Det har været et helt forrygende blommeår, og vi har næsten ikke kunnet følge med blommerne i haven. Det er både blevet til blommekager, grød og syltetøj og forleden lavede jeg blommechutney. Fantastisk tilbehør til mad (især indisk mad), ristaffel og oste. Og så er et glas hjemmelavet blommechutney jo en skøn gave at forære væk.
Se også – Æblesmør I Paradisæblegelé I Blommegrød
Nem blommechutney opskrift.
Det er virkelig nemt at lave en lækker blommechutney. Og når først ingredienserne er afvejet, så passer chutneyen stort set sig selv i gryden. Der skal røres rundt et par gange, imens chutneyen koger ind, så den ikke brænder fast i bunden af gryden, men det er faktisk det hele.
Man kan enten lave et enkelt glas, som kan holde sig på køl i 1-2 ugers tid. Eller man kan lave en større portion og hælde den på skoldede glas skyllet med atamon eller alkohol. På den måde kan man have chutney til virkelig lang tid. Helt perfekt hvis man har rigtig mange blommer (eller tomater, ferskner eller lignende) og ikke ved, hvad man skal bruge dem allesammen til.
Tip! Se også mine bedste tips under opskriften.
Blommechutney
Ingredienser
- 250 gr blommer
- 75 gr sukker
- 0,75 dl æblecidereddike (andre slags eddike kan også bruges)
- 1 spsk friskrevet ingefær (kan erstattes af 1 tsk stødt ingefær)
- 1 finthakket, frisk chili (kan erstattes af ½ tsk tørrede chiliflager)
- 1 kanelstang (kan erstattes af ½ tsk stødt kanel)
- 5 hele kardemommekapsler (kan erstattes af ½ tsk stødt kardemomme)
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Halver blommerne, fjern stenene og kom dem i en gryde sammen med sukker og eddike.
- Tilsæt ingefær, chili og et stykke kanelstang til gryden.
- Giv kardemommekapslerne et tryk med siden af en stor kniv, så de flækker.
- Pil kardemommefrøene ud af kapslerne og knus dem let i en morter. Alternativt kan frøene bankes forsigtigt med en kødhammer eller lignende, så de knuses let.
- Tilsæt knuste kardemommefrø til gryden og bring den i kog.
- Lad gryden simre uden låg indtil blommerne koger ud og chutneyen begynder at tykne. Det tager ca 30 minutter. Rør rundt jævnligt.
- Smag chutneyen til med et nip salt og evt. lidt ekstra sukker eller eddike, men husk at den også trækker smag, imens den afkøles.
- Hæld chutneyen på et rengjort glas og afkøl.
- Chutneyen kan holde sig på køl i minimum 1-2 uger. Den er ikke fryseegnet.
Tips til opskriften.
- Chutney kan laves på alle mulige former for frugt, fx friske abrikoser, ferskner, nektariner, mango og tomater. Man kan evt. skolde og flå skindet af frugter og tomater, hvis man ønsker en mere “glat” chutney.
- Mht. krydringen så er der stort set “fri leg”, når det kommer til chutney. Dog skal chutneyen helst være sød og syrlig, så sukker og eddike kan ikke udelades. Og eftersom chutney traditionelt spises til indisk mad, så synes jeg også, at det hører sig til med nogle “varme” krydderier som fx kanel, ingefær, nellike, allehånde, kardemomme og lign.
- Chutney er perfekt som tilbehør til diverse gryderetter, kødretter (præcis ligesom ribsgelé til forloren hare) og et hit til ristaffel. Prøv også at komme en skefuld chutney i saucen eller servere en skål blommechutney til osteanretningen. Den salte ost og den søde og krydrede chutney er et fantastisk match.