Brunede kartofler hører bare julen til. Men herhjemme spiser vi nu også brunede kartofler i løbet af efteråret og vinteren. For der er jo bare så mange skønne retter, som er lækre med brunede kartofler til. Lige fra vildtkød og fjerkræ til en god forloren hare med skysauce.
Se også – Hjemmelavet rødkål I Langtidsstegt andesteg I Flæskesteg med sprøde svær
Brunede kartofler – min bedste opskrift.
Det varierer lidt, hvorvidt jeg tilbereder brunede kartofler på panden eller i ovnen. Skal jeg lave en mindre portion, så bliver det som regel på traditionel vis på en stegepande.
Men hvis jeg gerne vil gøre det ekstra nemt for mig selv, eller jeg skal lave en større portion kartofler, og ikke har lyst til at svinge med store pander fulde at brændende, varm karamel, så laver jeg brunede kartofler i ovnen efter nedenstående opskrift.
Tip! Se mine bedste tips til pande- og ovnstegning af brunede kartofler under opskriften.
Brunede kartofler (på pande/i ovn)
Ingredienser
Brunede kartofler på pande
- 800 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
- 125 gr sukker
- 40 gr smør
Valgfrit (kan sagtens udelades)
- 0,25 dl piskefløde
Brunede kartofler i ovn
- 800 gr små kartofler (der kan også bruges kartofler fra glas)
- 125 gr brun farin
- 25 gr smør
Fremgangsmåde
- Kog kartoflerne lige netop møre i letsaltet vand. Pil kartoflerne og lad dem afkøle.
- Der kan også bruges kartofler fra glas. Disse skal hældes i en si eller sigte, skylles med koldt vand og afdryppes grundigt.
Brunede kartofler tilberedt på pande
- Fordel sukkeret på en pande i et jævnt lag og lad det smelte ved jævn varme. Der skal ikke røres i sukkeret. Det sænker temperaturen og får sukkeret til at klumpe. Man kan ryste panden lidt, hvis sukkeret ikke smelter jævnt.
- Når sukkeret er smeltet og blevet fint lysebrunt, kommes smør på panden og sukker og smør røres sammen til flydende karamel.
- Tilsæt evt. en smule piskefløde til panden og lad flødekaramelsaucen koge i ca 1 minut.
- Hæld kartoflerne ned i karamellen. Karamellen vil stivne let, når kartoflerne kommes på panden, men vil så begynde at smelte igen.
- Vend forsigtigt kartoflerne rundt på panden i ca 15 minutter, indtil karamellen samler sig om kartoflerne, og de bliver fint gyldenbrune og blanke.
- Man kan også skrue ned for varmen og lade kartoflerne karamellisere lige så stille i 30-45 minutter. Jo længere tid kartoflerne karamelliserer, des mørkere bliver de. Husk at røre rundt engang imellem, så kartoflerne brunes jævnt.
- Anret kartoflerne på et fad eller i en skål og server.
Brunede kartofler tilberedt i ovn
- Kom kartoflerne i en foliebakke eller et ildfast fad foret med bagepapir. Det letter rengøringen væsentligt.
- Drys brun farin over kartoflerne og fordel smørret i små klatter på toppen.
- Sæt kartoflerne i ovnen ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca 45-60 minutter, indtil sukkeret er karamelliseret og har samlet sig om kartoflerne. Rør rundt i kartoflerne et par gange undervejs.
- Tag kartoflerne ud af ovnen, anret dem i en skål og server.
- OBS! Passer ovntemperaturen på de brunede kartofler ikke sammen med tilberedningen af kødet, fx andesteg eller flæskesteg. Se noten herunder.
Note.
- Det kan være en udfordring at lave brunede kartofler i ovnen, hvis man har flere elementer i ovnen, som skal have forskellige temperaturer. Fx en langtidsstegt flæskesteg eller and, som skal have 125 °C og så de brunede kartofler.I stedet kan man komme de brunede kartofler i ovnen og lade dem stå lige så stille ved 125 °C i ca 1 time. Når kartoflerne er fint gyldne og karamelliserede, tages de ud og stilles til side. Lige inden servering sættes kartoflerne så tilbage i ovnen i 5-10 minutter ved 200 °C, så de bliver gennemvarme
Tilberedning på pande.
