Nej hvor har jeg bare glædet mig til at fortælle Jer om de her helt fantastiske bearnaisekartofler, som jeg lavede forleden aften, og som vi nød til en rigtig god bøf. På det sidste har jeg nemlig haft lyst til at eksperimentere lidt med de klassiske flødekartofler og i stedet arbejde mig hen i retning af “kartofler med smag af bearnaisesauce”. Derfor har jeg søgt inspiration rundt omkring, men jeg må være ærlig og sige, at der ikke rigtigt var noget at komme efter. Det nærmeste var forskellige udgaver af kartofler vendt i færdiglavet bearnaisesauce og og så en opskrift på flødekartofler, hvor fløden skulle blandes med et brev pulver-bearnaisesauce og efterfølgende hældes ved kartoflerne. Ideen fejler jo sådan set ingenting, men jeg bryder mig ganske enkelt ikke om smagen af pulver-bearnaise sauce, som jeg synes mangler både syre og estragon. Derfor kastede jeg mig i stedet ud i at lave en portion flødebagte bearnaisekartofler helt fra bunden med masser af frisk estragon og resultatet blev virkelig godt.
Jeg har frisk estragon stående i en potte på terrassen og jeg synes helt klart, at denne her opskrift kalder på frisk estragon. Man kan få det på de fleste planteskoler og i større supermarkeder og hvis man sætter planten i en lille potte og vander den med jævne mellemrum, så har man frisk estragon til resten af sommeren og kan lave både bearnaisesauce og kold bearnaisedressing, uden først at skulle bekymre sig om at skaffe estragon. Kan man slet ikke få fat i frisk estragon, så kan tørret estragon selvfølgelig også bruges – det skal jeg formentlig selv i gang med at eksperimentere med til vinter, for disse her bearnaisekartofler er ganske afgjort kommet for at blive.
Udover frisk estragon skal der bruges bearnaiseessens. Bearnaiseessens er det, som giver hele bearnaisesmagen og man kan sagtens lave det selv, for det består primært af eddike, finthakket skalotteløg og estragon, som koges ind til essens, men jeg plejer nu at have en lille flaske færdigkøbt bearnaiseessens stående i skabet. Man kan købe bearnaiseessens i alle større supermarkeder – nogle gange har de det også i Rema – og det er en lille, gul flaske fra Beauvais.
Jeg bruger gerne piskefløde, når jeg laver flødekartofler. Jeg synes, at den tykner meget bedre og så samler den sig ligesom nemmere omkring kartoflerne under bagningen, men bliver det for meget, kan man evt. spæde piskefløden med lidt mælk. Man kan også bruge madlavningsfløde, men herhjemme spiser vi hellere flødekartofler lidt sjældnere og så gør vi det ordentligt. Fløden blandes med bearnaiseessens, friskhakket estragon, et nip sukker, salt og peber og så er det ellers bare at smage sig frem til en god balance imellem sødme og syre. Husk, at man ikke helt kan sammenligne smagen med en klassisk bearnaisesauce, da denne tilsættes smør og æggeblommer, men jeg lover, at der sker ting og sager, når fløden varmes op sammen med kartoflerne i ovnen og det hele bliver cremet og lækkert.
Vi spiste som sagt kartoflerne med salat og en god bøf ved siden af. En rigtig hyggemiddag, som jeg bestemt ikke ville tøve med at servere for gæster. Bearnaisekartofler er i øvrigt oplagt tilbehør til gæstemiddage, da de kan laves i forvejen og blot skal sættes i ovnen ca 30 minutter inden de skal serveres.
Bearnaisekartofler
Ingredienser
- 1000 gr kartofler
- 2,5 dl madlavnings- eller piskefløde
- 3 spsk bearnaiseessens
- 3 tsk tørret, fransk estragon (friskhakket estragon kan også bruges)
- 2 tsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i skiver.
- Kom kartoflerne i en gryde med letsaltet vand og giv dem et hurtigt opkog i 1-2 minutter. Hæld herefter vandet fra kartoflerne og fordel dem i et ildfast fad.
- Bland fløde, bearnaiseessens, estragon og sukker i en skål. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere essens eller sukker – der skal hverken mangle syre eller sødme.
- Når bearnaisesmagen er perfekt, vendes fløden ud over kartoflerne og fadet sættes i ovnen i ca 30 minutter ved 200 °C (varmluft), til kartoflerne er møre og gyldentbrune på toppen.
- Drys evt. fadet med lidt ekstra estragon og server som tilbehør til oksesteg, bøffer, grillmad og lignende.
Hvor lang tid er et opkog?
1 min eller mere?
Nanette – Uhhhhh, jamen det er egentlig bare at vente til kartoflerne kommer i kog og så tager man dem af varmen igen. Det er mest for, at tilberedningen af kartoflerne ligesom skal være sat i gang, inden de kommer i ovnen, for som jeg har skrevet, så kan man også bare give kartoflerne 1 time i ovnen og så skal de nok blive møre alligevel 🙂
Jeg har problemer med at printe dine opskrifter ud?
Gitte – Hmmm, kan du forklare det lidt nærmere?
Lyder lækkert og må prøves?
En anden variant der er mega god er at bruge mango chutney både hot og mild og så med piskefløde. Mums de bliver lækre.
Stina – Uhhh, det lyder også godt. Tak for dit gode tip, som hermed er givet videre til bloggens læsere 😀
Hej hej 😊
Hvor meget tørret estragon skal jeg bruge i retten ?
Mvh
Jane
Jane – Uhhh, jeg ville nok bruge 2-3 tsk tørret estragon 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Tak for svar 😊
Jeg får besøg af en veninde i morgen og vil servere oksemørbrad med dine bearnaisekartofler 😊
Jane – Velbekomme – det lyder rigtig lækkert 😀
Smager SÅÅ godt!!!!
Jeg havde aldrig arbejdet med bearnaise essens før denne her opskrift. Det er virkelig lækkert!
Camilla – Åhh hvor er det dejligt at høre. Bearnaise essens hører heller ikke til blandt de allermest brugte ting i mit køkken, men der er nogle opskrifter, hvor det bare fungerer 😀 😀