Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Cheesecake med citron og kiksebund.

24 kommentarer
Annonce, Desserter, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nemlig opskrifter, Opskrifter, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter

Jeg er vild med cheesecakes og jeg er vild med citroner. Faktisk er en af mine absolutte yndlingsdesserter en fløjlsblød og syrlig citronfromage. Så hvad var vel mere oplagt end at lave en lækker cheesecake med citron og fin, påskegul citrongelé på toppen som afslutning på årets lillebitte påskefrokost? En rigtig lækkerbisken, som var helt perfekt til en god kop kaffe, ovenpå en god frokost.

Se også – Citronfromage I Cheesecake med kirsebær I Koldskålskage med kammerjunkere

Opskrift på frisk cheesecake med citron.

Jeg har efterhånden lavet flere forskellige slags cheesecake. Men når det kommer til de klassiske ostekager, så bliver de som regel alle lavet med udgangspunkt i den samme opskrift. Nemlig denne her cheesecake med kirsebær. Og det gælder selvfølgelig også min cheesecake med citron.

Der indgår i forvejen både citronskal og citronsaft i den originale opskrift på cheesecake. Men jeg ville gerne have en rigtig citronsyrlig og frisk kage. Derfor fordoblede jeg mængden af citronsaft. Og for at få ekstra smæk på citronsmagen, så kom jeg også godt med citronsaft i det gule lag gelé på toppen af kagen.

Vil man sikre sig, at kagen ikke bliver alt for syrlig, så kan man evt. smage på ostecremen, når den er færdig. Det vil sige inden den fordeles ovenpå kiksebunden. Er cremen lige til den syrlige side, og den slags er jo smag og behag, så kan man tilsætte ekstra flormelis. Og så smage sig frem, indtil balancen imellem sødme og syre er helt perfekt.

Køb ingredienserne hos Nemlig.

Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.

Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer af cheesecake med citron under opskriften.

4,25 fra 64 stemmer

Cheesecake med citron

Hviletid6 timer
Samlet tid6 timer 45 minutter
Antal: 8 stk

Ingredienser

Kiksebund

 • 150 gr digestive kiks (eller lignende)
 • 75 gr smør (smeltet)

Flødeostecreme

 • 4 blade husblas
 • 200 gr flødeost naturel
 • 2 dl creme fraiche
 • 100 gr flormelis
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 stk usprøjtet citron (reven skal og saft)
 • 2 dl piskefløde

Citrongelé

 • 4 blade husblas
 • 1 dl citronsaft (saft af 1,5-2 citroner)
 • 1 dl vand
 • 100 gr sukker
 • gul konditorfarve eller pastafarve

Læg alle varer i kurv på Nemlig

Fremgangsmåde

 • Knus kiksene til fint rasp ved at komme dem i en frysepose og køre dem over med en kagerulle eller i en food processor.
 • Bland de knuste kiks med smeltet smør og vend det godt rundt.
 • Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 18 cm) og fordel kikseblandingen i bunden. Pres det godt sammen med bagsiden af en ske. Stil herefter bunden til side.

Flødeostecreme

 • Sæt husblas i blød i koldt vand.
 • Kom flødeost, creme fraiche, flormelis, vaniljesukker, citronskal og saft i en skål og pisk det sammen.
 • I en anden skål piskes fløden til skum.
 • Knug vandet af husblassen og kom det i en lille skål sammen med 1 spsk af flødeostecremen.
 • Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Har man ikke en mikrobølgeovn, så kan skålen med husblas og flødeostecreme også smeltes over vandbad.
 • Tilsæt nu flødeostecreme 1 spsk ad gangen til den lune husblas-blanding. Rør godt rundt imellem hver skefuld og fortsæt indtil husblas-blandingen er nogenlunde afkølet (lunken). Der skal bruges ca 5-6 spsk flødeostecreme.
 • Rør herefter husblas-blandingen over i flødeostecremen og rør godt rundt. Tilsæt flødeskum og vend det hele sammen til en luftig creme.
 • Læg et stykke kageplastik langs indersiden af springformen og fordel flødeostecremen i formen. Glat cremen pænt på toppen, så geléen kommer til at ligge jævnt. Har man ikke kageplastik, kan man klippe et plastik-chartek til, så det passer. Man kan også bruge en strimmel bagepapir, men da bagepapir suger fugt, vil kanten på den færdige kage ikke være helt glat.
 • Sæt kagen på køl og lad den sætte sig i ca 2 timer.

