Brusebadsboller. I grunden et lidt pudsigt navn til en bolle. Jeg kan huske, at jeg første gang stødte på opskriften i en af min mors kogebøger, da jeg var lille. Men jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, om det betød, at bollerne skulle overhældes med vand, ligesom i et brusebad. Det er selvfølgelig sidenhen gået op for mig, at brusebadsboller blot henviser til en portion boller, som er super nemme og lynhurtige at lave.
Se også – Koldhævede morgenmadsboller I Krydderboller I Grove fødselsdagsboller
Nem opskrift på brusebadsboller.
Modsat alle mulige andre opskrifter på boller, som er bagt med gær, skal brusebadsboller ikke hæve mere end 20-25 minutter. Eller nogenlunde lige så lang tid, som det tager at tage et brusebad. I hvert fald hvis man starter tiden, fra man går ind i badeværelset, til man kommer ud igen. Og medregner hårvask, aftørring af brusekabinen, evt. hårtørring, bodylotion mm, selvfølgelig.
Den korte hævetid gør brusebadsbollerne til ideelle morgenmadsboller. Også selvom jeg lige så godt kan indrømme, at det primært er de her koldhævede boller, som vi spiser til morgenmad i weekenden. Men engang imellem bager jeg også en pladefuld klassiske brusebadsboller.
Tip! Se tips til variationer af dejen i teksten under opskriften.
Brusebadsboller
Ingredienser
- 1 pk gær
- 0,5 dl vand (lillefingervarmt)
- 2 tsk sukker
- 1,5 tsk groft salt
- 3 dl mælk
- 50 gr smør (smeltet)
- 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og opløs gæren i det lune vand.
- Tilsæt sukker, salt, mælk, smeltet smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Form dejen til 12 boller og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i 20-25 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) på midterste ovnrille i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde.
Skønne variationer.
Brusebadsbollerne minder en smule om fødselsdagsboller og de er skønne med smør, ost eller marmelade. Man behøver selvfølgelig ikke kun at lave dem om morgenen. De er også helt perfekte til en kop eftermiddagste eller kaffe. Og hvem kan ikke bruge en opskrift på lækre og lynhurtige boller til en gang eftermiddagshygge?
Man kan tilføje 1 tsk stødt kardemomme til dejen, hvis man bryder sig om det. Det giver en lækker smag, som minder en smule om krydderboller. Sukkeret kan udskiftes med honning eller sirup, hvis man foretrækker det. Til gengæld anbefaler jeg ikke, at man dropper sukkeret helt. Sukkeret giver gæren et “boost”, så den lynhurtigt går i gang med at arbejde. Og når bollerne ikke får længere tid at hæve i, så er det en ret god ide.
Desuden kan man udskifte noget af hvedemelet med en grovere meltype, fx fuldkornshvedemel eller grahamsmel. Så bliver bollerne lidt ligesom disse her fødselsdagsboller med et groft twist. Og de er altså også ret lækre med pålæg, ost og syltetøj. Både til morgenmad og til eftermiddagshygge.
ej jeg kan ikke finde opskriften på de boller der skal hæve ved damp i ovnen ?? kan ikke huske hvad du kaldte dem..
Sanne – Uhhhh, kan du beskrive bollerne lidt nærmere? Jeg har en hel del opskrifter på bagværk, som bliver hævet ved damp, så der er en del at vælge imellem 🙂
Risengrødboller? De hæver i damp i ovnen… Og smager mega godt 😊
Cirkeline – Det lyder også godt 🙂 Selv har jeg endnu til gode at prøve at bage boller og brød med risengrød 🙂
Hej:) jeg skal bage en større portion boller med en gruppe børn, og på en begrænset tidsramme;) jeg vil derfor gerne undgå for lange hævetider.
Jeg har før bagt skønne hveder efter din opskrift – og tænker på at hæve disse brusebads boller med samme damp metode.. men er i tvivl om resultatet:) hvad tænker du?
De skal serveres med kakao og flødeskum.
Skal de slet ik pensles?
Heidi – Jeg plejer ikke at pensle dem, men det bestemmer man jo helt selv 😀
Lækker nem opskrift. Flotte luftige boller det blev til 🙂
Klart en ny farvorit her hjemme.
Nina – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hej. Er det meningen at dejen skal være så klistret? Synes de var umulige at forme til boller.
Hannah – Nej, hvis dejen er så klistret, at du ikke kan forme den til boller, så skal der lidt mere mel til. Det er derfor, at jeg som regel skriver i mine opskrifter, at der måske skal bruges lidt mere eller mindre mel, for den slags kan variere. Det kan bl.a skyldes mærket af hvedemel, proteinindholdet eller æltemetode. Og medmindre man decideret afvejer væsken, der tilsættes dejen, på en vægt, så kan der også være små forskelle i de mængder, der måles op i et deciliterbæger 🙂
Der er noget galt med måleforholdene i opskriften. Der skal ikke bare en smule mere mel i. Er selv i gang med dem og dejen er nærmest flydende. Undrede mig også da jeg læste opskriften.
