Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Bearnaiselasagne med oksekød…

10 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Hverdagsmad, Oksekød, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Kender I det at en ide til en opskrift, som man aldrig nogensinde havde forestillet sig at kaste sig over, endsige finde på, pludselig opstår ud af det blå og kræver handling? Lørdag formiddag havde Malou aka Klidmoster skrevet et opslag på facebook omhandlende en såkaldt bearnaiselasagne. Konceptet går i al sin enkelthed ud på at “peppe” en lasagne op ved at fordele bearnaise imellem lagene sammen med kødsaucen og så drysse hele herligheden med revet ost og bage den. Malou var langt fra begejstret og jeg må også indrømme, at det lød en smule specielt i mine ører, men alligevel kunne jeg ikke lade være med at tænke videre over ideen. Hvis nu man eksempelvis udskiftede pastapladerne med kartofler, så det i stedet blev til en form for kartoffellasagne og desuden fjernede den søde, tomatbaserede kødsauce, som i min verden slet ikke harmonerer med bearnaisesaucen, og i stedet brugte brunet oksekød?

Kommentarer og ideer blev flittigt udvekslet imellem Malou og undertegnede – godt krydret med diverse skeptiske og jublende kommentarer fra vores facebookfølgere – og til sidst havde vi faktisk et helt sjovt alternativ på plads. En form for kartoffellasagne a la klassisk herregårdsbøf med kartofler, hakkebøf, bearnaise og grønne ærter. Malou gik i køkkenet med det samme, imens jeg selv ventede til dagen efter og nu glæder jeg mig rigtig meget til at se hendes version. Det sjove ved mad er jo netop, at man kan være stort set enige om, hvilke grundelementer en ret skal indeholde og hvordan den skal ende med at se ud, men alligevel har vi formentlig lavet to helt vidt forskellige opskrifter.

Det var på forhånd vedtaget, at den tomatbaserede kødsauce skulle ud. Alligevel syntes jeg, at der skulle en eller anden form for sauce – udover bearnaise – i lasagnen, så i stedet for blot at brune det hakkede oksekød, lavede jeg en tomatfri kødsauce med løg og hvidløg, som blev smagt godt til med paprika, salt og peber. Engelsk sauce eller Worcestershire sauce vil formentlig også fungere helt perfekt. Kødsaucen blev tilsat en sjat god oksebouillon og desuden jævnet med lidt hvedemel, så den blev tyk og lækker. Er saucen for tynd, kan den færdige lasagne godt blive en noget “splattet” affære, når den øses over på tallerkenerne.

Med kødsaucen af vejen var det blevet tid til at tænke på bearnaisesaucen. Efter flere overvejelser valgte jeg at lave en klassisk bechamelsauce, som passer supergodt godt til alle former for lasagne, men at droppe revet muskat og i stedet give den “bearnaisesmag” ved at tilsætte bearnaiseessens og estragon. Bearnaiseessens kan man enten købe færdiglavet eller lave selv. Den færdiglavede er typisk en lille gul flaske fra Beauvais, som findes ved siden af eddiker, saucekulør og lign. i større supermarkeder, men det er supernemt at lave sin egen essens. Jeg har skrevet lidt mere om det i dette her indlæg om hjemmelavet bearnaisesmør.

Bearnaise-bechamelsaucen blev smagt godt til, indtil bearnaisesmagen sad lige i skabet. Det kan variere fra person til person, hvor meget sødme og syre der skal være, men husk at smagen skal kunne trænge igennem kartofler og ikke mindst kødsauce, så pas på med at lave en alt for mild sauce. Har man travlt, kan man også købe en god, færdiglavet bearnaisesauce på bæger eller flaske og bruge den i lasagnen. Er saucen meget tyk i konsistensen, så kan den røres sammen med en smule mælk, men ellers burde saucen være klar til brug. Der kan selvfølgelig også piskes en lækker hjemmegjort bearnaise, men personligt ville jeg nok være lidt ked af at lave en perfekt, æggegul sauce med masser af smør og kærlighed og så efterfølgende lægge den i lag med kødsauce og kartofler og smække det hele i ovnen.

Og så til resultatet, for det blev godt – rigtig godt endda. Nu er vi jo ret glade for kartoffellasagne herhjemme og spiser det jævnligt i løbet af vinteren som alternativ til de klassiske lasagner. Men selvom denne her mindede en smule om de kartoffellasagner, som vi kender, så var den alligevel helt sin egen. Det lækkert krydrede oksekød med ærter og de møre kartoffelskiver med et strejf af bearnaisesauce gav rigtig fine associationer til en klassisk herregårdsbøf. Og så var det faktisk ret underholdende, at få den serveret på en helt anderledes måde.