Citrongelé

 • Sæt husblas i blød i koldt vand.
 • Kom citronsaft, vand og sukker i en lille gryde og varm blandingen op, så sukkeret smelter. Den behøver ikke koge, men skal være varm nok til, at husblassen kan smelte.
 • Tag gryden af varmen, knug vandet af husblassen og kom den direkte ned i den varme citronsaft. Rør rundt så husblassen smelter.
 • Tilsæt gul frugtfarve eller pastafarve, indtil citronsaften er fint påskegul. Stil herefter citronsaften på køl i 10-15 minutter, indtil den er næsten kold.
 • Hæld den afkølede citronsaft på toppen af kagen og stil den tilbage i køleskabet i 3-4 timer (eller til dagen efter), indtil citrongeléen har sat sig.
 • Ved servering fjernes ring og bund på springformen. Når bunden er fjernet, spændes ringen igen fast på kagen. Kagen kan nu løftes over på et fad og bagepapiret i bunden trækkes af, uden at kagen går i stykker.
 • Fjern ringen fra kagen og træk kageplastikken af. Vil man have en helt skarp kant, så skal man lade en kniv eller palet følge plastikken, efterhånden som det trækkes af.
 • Pynt evt. ostekagen med grofthakket, hvid chokolade, glimmer eller små marengstoppe.
 • Kagen kan sagtens holde sig 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.

Se også – 

 

Cheesecake med hindbær

 

Citronfromage

 

Lækre variationer.

Som nævnt ovenfor, så er jeg vild med citroner. Og kan man lide en god citronfromage, så vil jeg næsten vædde med, at man også kan lide en cheesecake med citron. Men selvfølgelig kan man sagtens lave en lækker og frisk cheesecake, uden at der behøver at indgå citroner. Skal der variationer til, så kan man i stedet lave en cheesecake med lime. Det gøres ret nemt ved at erstatte citronsaft med limesaft.

Laver man en cheesecake med lime, så kan man bruge lidt grøn farve til gelélaget på toppen af kagen i stedet for gul. Selvfølgelig ikke for meget, så toppen får samme farve som en grøn giftkage. Men det ser nu vældig fint ud, hvis toppen er sart lysegrøn eller limegrøn.

Bliver både citroner og lime for syrligt, så kan man også lave en helt fantastisk cheesecake med appelsin. Appelsin er noget mildere i smagen end både citroner og lime. Det ser desuden rigtig fint ud, hvis man skræller en appelsin og skærer den i tynde skiver. Skiverne lægges ovenpå flødeostecremen, inden geléen hældes over. Og så kan man jo evt. pynte med lidt spiseligt guldstøv, friskrevet appelsinskal eller hvid chokolade på toppen af den færdige kage.

Subscribe
Notify of
24 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Piskeriset
3 år siden

Hvor er den smuk! <3
Elsker også citrondesserter.

Lisbeth
3 år siden

Hvordan fjerner du bunden af springformen fra kagen?

Heidi
2 år siden

Jeg er ikke så pjattet med citronskal, hvis man nu gerne vil undlade det, skal der så mere citronsaft i? Og i så fald, hvor meget? 🙂

Lise
2 år siden

Virkelig smuk og skøn kage. Den kommer jeg til at lave igen.

Annette Henningsen
2 år siden

Skøn kage 🙂 Kan den fryses med gele?

Heidi
2 år siden

5 stars
Absolut den bedste opskrift på cheesecake jeg har smagt 🙂 Har lavet den med Hindbær, med jordbær og med appelsin og alle elsker den 🙂

Næste gang bliver den en citron/lime cheesecake og en risalamande cheesecake .

Charlotte
1 år siden

Hvis jeg vil lave en halv portion mere, hvor stor en springform skal jeg så bruge?

Maj-Brit
1 år siden

Hvor fundet man en rigtig gul frugtfarve?? Jeg fik købt en i Føtex, men den blev meget orange…

Cilia
5 måneder siden

Hejsa,
Jeg gjorde lige som der stod i din opskrift, men da jeg skulle hælde husblasen i resten af flødeostcremen kom der klumper i… Skal man vende det i? Jeg rørte det i med en røremaskine?

johnny
4 måneder siden

Hej. Har lavet ostekagen og stillet den i køleskabet i to timer. Derefter lavet jeg gelen som jeg lod køle at i 10 min i køleskabet, for så at hælde gelen over ostekagen. Da jeg kommer ud i køleskabet en halvtime efter, ser til min skræk at selve ostekagen er kommet på over gelen i den ene halvdel, så ostekage nu kan ses på den ene halvdel og den anden del med gel. Hvordan kan det være? Har gelen alligevel været for varm, da jeg hældte den over kagen? Kagen stod ikke skævt, så gelen er rendt over i den ene side, gelen lå pænt dækket over hele kagen, da ostekagen ligesom hævet og kom over gelen på den ene halvdel.

Majbritt
4 måneder siden

Hjælp min citrongelé vil ikke stivne, kan jeg på nogen måde rede den 😳

Malene Andersen
2 måneder siden

Hej Anne-Kathrine
Kan man med fordel lave kagen dagen før? Eller bliver den lidt “flad” i konsistensen?🤔