Præcis som i mange andre, danske familier, så er boller i karry et hit hjemme hos os. Og af samme grund er det naturligvis på menuen med jævne mellemrum. En klassiker fra mormor-køkkenet, om end karrysovsen nok var en smule mildere i mormors tid, og en af mine livretter som barn. Og det er det faktisk stadig. Sammen med resten af familien Danmark.
Nem opskrift på boller i karry.
Min boller i karry opskrift er vist som de fleste andre. Men jeg kan godt lide at variere lidt fra gang til gang. Indimellem leger jeg med smagen og tilsætter kokosmælk eller mango chutney for lige at afrunde sovsen på en anderledes måde. Andre gange tilsætter jeg “fyld” i form af peberfrugt og sukkerærter, ananas eller mango i tern. Man kan også lave en lækker udgave af boller i karry med æble. Man skal bare skære æblerne i små tern og komme dem i saucen til sidst, så de bevarer sprødheden.
Tip! Se “Ofte stillede spørgsmål” + mine bedste tips til tilbehør under opskriften.
Boller i karry
Denne ret er fryseegnetIngredienser
Boller til boller i karry
- 450 gr hakket svinekød (eller hakket kylling)
- 1 stk æg
- 0,5 dl mælk
- 2 spsk hvedemel
- 8 dl hønsebouillon (evt vand + bouillonterning)
Karrysovs
- 20 gr smør
- 1 stk løg (finthakket)
- 3 tsk karry (eller efter smag)
- 3 spsk hvedemel
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde (kan erstattes af mælk)
- salt og peber
Desuden
- 4 dl ris (jeg bruger jasmin eller basmatiris)
Fremgangsmåde
- Kom svinekød, æg, mælk, hvedemel, salt og peber i en skål og rør det sammen til en lind fars.
- Hæld bouillon i en gryde og bring det i kog.
- Form farsen til kødboller ved hjælp af en spiseske og plump dem i vandet. Læg låg på gryden og kog kødbollerne ved svag varme i ca 10 minutter.
- Tag kødbollerne op af vandet, læg dem på en tallerken og dæk dem til med stanniol. Si evt. kogevandet og gem ca 5 dl kogevand til saucen.
Karrysovs
- Opvarm smørret i en gryde og sauter løgene heri. Tilsæt karry og lad det stege et par minutter. Hæld hvedemel i gryden og rør godt rundt, så melet fordeles.
- Hæld vandet fra kødbollerne i gryden og rør rundt, så melet ikke danner klumper. Bring gryden i kog og lad den koge et par minutter, så sovsen tykner.
- Tilsæt fløde og smag til med salt og peber. Er karrysmagen ikke kraftig nok, kan der tilsættes lidt mere karry.
- Til sidst lægges kødbollerne i sovsen og det hele varmes godt igennem.
- Imens koges risene efter anvisning på pakken.
- Server boller i karry med kogte ris og evt. dampet grønt.
- Evt rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten kan desuden fryses.
Ofte stillede spørgsmål.
Boller i karry er en dansk klassiker, der formentlig er blevet til efter inspiration fra det indiske og asiatiske køkken. Retten består af kogte kødboller i en cremet karrysauce, som er lavet på kogevandet fra kødbollerne, og serveres typisk med kogte ris eller kartofler. Tidligere bestod karrysaucen ofte af en hvid, opbagt sauce, der var smagt til med en ganske lille smule karry. I dag har vi dog ikke noget imod, at karrysaucen smager af… karry.
Ja, man kan uden problemer fryse boller i karry. Dog kan man ikke fryse ris, da de får en underlig melet/grynet konsistens efter frysning. Så det er kun selve retten, der kan fryses. Ikke tilbehøret.
Tilbehør til boller i karry.
Jeg serverer gerne boller i karry med kogte ris og her i huset spiser vi næsten udelukkende jasminris. De har en virkelig skøn smag og så klistrer de let sammen, når de koges, så de kan suge en masse af den gode karrysovs til sig.
Bryder man sig ikke om klistrede ris, så kan man i stedet bruge basmati ris. De er ikke helt så klistrede, men har stadig en skøn og aromatisk smag. Indrømmet – både jasminris og basmatiris koster en smule mere, end de billigste ris i supermarkedet. Men smagen er altså det hele værd.
Dampet grønt og råkostsalat.
Derudover får vi gerne en eller anden form for dampet grønt. Det er som oftest ærter, majs, gulerødder eller lignende, men broccoli er også lækkert. Skal der yderligere grønt til, så kan jeg anbefale en klassisk råkostsalat med revet gulerod og æble og en marinade af citron- eller appelsinsaft og honning. Det smager skønt og den milde smag af gulerod og æble er helt perfekt til den krydrede karrysauce.
Se også – Kylling i karry I Kylling i karry-mangosauce I Millionboller i karry
A la ristaffel.
Det er lækkert, at servere retten som et lille ristaffel og så er det nemt. Man skal blot stille masser af lækre toppings og tilbehør frem i små skåle. Fx bønnespirer, hakket løg, æble i tern, peberfrugt, ananas, bananer i skiver eller bananchips, ristet kokos, peanuts, rosiner, mango chutney eller frisk mango og meget andet godt.
Hej Anne-Kathrine. Jeg har altid lært at kødboller og frikadeller laves af blandet hakket kalv og flæsk. Jeg har prøvet opskrifter med svinekød alene, men synes ikke det giver mening. Hvad er det jeg overser, som gør at mange sværger til svinekød alene?
Tak for mange gode ideer. Svend
Svend – Tusind tak for din hilsen – dejligt at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter og ideer 🙂
Jeg tror faktisk, at det med frikadeller er lidt af en smagssag. Jeg er vokset op med frikadeller, som er lavet på ren svinekød, og derfor laver jeg i dag frikadeller på den måde. Bruger jeg kalv og flæsk, så synes jeg, at både smag og konsistens minder om karbonader/krebinetter. Men hvis man er vant til frikadeller, som laves på hakket kalv og flæsk, så er det selvfølgelig den “rigtige” smag og dermed den eneste måde at lave “rigtige” frikadeller på 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Laget denne med hakket kylling. Jeg brukte litt purreløk for smag og farge, og min man syntes det ble meget godt.
Anita – Hvor er det bare dejligt at høre – og boller i karry smager jo skønt med hakket kylling 😀