Jeg er vild med vafler. Både til morgenmad, evt som vi får det i USA med scrambled eggs, bacon, pølser og sirup til, eller som dessert med en kugle is, god chokoladesauce og syltetøj til. Desværre har det været ret vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at skaffe et belgisk vaffeljern herhjemme. I de senere år er det dog som om, at de er begyndt at dukke op og jeg er nu den heldige ejer af et Tefal Snack Collection jern med tilhørende plader til belgiske vafler.
Til forskel fra almindelige hjertevafler, der helst skal spises med det samme, så kan belgiske vafler sagtens bages i forvejen og gemmes. Når de skal spises, skal de bare varmes i ovnen. De kan faktisk også kommes i brødristeren, hvis det skal gå hurtigt, eller man bare vil varme en enkelt, så tøv ikke med at lave en dobbelt portion vafler, når jernet alligevel er i gang.
Og lad mig så også lige for god ordens skyld slå fast, at man som udgangspunkt ikke kan bage belgiske vafler i et almindeligt vaffeljern. De belgiske vafler hæver en hel del under bagningen, fordi der er gær i dejen. Og jeg er bange for, at dejen ikke vil blive ordentligt gennembagt i et almindeligt valffeljern, der som bekendt ikke har helt så dybe “huller”, som et belgisk jern.
Belgiske vafler skal være sprøde og let søde, og det synes jeg absolut denne opskrift lever op til. I de originale belgiske vafler er der hele stykker af hugget sukker, der knaser når man spiser dem. Den slags sukker, som er en form for meget grov perlesukker, kan ikke købes herhjemme, men på nettet læste jeg mig til, at man kan bruge sukkerknalder, som man kommer i en frysepose og giver et par dask med en kødhammer eller en kagerulle. Det valgte jeg så at droppe, for jeg kan ikke så godt lide fornemmelsen af sukker, der knaser imellem tænderne. Jeg har derfor bare brugt almindeligt sukker og brun farin i opskriften, men man kan jo gøre, som man lyster.
Belgiske vafler
Ingredienser
- 1½ dl mælk (lillefingervarm)
- ½ pk gær
- 3 æg
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 nip salt
- 350 gr hvedemel
- 125 gr smør (smeltet)
- 100 gr brun farin
- 100 gr sukker
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i mælken.
- Tilsæt herefter æg, vanilje, salt og mel og rør det hele sammen til en glat dej, som hæver tildækket i ca 45 minutter.
- Smelt smørret og kom det i dejen sammen med brun farin og sukker. Rør dejen godt igennem og lad den efterhæve i ca. 15 minutter.
- Varm vaffeljernet op og kom ca 2 spsk dej i jernet pr. vaffel. Bag vaflerne i 3-4 minutter, til de er gyldentbrune.
- Flyt vaflerne fra jernet over på ovnristen. Så kan de nemmere slippe af med dampen på begge sider. Vaflerne er bløde lige når de er bagt, men de bliver sprøde efter et par minutter.
- Server vaflerne med is eller flødeskum, flormelis, syltetøj og chokoladesauce.
De ser fine ud. Måske jeg skulle undersøge, om det er i Tyskland eller i USA, jeg skal købe et til min datter. Min far havde ret, da han lærte mig, at noget er kun billigt, hvis det er mere værd – det er hermed givet videre til dig! Somme tider kan det endda være dyrt, som han forklarede.
Elsebeth – Jeg ved ikke, om din datter kan bruge jernet i USA, hvis du køber det i Tyskland, for er der ikke noget med at deres strøm er lidt langsommere end vores? Det synes jeg at jeg kan huske, fra når vi er derovre. Det er i hvert fald noget med, at elektriske dimser fra USA ikke kan bruges i DK 🙂
Mht. mit dårlige vaffeljern fra Netto, så viste jeg egentlig godt det var for billigt. Jeg blev bare så glad for endelig af finde et herhjemme, at jeg besluttede mig for at købe det og håbe på det bedste. Jeg er bare glad for, at det kun var 99 kr jeg gav, for jeg har virkelig ledt længe efter sådan et jern, så jeg kunne nok godt have været overtalt til at betale endnu mere 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hov hvornår skal æggene i?
Eva – Hovsa. Det er hermed rettet. De skal i sammen med mel, mælk og gær 🙂
Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Lækker opskrift. God ide med farinen!
Bruger selv et Krups FDK251, som jeg fik hos Redcoon for ca. 400 inkl. levering. Er det samme model, du anvender?