Det er klart nemmest at tilberede brunede kartofler på panden, fremfor i ovnen, hvis man bare skal lave en mindre portion. Og selvom de brunede basser har ry for at være svære at lave, så er det faktisk ikke så vanskeligt. Det kræver blot lidt tålmodighed.
For det første skal sukkeret have lov til at smelte og karamelliserer helt, uden at man rører i det. Karamellen danner nemlig klumper, hvis man rører rundt, og det tager ret lang for disse klumper at smelte igen. Man kan således risikere, at sukkeret ender med at brænde på, imens man venter på at klumperne smelter. Eller også må man finde sig i brunede kartofler med store, hårde klumper af karamel.
Derudover skal man også passe på med at røre for meget rundt i kartoflerne, når først de er kommet på panden. Selvfølgelig skal kartoflerne vendes rundt, så de bliver godt karamelliserede, men pas på med for meget omrøring. Man risikerer, at kartoflerne går i stykker, eller at karamellen ikke lægger sig i et blankt lag omkring kartoflerne, men i stedet kommer til at se “grynet” ud.
Tilberedning i ovn.
Brunede kartofler i ovn er den absolut nemmeste måde at tilberede kartoflerne på. Og der er som sådan ikke noget, man skal holde øje med. Så hvis bare man husker at røre rundt engang imellem, kan det faktisk ikke gå galt. En oplagt metode, hvis man skal lave brunede kartofler for første gang, eller hvis man skal lave en rigtig stor portion.
Kartoflerne skal blot koges møre og pilles – hvis ikke man bruger kartofler fra glas, selvfølgelig. Og så skal de i et ildfast fad sammen med brun farin og et par smørklatter, som beskrevet i opskriften. Derefter passer kartoflerne stort set sig selv. Og nej, de får hverken stegeskorpe eller bliver “ristede”, selvom man lader dem stå i den varme ovn og karamellisere i ca 45 minutter. Og så kan man i stedet koncentrere sig om at lave resten af middagen.
Jeg vil umiddelbart anbefale, at man bruger brun farin, når man laver brunede kartofler i ovnen. Almindeligt, hvidt sukker karamelliserer ikke i ovnen på samme måde som på en pande. Kartoflerne får altså ikke den samme, mørke farve, som vi er vant til fra stegepanden. Desuden er brun farin medvirkende til en mere intens og “mørk” karamelsmag. Så det giver altså god mening at bruge brun farin, når kartoflerne laves i ovnen.
De skal ikke dækkes med folie eller noget?
Brian – Nej, jeg satte dem bare ind i ovnen i fadet, som de var. Nu er det jo første gang, at jeg har prøvet opskriften, men mine kartofler fik hverken stegeskorpe eller en ristet smag, så jeg tænker ikke umiddelbart, at det er nødvendigt at dække dem til med folie 😀
Prøvede at lave brunede kartofler til 25 personer i ovnen, og de blev fantastiske! Meget nemmere , når der skal laves så mange… fremover bliver de lavet i ovnen! Oogså til jul i morgen. Tak for gode opskrifter og inspiration.
Jane – Hvor er det bare dejligt at høre, at de brunede kartofler blev en succes 🙂
Rigtig dejlig jul til dig og dine 😀
Afprøvet i går. Er ikke selv så vild med brunede kartofler, men alle de andre syntes de var vældig fine😊
Blev også afprøvet her. Jeg gav dem dog ca. 45 min. ved 200°, så temperaturen passede med flæskestegen. Resultatet blev faktisk bedre, end jeg kan finde ud af at lave det på panden 🙂
Ingrid – Hvor dejligt at høre, at kartoflerne blev gode. Det er i hvert fald de nemmeste, brunede kartofler, som jeg har lavet 😀
Din opskrift blev testet juleaften. Lavede brune kartofler til 15 mennesker.
