Italienere kan som bekendt noget med ganske få råvarer og helt enkle opskrifter, hvilket cacio e pepe er et glimrende eksempel på. Cacio e pepe er en klassisk, italiensk pastaret bestående af pasta med peber og en superlækker ostesauce, og der skal kun bruges 4 ingredienser. Pasta, peber, smør og rigeligt friskrevet parmesan eller pecorino ost. Så bliver det næppe mere simpelt.
Se også – Pasta med hvidløg I Pasta med pesto I Pasta med flødeost og ærter
Cacio e pepe opskrift.
Det tager omkring 10-15 minutter at lave cacio e pepe. Og som med rigtig mange andre, italienske pastaretter, så er den egentlig beregnet som en mellemret, der serveres imellem forretten og hovedretten. Det er faktisk også en af grundene til, at så mange italienske pastaretter er så simple. De skal jo “kun” fungere som en mellemret.
I Danmark har vi som bekendt tradition for at spise pasta som hovedret. Og for lige at få lidt andet end bare pasta og ostesauce, serverer jeg gerne en lækker salat og et godt madbrød ved siden af, når vi får cacio e pepe. Hvis man synes, så fungerer pastaen også helt perfekt som tilbehør til grillet kyllingebryst og laks. Og den er også fin med sprødstegt bacon på toppen a la spaghetti carbonara.
Tip! Se mine bedste tips til cacio e pepe under opskriften.
Cacio e pepe
Ingredienser
- 500 gr spaghetti (andre varianter kan også bruges)
- 1 tsk sorte peberkorn
- 25 gr smør
- 175 gr parmesan (eller pecorino/grana padano)
Fremgangsmåde
- Kog spaghettien i saltet vand efter anvisning på pakken, men 2 minutter kortere end angivet, så den er let undertilberedt.
- Hæld spaghettien i en sigte og lad den afdryppe. Gem 2½-3 dl af kogevandet.
- Det er vigtigt at bruge kogevandet fra pastaen, da stivelsen i vandet er med til at jævne ostesaucen.
- Knus peberkornene i en morter. Har du ikke en morter, så kom dem i en lille pose og knus dem med en kagerulle eller lignende.
- Opvarm en stor sauterpande eller gryde, og rist de knuste peberkorn i et par minutter.
- Kom smør på panden og lad det bruse op, uden at det tager farve.
- Tilsæt kogevand, spaghetti og revet parmesan til panden og rør rundt til osten smelter sammen med vandet til en cremet ostesauce, og samler sig om pastaen.
- Servér evt med timian og et ekstra drys peber samt brød.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Retten kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- Den originale spaghetti cacio e pepe laves med revet, hård ost som fx parmesan og pecorino eller en blanding af de to. Dog kan man sagtens lave en billigere udgave med en lidt mildere ostesmag ved at bruge revet mozzarella. Er man osteelsker, kan man også eksperimentere med danske oste, fx en vesterhavsost.
- Jeg bruger som regel tørret spaghetti til opskriften, men andre former for pasta er også en mulighed. Dog synes jeg, at det skal være en eller anden form for “lang” pasta, som rigtig kan samle ostesaucen. Men man bestemmer jo selv.
- Cacio e pepe er en selvstændig ret i sig selv. Men man kan uden problemer servere den som tilbehør til grillet kylling, stegt laks og lignende. Man kan også komme plukket kylling eller laks, god skinke (prosciutto) skåret i strimler eller sprødstegt bacon ovenpå retten, eller vende det pastaen i lige inden servering.
- Det er stivelsen i kogevandet fra pastaen, der er med til at jævne ostesaucen og gøre den dejlig cremet. Man kan derfor ikke erstatte kogevandet med almindelig vand fra vandhanen og få det samme resultat.
Jeg tror du mangler at angive det præcise antal peberkorn 😊😂😊👍🏻
Super lækker ret, kan virkelig anbefales
Ahh ser nu der står en teske👍🏻
Laila – Hihi, det er helt i orden 😀 😀
Jeg har en elektrisk peberkværn.
Kan jeg ikke bare bruge friskkværnet peber fra den?
Jeg kan evt sætte den på lidt grovere findeling, end den er til hverdag 😊
Lyder simpelt og lækkert, og min søn på 17 er stor fan af pastaretter, peber og ost, så det må da lige være noget for ham ❤️
Nina – Jo, det burde ikke være noget problem. Vær dog OBS på, at det kan være, at der skal lidt mindre peber til, idet en kværn indimellem kværner peberet lidt finere og smagen bliver derfor lidt kraftigere 😀