Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Brusebadsboller – nem opskrift på hurtige boller.

41 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Brusebadsboller. I grunden et lidt pudsigt navn til en bolle. Jeg kan huske, at jeg første gang stødte på opskriften i en af min mors kogebøger, da jeg var lille. Men jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, om det betød, at bollerne skulle overhældes med vand, ligesom i et brusebad. Det er selvfølgelig sidenhen gået op for mig, at brusebadsboller blot henviser til en portion boller, som er super nemme og lynhurtige at lave.

Se også – Koldhævede morgenmadsboller I Krydderboller I Grove fødselsdagsboller

Nem opskrift på brusebadsboller.

Modsat alle mulige andre opskrifter på boller, som er bagt med gær, skal brusebadsboller ikke hæve mere end 20-25 minutter. Eller nogenlunde lige så lang tid, som det tager at tage et brusebad. I hvert fald hvis man starter tiden, fra man går ind i badeværelset, til man kommer ud igen. Og medregner hårvask, aftørring af brusekabinen, evt. hårtørring, bodylotion mm, selvfølgelig.

Den korte hævetid gør brusebadsbollerne til ideelle morgenmadsboller. Også selvom jeg lige så godt kan indrømme, at det primært er de her koldhævede boller, som vi spiser til morgenmad i weekenden. Men engang imellem bager jeg også en pladefuld klassiske brusebadsboller.

Tip! Se tips til variationer af dejen i teksten under opskriften. 

4,35 fra 113 stemmer

Brusebadsboller

Hæve- og bagetid35 minutter
Samlet tid50 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 1 pk gær
  • 0,5 dl vand (lillefingervarmt)
  • 2 tsk sukker
  • 1,5 tsk groft salt
  • 3 dl mælk
  • 50 gr smør (smeltet)
  • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

  • Hæld vandet i en skål og opløs gæren i det lune vand.
  • Tilsæt sukker, salt, mælk, smeltet smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Form dejen til 12 boller og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i 20-25 minutter.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) på midterste ovnrille i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  • Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde.

Skønne variationer.

Brusebadsbollerne minder en smule om fødselsdagsboller og de er skønne med smør, ost eller marmelade. Man behøver selvfølgelig ikke kun at lave dem om morgenen. De er også helt perfekte til en kop eftermiddagste eller kaffe. Og hvem kan ikke bruge en opskrift på lækre og lynhurtige boller til en gang eftermiddagshygge?

Man kan tilføje 1 tsk stødt kardemomme til dejen, hvis man bryder sig om det. Det giver en lækker smag, som minder en smule om krydderboller. Sukkeret kan udskiftes med honning eller sirup, hvis man foretrækker det. Til gengæld anbefaler jeg ikke, at man dropper sukkeret helt. Sukkeret giver gæren et “boost”, så den lynhurtigt går i gang med at arbejde. Og når bollerne ikke får længere tid at hæve i, så er det en ret god ide.

Desuden kan man udskifte noget af hvedemelet med en grovere meltype, fx fuldkornshvedemel eller grahamsmel. Så bliver bollerne lidt ligesom disse her fødselsdagsboller med et groft twist. Og de er altså også ret lækre med pålæg, ost og syltetøj. Både til morgenmad og til eftermiddagshygge.

Subscribe
Notify of
41 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Sanne
7 år siden

ej jeg kan ikke finde opskriften på de boller der skal hæve ved damp i ovnen ?? kan ikke huske hvad du kaldte dem..

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Sanne

Sanne – Uhhhh, kan du beskrive bollerne lidt nærmere? Jeg har en hel del opskrifter på bagværk, som bliver hævet ved damp, så der er en del at vælge imellem 🙂

Cirkeline Kappel
3 år siden
Svar  Sanne

Risengrødboller? De hæver i damp i ovnen… Og smager mega godt 😊

Marie-Louise
6 år siden

Hej:) jeg skal bage en større portion boller med en gruppe børn, og på en begrænset tidsramme;) jeg vil derfor gerne undgå for lange hævetider.
Jeg har før bagt skønne hveder efter din opskrift – og tænker på at hæve disse brusebads boller med samme damp metode.. men er i tvivl om resultatet:) hvad tænker du?
De skal serveres med kakao og flødeskum.

Heidi
2 år siden

Skal de slet ik pensles?

Nina juhl
3 år siden

5 stars
Lækker nem opskrift. Flotte luftige boller det blev til 🙂
Klart en ny farvorit her hjemme.

Hannah Oltmann
3 år siden

Hej. Er det meningen at dejen skal være så klistret? Synes de var umulige at forme til boller.

Helle
2 år siden

Der er noget galt med måleforholdene i opskriften. Der skal ikke bare en smule mere mel i. Er selv i gang med dem og dejen er nærmest flydende. Undrede mig også da jeg læste opskriften.

Helle
2 år siden

Nu da jeg har fået briller på, kan jeg se, at der står 1/2 dl vand og ikke 1 1/2🤣🤣 MEN det bliver stadig en klistret omgang med 3,5 dl væde + smør til 450 g mel. Tak for svar dog😊

Ikke en Struds
2 år siden
Svar  Helle

Målene var helt perfekte for mig. Dem lidt våde dej, giver jo også bare bedre boller i den anden ende.

Prøv og smil til livet og vær glad og så nyd dine boller i stedet for at brokke dig som en struds

Emily
3 år siden

Hej 😊

Skal dejen ikke hæve inden, at den skal formes til boller og efterhæve?

Emilie
3 år siden

5 stars
Mega gode boller! Og de er tilmed til at overskue at lave med tømmermænd. 😉 De skal laves igen i morgen, denne gang til mine gæster og uden tømmermænd.. 😀

Lydia
2 år siden

Kan bollerne bages i varmluft eller bør det være almindelig ovn?

Jeanette
2 år siden

5 stars
Tilføjede ca. 100g havregryn og rullede toppen i nogen kerner
De blev rigtig gode og lækre , hurtig at lave og god til eftermiddags kaffen😀

Boon Ja Hwang
1 år siden

5 stars
Brusebads bollerne – fantastiske!!! Jeg er simpelthen lykkelig lige nu. Hvor var det nemt og hurtigt at få lavet og de smager HIMMELSK. Jeg lavede bare én stor bolle ( som ikke var højere end de alm. Størrelse boller men større i omkreds) og den er så lækker. 1000 tak! Genial opskrift.

Camilla
1 år siden

Kan mælken skiftes ud med kærnemælk? 😊

Manja
1 år siden

4 stars
De er gode. Kompakte, men ikke som sådan tunge og slet ikke klæge. Virkelig gode, tiden taget i betragtning 🍀

Lonni Lauridsen
11 måneder siden

Hvis man skal lave mange og dobler portionen gælder det så mon også gærden? 🤷🏼‍♀️

Emma
9 måneder siden

Hej☺️ Kan man bruge tørgær i stedet for frisk gær?

Allan
9 måneder siden

Der står ikke noget om at de skal pensles med vand??

Bettina
6 måneder siden

5 stars
Har bagt dem rigtig tit inden min lille dreng på 2 fik diabetes, og jeg bruger stadig opskriften når den store har fødselsdag og skal dele ud i institutionen hvor der også er kommet grøn farve i og de er formet som frøer – de er virkelig gode og altid et hit… tak for opskriften!

Sidst redigeret 6 måneder siden af Bettina
Uffe
2 måneder siden

Selvom jeg følger opskriften og hævetiden, så revner de under bagning.
Skal de ikke hæve længere tid så?