Aldrig har det været nemmere og aldrig går jeg tilbage til at lave dem på panden.
Tak:)
Lars – Så dejligt at høre 😀 Og jeg kan sagtens forestille mig, at det er meget nemmere, at lave de brunede kartofler i ovnen, når der skal laves til så mange mennesker 😀
Tænker lidt, at hvis man former et ildfast fad med stanniol, går det så ikke i stykker, når man skal røre. I kartoflerne flere gange undervejs?
Ikke at det gør så meget, men så skal fadet jo alligevel gøres rent 😊
Anna Grethe – Jeg skal lige være helt sikker på, at jeg har forstået dit spørgsmål korrekt? Du skriver, hvis man former et ildfast fad med stanniol, men du mener at man forer/beklæder et ildfast fad med stanniol, ikke? I opskriften har jeg i hvert fald skrevet, at man skal fore et fad med stanniol/bagepapir og jeg har endnu ikke oplevet, at det er gået i stykker, når jeg har vendt kartoflerne rundt med en ske. Stanniolstykkerne har selvfølgelig ligget dobbelt, men det har lige så meget været for, at de skulle være brede nok til at dække fadet helt. Alternativt kan man selvfølgelig også bruge en foliebakke og smide den ud efterfølgende 🙂
Jeg arbejder i et lille arresthus, og vi skal i dag lave julemad til ca 20 personer, så de brune kartofler skal klart prøves i ovnen, så vi kan lave dem alle på en gang….
Steffen – Jeg håber virkelig, at de brunede kartofler bliver en kæmpe succes – jeg har hørt fra flere, i løbet af de sidste par dage, som har testet opskriften op til i dag og det er blevet godt hver gang, så mon ikke også I får lækre, brunede kartofler i aften 😀
Rigtig glædelig jul 😀
Jeg syntes, at det virker noget vandet karamellen. Jeg har brugt smør og brun farin og kartoflerne var ikke våde. Måske mindre smør?
Christina – Altså nu ved jeg jo i sagens natur ikke, hvor langt tid, du har givet kartoflerne i ovnen 🙂 Men der er flere, der studser over den lange stegetid (45-60 min) og “frygter” at sidde tilbage med nogle små, hårde kanonkugler. Men 45-60 minutter er den tid, som det tager brun farin og smør at karamellisere og ligesom samle sig om kartoflerne, og jeg har endnu ikke oplevet, at mine kartofler har fået bare antydning af stegeskorpe eller er blevet sprøde pga bagetiden.
Kan man ikke bruge varmluft da min alm ovn oser mega meget
Marianne – Jo, det bør ikke være noget problem. Du skal dog være OBS på, at man skal trække ca 10 °C fra, når man går fra alm. ovnfunktion til varmluft 😀
Hej.
Tak for tippet til, at lave dem i ovnen.
Tænker, om det kan være en god ide, at tilføje skyllede perleløg fra glas.. og servere som tilbehør til steg/and juleaften
Ketty – Det tænker jeg da lyder superlækkert – det kan i hvert fald ikke skade at give det et forsøg, når nu karamel og kartofler alligevel er i ovnen 🙂
Hvorfor bruges der farin og ikke almindeligt sukker, når de skal i ovnen?
Har lavet dem i ovnen en enkelt gang, og det er dejlig nemt, men vi synes ikke de havde den rigtige karamel smag, de var meget søde.
Pia – Jeg har skrevet en del om hvorfor der bruges farin i teksten til opskriften, men man bruger fortrinsvist brun farin, fordi det er brunt. Sukkeret karamelliserer nemlig ikke på samme måde i ovnen som på panden, så bruger du almindeligt, hvidt sukker, så bliver kartoflerne ikke brune. Når det så er sagt, så kan du sagtens bruge almindeligt sukker, hvis I kan abstrahere fra farven 🙂
I Go’morgen
d. 10/11 tilsætter du lidt vand flere gange til panden med de brunede kartofler. Det kan jeg ikke se i opskriften. Gode tips burde måske tilføjes opskriften
Else Marie – Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål/din kommentar. Jeg tilsætter ikke vand til mine brunede kartofler 🙂
Hej Anne-Kathrine, skal lave langtidsstegt and i dag, og tænkte om de brunede kartofler kan laves ved så lav temperatur (120°), hvis de bare fik lidt længere tid?
