunktion til varmluft. Og selvfølgelig lægge 10 % til, hvis det er den modsatte vej 😀
Suverænt gode bamseboller ❤ Bestemt ikke sidst gang jeg laver disse 😊
CWA – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Har lavet dem for ikke så længe siden og de blev lækre. 😋👍🏼🥰 Skal lave dem igen. Denne gang med yoghurt i også. Men skal yoghurten varmes med mælken, eller kan den komme i bagefter gæren er opløst i mælken?
Skal også lave dine snegle med pikantost og skinke for første gang idag 😋
Daisy – Uhhh, det lyder lækkert 😀 Jeg ville nok bare opløse gæren i den lune mælk og så tilsætte yoghurt efterfølgende 😀
Kan det være rigtig at bollerne lidt efter er tørre i det jeg mener super lækre som lige taget ud af ovnen og man venter til de er lune så ja super lækre boller men vil man spise en bolle senere på dagen ala aftenhygge så selv om der er godt med smør ost og syltetøj virker de for mig noget tørre og dagen efter endnu mere tørre selv om de er i en pose
Charlotte – Som udgangspunkt er gærdej jo altid bedst, samme dag som det er bagt. Dog kan man lune brød og boller i ovn eller på brødrister dagen efter. Jeg spekulerer på, om du måske er kommet til at give bollerne liiiiidt for lang tid i ovnen, så de er blevet overbagte og let udtørrede? Det kunne måske være problemet, hvis de allerede virker tørre få timer efter bagningen. Det er jo som udgangspunkt de færreste ovne, der bager helt ens. Derfor er mine bagetider altid kun vejledende og angivet som cirka tider 🙂