De fleste, der ligesom mig er vokset op i slutningen af 80’erne og 90’erne, kan med garanti huske den klassiske bradepandepizza. En kæmpe familiepizza, bagt i en stor brandepande og med en tyk, blød bund. Fyldet bestod som regel af kødsauce, pepperoni eller skinkestrimler og så selvfølgelige revet ost og et drys oregano på toppen. Et rigtigt fødselsdags- og weekendhit, som jeg husker, at både min mor og min moster var verdensmestre i at bage.
Nem opskrift på bradepandepizza.
Bradepandepizzaen blev “opfundet” længe inden der var et pizzaria på hvert eneste gadehjørne. Den tykke bund mindede mest af alt om en franskbrødsdej, for de tynde og sprøde, italienske pizzabunde var der ikke rigtigt nogen, der kendte til endnu. Men i midten af 90’erne, da pizzariaerne for alvor begyndte at dukke op, og supermarkederne fik forskellige former for pizzamel på hylderne, så var det som om, at de populære bradepandepizzaer lige så stille forsvandt.
Jeg må dog indrømme, at bradepandepizza lever i bedste velgående herhjemme hos os. Dels er det virkelig nemt at lave sådan en basse. Men derudover så er jeg også vild med den tykke bund, der minder en smule om et focaccia brød. I det hele taget er jeg stor fan af tykke pizzabunde. Og jeg bestiller stort set altid deep pan pizzaer, når jeg kan komme til det.
Dejen til denne her bradepandepizza er supergod at arbejde med. Let, smidig og nem at udrulle. Men skal det være endnu nemmere, så har jeg også et par tips til, hvordan man laver bradepandepizza helt uden æltning og udrulning. Det har jeg bekrevet nærmere under opskriften.
Se også – Hjemmelavet pizza I Deep pan pizza I Pizzakartofler
Bradepandepizza
Ingredienser
- 4 dl vand (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 2 tsk sukker
- 1.5 tsk salt
- 2 spsk olie
- 150 gr durummel (kan erstattes af hvedemel)
- 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
Pizzafyld
- 2 dl tomatsauce (gerne hjemmelavet tomatsauce)
- 150 gr revet ost
- 100 gr pepperoni (chorizo kan også bruges))
- 1 rødløg (skrællet og skåret i skiver)
- 1 peberfrugt (skåret i strimler)
- 50 gr oliven (kan udelades)
- 2 tsk tørret oregano
Fremgangsmåde
- Hæld vandet op i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, olie, durumhvede og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
- Vend pizzadejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et stort rektangel, svarende til målene på bradepanden.
- Læg dejen op i en bradepande beklædt med bagepapir og lad den efterhæve i ca 30 minutter.
- Fordel tomatsauce, ost og det øvrige pizzafyld ovenpå dejen og drys med oregano på toppen.
- Varm ovnen op til 250 °C. Sæt bradepanden med pizzaen ind i midten af ovnen og sænk temperaturen til 225 °C (alm. ovnfunktion).
- Bag pizzaen ved 225 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil den er gylden på toppen og bunden er gennembagt.
- Server den rygende varme pizza med salat eller grøntsagsstave og en god dip.
- Evt. rester kan sagtens gemmes på køl i et par dage. Pizzaen kan desuden fryses og evt. lunes let inden servering.
Tips til variationer.
Ovenstående opskrift er kun tænkt som inspiration. Man bruger selvfølgelig lige præcis den slags topping, som man allerbedst kan lide. I 90’erne var det ret populært at toppe pizzaen med en god kødsauce og masser af revet ost. Derudover var pepperoni, skinke og cocktailpølser populære. Og det er de jo stadigvæk, selvom vores pizzaer er lidt anderledes i dag.
Vil man gerne lave en kødfri bradepandepizza, så er det heller ikke noget problem. Det er eksempelvis meget lækkert med forskellige slags svampe, en god kartoffelpizza med rosmarin eller tynde skiver af søde kartofler og trøffelpesto eller lignende.
Bradepandepizzaen kan desuden bruges som base for et lækkert madbrød. Der kan eksempelvis dryppes med en god olivenolie og forskellige former for krydderier og krydderurter på toppen. Eller også kan man fordele forskellige slags grøntsager på dejen inden bagning. Fx små tomater, hele hvidløgsfed, oliven, forårsløg, kogte kartofler eller rødløg. Præcis ligesom på det her focaccia med rødløg og kartofler.
Pizzadej uden udrulning.
Ovenstående opskrift giver en lækker og smidig dej, som er nem at udrulle til en stor pizzabund på et meldrysset bord. Man kan dog gøre det endnu nemmere for sig selv, hvis tiden er knap, eller man bare ikke har lyst til at skulle jonglere med kagerullen.
Man kan nemlig lave en æltefri pizzadej, som ikke skal udrulles, hvis man udelader ca 100 gr hvedemel fra opskriften. Ved at udelade melet får dejen konsistens som en tyk grød. Den skal derfor heller ikke æltes igennem, men blot røres godt sammen med en ske.
Når dejen er færdighævet hældes den ud i en bradepande beklædt med et stykke bagepapir og med fugtige fingre presses dejen ud til en flad pizzabund. Bunden efterhæver i ca 30 minutter, og kan afslutningsvist toppes med fyld og bages efter anvisningerne i opskriften. Og så er bradepandepizzaen ellers klar til servering.
Hvilken en salgs dej gir det bedste resultat. Den der kan udrulles eller den der minder om grød??
Marianne – Det er tale om 2 forskellige resultater, så det er næsten smag og behag. Den dej der kan udrulles, giver en lidt tættere bund, der minder lidt om franskbrød. Den flydende dej giver en mere luftig bund med store lufthuller, der minder lidt om et italiensk brød. Jeg synes, at begge bunde er lækre 😀