Thomas – Jeg må indrømme, at jeg ikke selv har prøvet det, og min største bekymring går nok også på, hvorvidt kartoflerne begynder at danne skorpe, hvis de får for lang tid i ovnen. Man kunne selvfølgelig prøve at dække dem til med et stykke folie, men så er jeg omvendt bange for, om der kan fordampe overskudsvæde nok fra karamellen til, at den tykner og samler sig om kartoflerne. Jeg har desværre ikke selv prøvet at lave brunede kartofler i ovnen ved svagere varme endnu, så jeg må nok blive dig svar skyldig, men hvis du kaster dig ud i det, så vil jeg meget gerne have en tilbagemelding 🙂
Jeg lavede en test i går, hvor jeg lavede halv potion, fik dog puttede fuld potion smør i 🙈 så de blev lidt “våde” men smagte forbavsende godt.
De stod i bunden af ovnen under anden, i 1,5 time ved 120° (ikke varmluft).
Det skal helt sikkert prøves igen👍
Hejsa når man nu skal have and i ovnen til jul tænker jeg det godt kan være svært at få plads til de brunede kartofler også. Mit spørgsmål er så, om man kan lave de brunede kartofler i ovnen i forvejen og blot varme dem op igen inden servering
Mette – Jeg må indrømme, at jeg ikke har prøvet at genopvarme brunede kartofler lavet i ovn, men det er bestemt et forsøg værd. Jeg tænker, at det smarteste må være at tilberede kartoflerne og lade dem afkøle men blive i fadet. Når and og flæskesteg så er stegt færdige, så kan kartoflerne lige ryge i ovnen og genopvarmes, imens kødet trækker og saucen tilberedes. Men måske du lige skal teste med en lille prøveportion inden jul. Jeg har som sagt ikke prøvet det og det vil jo være superærgerligt med tørre, brunede kartofler på selve juleaften 🙂
De brunede kartofler kan også laves i en ActiFry hvis det kniber ovn/komfurplads. Vores ActiFry er med drejearm. Jeg kommer alle ingredienserne i og giver kartoflerne 25 min.
Mon nogen har prøvet i airfryer…
Har tænkt mig at prøve 🫣
Rikke – Jeg har ikke selv prøvet det, da jeg ikke ejer en airfryser, men jeg har hørt fra flere, som har prøvet det 😀
Tak for dejlig inspiration. Jeg læste et sted at man også kunne tilføje 1-2 spsk fløde for at få en rigere karamel og mere glans, når man laver kartoflerne i ovnen. Har du prøvet det? Hvis, hvornår, hvor meget fløde og hvordan 🙂
Mette – Ja, det har jeg. Hvis du læser min opskrift, så vil du se, at jeg altid bruger en smule fløde til mine brunede kartofler.
Der har jeg også beskrevet fremgangsmåden nærmere 😀
Hej Maden i mit liv 🤶🤶
Ja jeg har også prøvet at lave brunede kartofler i ovnen. Super nemt, jeg laver aldrig på panden igen. Det er 3 gang jeg skal lave dem i ovnen.🌲🌲
Charlotte – Dejligt at høre. Det er altså også bare den nemmeste metode til at lave lækre, brunede kartofler 😀
Hvad er bedst, i ovn eller panden? Jeg har aldrig prøvet at lave dem i ovn, men altid på panden, de fleste gange gået rigtigt godt. 🙂
Brian – Jeg synes, at begge varianter er gode. Det er klart nemmest i ovnen, hvor du ikke behøver at holde øje på samme måde som på panden 😀