Helle – Umiddelbart passer målene fint ift. hvad jeg ellers bruger i mine øvrige opskrifter – 450-500 gr mel til 3-3½ dl væde. Når jeg skriver, at der måske skal bruges lidt mere eller mindre mel, så hænger det sammen med, at jeg som regel bruger mindre mel, når jeg samler dejen på min køkkenmaskine, fremfor når jeg ælter den i hånden. Køkkenmaskinen har en ælteteknik der gør, at dejen hurtigere bliver samlet, og dermed bruger jeg lidt mindre mel.
Når det er sagt, så kan der jo være små forskelle i afmålingen af mælk og vand, hvis man bruger et decilitermål. Det mest præcise mål får man, hvis man afvejer mælk og vand på en køkkenvægt 🙂
Nu da jeg har fået briller på, kan jeg se, at der står 1/2 dl vand og ikke 1 1/2🤣🤣 MEN det bliver stadig en klistret omgang med 3,5 dl væde + smør til 450 g mel. Tak for svar dog😊
Helle – Haha, ja sådan kan det jo gå 🙂 Jeg bruger som regel et sted mellem 450-475 gr hvedemel, når jeg bager bollerne, og ælter dejen på maskine, så jeg tør næsten ikke skrive 500 gr hvedemel. Der er mange, der bare kommer al hvedemelet i på én gang, også selvom man skriver, at dejen skal tilsættes lidt ad gangen, indtil dejen ikke kan trække mere. Og jeg vil så nødigt have, at nogle oplever, at bollerne bliver tørre. Derfor vil jeg hellere skrive, at der evt. skal bruges lidt mere eller mindre mel 🙂
Målene var helt perfekte for mig. Dem lidt våde dej, giver jo også bare bedre boller i den anden ende.
Prøv og smil til livet og vær glad og så nyd dine boller i stedet for at brokke dig som en struds
Tusind tak for din søde hilsen – dejligt at høre, at brusebadsbollerne blev gode 😀
Hej 😊
Skal dejen ikke hæve inden, at den skal formes til boller og efterhæve?
Emily – Nej, ikke i denne opskrift – det er derfor, at bollerne er så hurtige at lave 😀
Mega gode boller! Og de er tilmed til at overskue at lave med tømmermænd. 😉 De skal laves igen i morgen, denne gang til mine gæster og uden tømmermænd.. 😀
Emilie – Haha, jeg håber at bollerne også blev gode, da du lavede dem uden tømmermænd 😀 😀
Kan bollerne bages i varmluft eller bør det være almindelig ovn?
Lydia – Du kan sagtens bage bollerne ved varmluft. Det er bare mig, der sjældent bruger varmluft, fordi jeg synes, at den varme luft der blæses rundt i ovnen, har tendens til at udtørre bagværket let 😀
Tilføjede ca. 100g havregryn og rullede toppen i nogen kerner
De blev rigtig gode og lækre , hurtig at lave og god til eftermiddags kaffen😀
Jeanette – Nøj, det lyder også godt. Tak for tippet 😀
Brusebads bollerne – fantastiske!!! Jeg er simpelthen lykkelig lige nu. Hvor var det nemt og hurtigt at få lavet og de smager HIMMELSK. Jeg lavede bare én stor bolle ( som ikke var højere end de alm. Størrelse boller men større i omkreds) og den er så lækker. 1000 tak! Genial opskrift.
Boon – Velbekomme – dejligt at du kunne bruge opskriften 😀 😀
Kan mælken skiftes ud med kærnemælk? 😊
Camilla – Ja, det burde ikke være noget problem – så bliver bollerne bare lidt ekstra svampede 😀 😀
De er gode. Kompakte, men ikke som sådan tunge og slet ikke klæge. Virkelig gode, tiden taget i betragtning 🍀
Manja – Hvor er det dejligt at høre, at bollerne blev gode 😀
Hvis man skal lave mange og dobler portionen gælder det så mon også gærden? 🤷🏼♀️
Lonni – Ja, lige i den her opskrift skal du også fordoble gæren, da dejen lynhæves og derfor har brug for så meget hjælp til hævning som muligt 😀
Hej☺️ Kan man bruge tørgær i stedet for frisk gær?
Emma – Jeg har ikke selv prøvet det, men det kan du formentlig sagtens 😀
Der står ikke noget om at de skal pensles med vand??
Allan – Jeg har aldrig penslet bollerne med vand, men det kan du jo sagtens gøre, hvis du synes 😀
Har bagt dem rigtig tit inden min lille dreng på 2 fik diabetes, og jeg bruger stadig opskriften når den store har fødselsdag og skal dele ud i institutionen hvor der også er kommet grøn farve i og de er formet som frøer – de er virkelig gode og altid et hit… tak for opskriften!
Bettina – Åhh hvor lyder det som en god fødselsdagsidé – dejligt at høre, at opskriften er en succes 😀
Selvom jeg følger opskriften og hævetiden, så revner de under bagning.
Skal de ikke hæve længere tid så?
Uffe – Det her er en lynopskrift på boller, så det kan nok ikke helt undgås, at de revner lidt under bagningen. Du kan sagtens lade dem hæve i længere tid, men så går konceptet lidt af opskriften 😀