Lasagnen er ret nem at gå til. I virkeligheden kan det jo sammenlignes lidt med at lave en klassisk lasagne med kødsauce og bechamelsauce og så er det kun lige kartoflerne, der kan give lidt ekstra arbejde, men det er så rigeligt resultatet værd. Vi var i hvert fald begge to meget tilfredse med bearnaiselasagnen. Morten nærmest slikkede tallerkenen, men der er jo også tale om rigtig mandemad – kød, kartofler og bearnaisesauce i lag, så kan næsten ikke gå galt.

4,84 fra 6 stemmer

Bearnaise lasagne

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Bagetid1 time
Samlet tid1 time 45 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 1 løg (hakket)
 • 2 fed hvidløg (hakkede)
 • 450 gr hakket oksekød
 • 2 tsk paprika
 • 3 spsk hvedemel
 • 4 dl oksebouillon (evt. vand + 1 oksebouillonterning)
 • 400 gr grønne ærter
 • salt og peber

Bearnaise bechamelsauce

 • 30 gr smør
 • 4 spsk hvedemel
 • 5 dl mælk
 • 3 spsk bearnaiseessens (eller efter smag)
 • 2 spsk tørret, fransk ekstragon (eller friskhakket estragon)
 • sukker
 • 500 gr kartofler (skrællede og skåret i tynde skiver)
 • 75 gr revet ost, fx mozzarella
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm olien op i en gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare. Tilsæt herefter hakket oksekød og brun kødet godt.
 • Rør paprika og hvedemel i gryden og tilsæt bouillon. Bring gryden i kog, så saucen jævnes og tykner let.
 • Lad saucen simre ved svag varme i ca 10 minutter, tilsæt ærter og smag til med salt og peber.

Bearnaise bechamelsauce

 • Smelt smørret i en lille gryde og rør melet ud i. Tilsæt mælk og pisk godt så saucen ikke klumper.
 • Bring saucen i kog så den tykner og lad den koge i et par minutter, så evt. melsmag forsvinder.
 • Tilsæt bearnaiseessens og estragon og smag til med sukker og salt, til balancen imellem sødme, syre og salt er perfekt.
 • Fordel et tyndt lag bearnaise bechamel i bunden af et ildfast fad og læg kartoffelskiver og kødsauce ovenpå. Fortsæt med kartoffelskiver, kødsauce og bearnaise bechamel, indtil til det hele er brugt. Slut af med et lag bearnaise bechamel
 • Bag lasagnen ved 200 °C (varmluft) i ca 30 minutter. Drys herefter revet ost på toppen af lasagnen og bag den i yderligere 30 minutter ved 200 °C (varmluft), indtil kartoflerne er helt møre og overfladen gylden.
 • Lad kartoffellasagnen trække i 5-10 min. inden servering. Dermed får den tid til at sætte sig, hvilket gør den mere skærefast og giver flottere stykker
I stedet for at lave bearnaise bechamelsauce kan man bruge et bæger eller en flaske færdiglavet bearnaisesauce (4-5 dl). Rør evt. saucen op med en smule mælk, hvis konsistensen er meget tyk.
Subscribe
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kenneth Klarskov
6 år siden

Mozzarellaen blev helt mørk efter 30 min i ovn. Næste gang skal den på 15 min før slut. Ellers lækker ret

Maden i mit liv.
6 år siden

Kenneth – Det var da træls. Jeg synes ellers, at jeg efter mange år har “sjusset” mig frem til, at der går ca. 25-30 minutter fra jeg kommer revet mozzarella i ovnen, til det er lækkert gyldent og smeltet – i min ovn ville 15 minutter slet ikke have været nok, men der er jo desværre sjældent 2 ovne, som varmer ens. Godt at bearnaiselasagnen trods alt faldt i god jord 🙂

Jeanette
6 år siden

Ville det monstro kunne lade sig gøre at komme et brev af Knorrs bearnaise i bechamelsovsen? Det har jeg som regel på lager! 😉

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Jeanette

Jeanette – Det er jeg helt sikker på – du kan også bare lave en bearnaisesauce og bruge i stedet for 🙂

Laila
5 år siden

Vil bare lige sige, at jeg bruger en færdiglavet bearnaise med chili, og det giver et ekstra pift 🙂

Kirsten laursen
5 år siden

Hej
Bearnaise lasagnen er rigtig lækker, jeg har lige lavet den, næste gang vil jeg prøve at gi kartoffelskiverne et opkog først, da jeg syntes de var en lille smule rå, ellers lækkert

Maja
2 år siden

Hvorfor kan jeg ingen steder se, hvor mange kartofler der skal bruges?