Brændte mandler er en helt uundværlig del af julen. I hvert fald for mig, som er vokset op med hjemmelavede brændte mandler. Og jeg må da også indrømme, at duften fra de mange mandelboder på gader og torve i december er ret uimodståelig. Men jeg foretrækker nu helt klart de mandler, som jeg selv laver.
Se også – Brændte hasselnødder I Konfektroulade I Havregrynssnitter med nougat
Opskrift på brændte mandler.
Min opskrift på brændte mandler er rimelig klassisk, men mandlerne kan sagtens tilføjes forskellige smagsvarianter. Man kan fx tilsætte stødt kanel, vanilje, lakridspulver eller kakaopulver til panden og dermed give mandlerne et personligt touch. Selv jeg er ret vild med vaniljesmagen. Men jeg kan bestemt også anbefale stødt kanel, som både dufter og smager ekstra meget af jul.
Brændte mandler er perfekte som en lille haps til eftermiddagshyggen, fx med en god kop te, og hjemme hos os er de en fast del af julens konfektfad. Men de er faktisk også oplagte at forære væk som en hjemmelavet værtindegave. De skal bare pakkes i en fin dåse eller kommes i en cellofan-pose. Gerne pyntet med en sløjfe og måske en lille grangren, mistelten eller kristtorn med et par røde bær. Julestemning for alle pengene.
Tip! Se også “ofte stillede spørgsmål” samt step by step guide under opskriften.
Brændte mandler
Ingredienser
- 300 gr mandler
- 300 gr sukker
- ½ dl vand
Fremgangsmåde
- Kom mandler, sukker og vand på en pande. Det er vigtigt, at panden er stor nok til, at mandlerne kan røres godt rundt.
- Lad sukker og vand smelte sammen ved svag/jævn varme og under jævnlig omrøring.
- Når al vandet er fordampet, vil sukkeret krystallisere og blive hvidt og grynet.
- Fortsæt med at jævnligt at røre rundt i mandlerne, indtil sukkeret smelter igen og bliver til gylden karamel, der samler sig om mandlerne.
- Man bestemmer selv, om man vil tage mandlerne af varmen, når de har klumper af sukker/karamel, eller om man vil vente, til mandlerne er helt blanke. Se evt. guide under opskriften.
- Tag mandlerne af varmen og hæld dem ud på et stykke bagepapir.
- Adskil hurtigt mandlerne vha. en gaffel. Pas på - karamellen er brændende varm!!!
- Lad mandlerne afkøle på bagepapiret og opbevar dem i en lufttæt beholder.
- Brændte mandler kan holde sig 4-6 uger i en lufttæt dåse eller et glas. De er ikke fryseegnede.
Ofte stillede spørgsmål.
Brændte mandler skal afkøles helt, inden de kommes i en lufttæt dåse, et glas med låg eller lignende. Ved servering skal man kun komme en lille smule i en skål ad gangen, da sukkeret i mandlerne lynhurtigt absorberer fugten i luften og begynder at klistre.
Mandler kan ikke som sådan blive for gamle, men pga det store fedtindhold i mandlerne, så kan de blive harske og smage grimt. Brændte mandler har i realiteten samme holdbar som mandlerne (tjek datoen på posen). Men de smager bedst, når de er relativt frisklavede og jeg synes, at hjemmelavede, brændte mandler skal spises indefor 6-8 uger.
Brændte mandler opskrift – step by step guide.
Noget af det, som jeg modtager allerflest forespørgsler på omkring juletid, er de hjemmelavede brændte mandler. Af en eller anden grund, er det ofte dem, som volder problemer. Og som regel er det enten fordi, man har givet mandlerne for lidt tid, så karamellen krystalliserer og falder af. Eller også har man givet mandlerne for meget varme, så de er blevet til brændte mandler (helt bogstaveligt).
Herunder har jeg derfor lavet en trin-for-trin guide til klassiske, brændte mandler. Jeg foretrækker selv at mine mandler er helt blanke, så jeg fortsætter til guidens Punkt 6. Vil man hellere have let “klumpede” mandler, så stopper man bare ved Punkt 5.
Det er vigtigt, at man søger for, at bruge en god stor pande. Der skal være plads nok til at vende mandler og sukker godt rundt. Har man kun en lille pande, så lav hellere flere små portioner. Og måske er det i virkeligheden en god idé at starte med små portioner. I hvert fald hvis det er første gang, men begiver sig ud i brændte mandler. Det er trods alt knap så ærgerligt at ødelægge 100 gr mandler som 500 gr mandler. Men ellers er det lige ud ad landevejen, at lave brændte mandler til jul.
Step 1
Mandler og sukker kommes i en pande sammen med en smule vand. Sæt panden på komfuret ved svag/jævn varme. Rør jævnligt rundt i mandlerne indtil sukkeret smelter og ligesom samler sig om mandlerne (se step 2).
Step 2.
Sukkeret er delvist smeltet og har sat sig på mandlerne, men det betyder langt fra, at de brændte mandler er færdige. Hvis man tager mandlerne af varmen nu, vil de være beklædt med et hvidt lag sukkerkrystaller, når de afkøler og sukkeret vil sandsynligvis falde af. Man skal derfor fortsætte med at røre rundt i mandlerne ved svag/jævn varme.
Step 3.
Den karamel, som var så fin at se på til at begynde med, er nu omdannet til massevis af hvide sukkerkrystaller og alt sukkeret er faldet af mandlerne. Det ligner noget, som er mislykket, men sådan skal det være. Fortsæt med jævnligt at røre rundt i mandlerne, så de ikke brænder på.
Step 4.
Ganske langsomt vil sukkerkrystallerne igen begynde at smelte og blive til fin, lysebrun karamel, som samler sig om mandlerne i takt med, at der røres rundt. Mandlerne begynder at dufte letristede. Bliver sukkeret lidt for hurtigt lysebrunt, så skru ned for varmen.
Step 5.
Det er nu, man skal beslutte, om man vil have brændte mandler med klumper af krystalliseret sukker eller helt blanke mandler. De “klumpede” mandler har den fordel, at de blot skal hældes ud på bagepapir og afkøles og så kan de hældes på et glas. Hvis man ønsker den variant, så er mandlerne færdige nu.
Man kan også fortsætte med at røre rundt i yderligere nogle minutter, så sukkerkrystallerne smelter helt og bliver til flydende karamel.
Step 6.
Alle mandlerne er dækkede af et helt tyndt lag karamel og de er flot blanke. De skal nu vendes ud på et stykke bagepapir og adskilles fra hinanden hurtigst muligt, så de ikke klistrer sammen som en stor plade af brændte mandler. Pas på – mandlerne er brændende varme. Når mandlerne er afkølede, kan de hældes på et glas.
Det lyder til, at det bliver en hyggelig december på din blog. Jeg vil glæde mig 🙂 Herhjemme er vi kun nået til at bage pebernødder – det har vi til gengæld også gjort to gange.
Mvh Marie.
Marie – Jeg glæder mig også til at tage hul på december måned på bloggen for alvor 🙂 Pebernødder kan man aldrig få for mange af 😉
Kan man bruge smuttede mandler?
Birgitte – Ja, det kan du sagtens. Du skal dog være OBS på, at mandlerne så ikke får helt samme brune farve, da meget af farven jo skyldes den brune skal 🙂
De ser gode ud
Tina – Tusind tak – brændte mandler hører til mit favorit juleslik 😀