Ole – Ja, jeg bruger et KRUPS jern, som mine forældre var så søde at tage med hjem fra en ferie i Tyskland sidste år – kan godt nok ikke lige huske nummeret 🙂
Det er nemlig ikke til at finde belgiske vaffeljern i Danmark og slet ikke af en ordentlig kvalitet. Falder man endelig over et jern, er det ofte en rigtig dårlig kvalitet, som er på tilbud i Netto eller Fakta til 99 kr sammen med æggekogere, elkedler og brødristere til samme pris. Man kan købe et belgisk vaffeljern fra Kitchen Aid, men det koster langt over 1000 kr og så meget vil jeg trods alt ikke ofre – der skal jo også være råd til dejen 😉
Jeg elsker belgiske vafler og får dem hver gang vi er i USA, hvor det jo vrimler med vaffeljern i alle mulige og umulige varianter, men dem kan jeg jo ikke tage med hjem pga strøm og stik-forskellen, så jeg blev virkelig glad, da det viste sig at belgiske vafler er en noget større artikel i Tyskland end i Danmark 🙂
Skal æggehviderne piskes stive?
Niels – Nej nej, æggene skal slet ikke deles, de skal bare røres i dejen sammen med de andre ingredienser 🙂
Håber du kan lide det færdige resultat 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
OBH Nordica har lavet et jern med 3 forskellige jern til (jeg fik det for 6 år siden ) og det kan både lave belgiske vafler, toast og bøffer har dog kun brugt pladerne til toast og vafler, og det varmer perfekt, og der er heller ikke noget problem med at den første bliver dårlig osv… Kan anbefales 🙂
Sabina – Jeg har godt set de der jern med forskellige indsatser, så der kan laves flere forskellige ting, men jeg har altid syntes det var lidt spild af penge, for toasts spiser vi faktisk ikke rigtigt og bøffer vil jeg helst stege på en grillpande eller på grillen. Men jeg kan sagtens følge, at det er en god investering, også selvom man vælger kun at bruge jernet til vafler, for der er jo ikke rigtigt noget alternativ, som fungerer ordenligt, medmindre man tager til udlandet, som vi gjorde, da vi købte vores 🙂
Hej,
De ser lækre ud! Kan de fryses? Og i så fald, hvordan skal de så lunes igen?
Mvh, Sofie
Sofie – Jeg har faktisk ikke prøvet at fryse dem, men jeg forestiller mig, at de kan optøs på køkkenbordet og derefter lunes et par minutter i ovnen eller på brødristeren, til de bliver sprøde og lækre igen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej
Kan man lave dejen dagen i forvejen og gemme den i køleskabet til morgenen efter?
Venlig hilsen Julie
Julie – Jeg har faktisk ikke prøvet det, men der er jo gær i dejen, så hvis du skal gemme den i køleskabet, så du nok forsøge dig med at koldthæve dejen – altså bruge mindre gær og længere tids hævning i køleskabet. Det er da et forsøg værd 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej,
Jeg har lige forsøgt at lave dem, det gik fint nok, meen hverken mig eller familien kunne lide dem, de er alt for tøre og slet ikke crespy som dem man får hos en prof..
Beklager ..
Mia – Hejsa. Det var da træls, for at sige det på godt jysk 😉 Måske har det noget at gøre med dit vaffeljern? Vores bliver supersprøde udenpå og let bløde indeni, fuldstændig ligesom dem man køber med softice på. Jeg lader gerne de færdige vafler ligge på ovnristen, imens jeg bager resten – så bliver de ikke bløde på undersiden, fordi dampen ikke kan slippe væk fra de varme vafler. Bliver der rester, kommer jeg dem gerne i brødristeren dagen efter, så bliver de lækre og sprøde igen 🙂
Hejsa, kan man bruge et almindeligt hjerteformet jern til denne dej?? 🙂
Tine – Det tror jeg desværre kommer til at knibe lidt. De belgiske vafler hæver meget mere end almindelige vafler, fordi der er gær i opskriften, så jeg er ikke sikker på, at der kommer noget godt resultat ud af det 🙂
Du skriver at du bruger smør. Mener du da faktisk smør – eller margarine? Det giver jo forskellig smag om du bruger det ene eller det andet.
Berit – Jeg mener smør. Bruger stort set aldrig margarine til noget som helt – jeg bruger smør i bagværk, kager og lignende og olie til stegningen og madlavning 🙂
Skønne skønne belgiske vafler.Tusind tak for opskriften og de gode tips 🙂
Nanna – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften og at vaflerne faldt i god jord 🙂
Endelig har det lykkes for mig at lave belgiske vafler, med din opskrift! 😊
De blev smukke at se på og smagte rigtigt lækkert!
Sidst jeg lavede belgiske vafler var der med bagepulver i,det blev ingen succes.
Så tak for en god opskrift,vil bruge den igen!
Eva – Hvor er det bare dejligt at høre. Selv har jeg aldrig prøvet en opskrift på belgiske vafler med bagepulver, men jeg kan sagtens forestille mig, at det ikke rigtigt vil lykkes. Et vaffeljern til belgiske vafler har jo noget dybere huller end et traditionelt vaffeljern 😀