Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Bearnaisesmør til bøffer og bagte kartofler…

2 kommentarer
Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

De fleste af os kan vist blive enige om, at der er noget helt særligt over en rigtig god bearnaisesauce til en lækker og mør bøf – og hvis bearnaisesaucen så oven i købet er hjemmelavet, så kan det næsten ikke blive meget bedre. Men sådan en hjemmelavet bearnaisesauce det er virkelig noget, der kan give sved på panden hos nogle af os – i hvert fald lige indtil man knækker koden og efterfølgende ikke regner det at piske en bearnaisesauce for noget særligt. Der er jeg så ikke heeelt nået til endnu, for selvom jeg ikke ligefrem har spoleret en bearnaise, så er det heller ikke noget, som jeg går i køkkenet og laver med bind for øjnene eller til middagsselskaber á meget mere end 4 pers. for den sags skyld. Og det er så der, at denne her kolde bearnaisesauce og ikke mindst bearnaisesmørret kommer ind i billedet.

Bearnaisesmør kan tilberedes i forvejen og opbevares på køl eller i fryseren, hvilket gør det oplagt at servere for gæster og på dage, hvor man er lidt doven. Det skal, efter min mening, helst spises i generøse mængder til store bøffer og bagte kartofler og så er det så nemt at lave, at det næsten er unødvendigt med en opskrift, men nu har jeg alligevel valgt at skrive den ned.

Smørret røres sammen med bearnaiseessens og det kan man enten lave selv eller købe i en lille gul flaske i alle større supermarkeder. Det er Beauvais, der laver det og det står typisk sammen med eddiker, saucekulør og lignende, men som sagt kan man også snildt lave det selv på 1 del hvidvin og 1 del hvidvinseddike samt estragon og finthakkede skalotteløg. Det hele varmes op, simrer i ca 15 minutter, sies evt. og hældes efterfølgende på en skoldet flaske og så kan det enten holde sig et par uger på køl eller fryses ned, fx i en isterningebakke, da der sjældent skal bruges mere end 1-2 spsk pr. gang.

Bearnaisesmør. 

100 gr blødt smør

2 spsk friskhakket, fransk estragon – tørret estragon kan også bruges

2-3 spsk bearnaiseessens eller efter smag

evt. 1 nip sukker og salt

Rør blødt smør sammen med estragon og tilsæt bearnaiseessens efter smag. Smag evt. til med et nip sukker og/eller salt for at afrunde smagen. Afkøl smørret og server som kryddersmør til bøffer eller i bagte kartofler. Smørret kan fryses, hvis det skal holde i længere tid.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Dorte
2 år siden

Har lige lavet det, og det smager så forfærdelig surt. Jeg har endda puttet mindre i end hvad der står i opskriften :/.. Hvad gør jeg dog forkert? Eller skal det bare smage meget surt? Har købt den gule essens som du beskriver ovenover