Jeg er vild med cheesecakes og jeg er vild med citroner. Faktisk er en af mine absolutte yndlingsdesserter en fløjlsblød og syrlig citronfromage. Så hvad var vel mere oplagt end at lave en lækker cheesecake med citron og fin, påskegul citrongelé på toppen som afslutning på årets lillebitte påskefrokost? En rigtig lækkerbisken, som var helt perfekt til en god kop kaffe, ovenpå en god frokost.
Se også – Citronfromage I Cheesecake med kirsebær I Koldskålskage med kammerjunkere
Opskrift på frisk cheesecake med citron.
Jeg har efterhånden lavet flere forskellige slags cheesecake. Men når det kommer til de klassiske ostekager, så bliver de som regel alle lavet med udgangspunkt i den samme opskrift. Nemlig denne her cheesecake med kirsebær. Og det gælder selvfølgelig også min cheesecake med citron.
Der indgår i forvejen både citronskal og citronsaft i den originale opskrift på cheesecake. Men jeg ville gerne have en rigtig citronsyrlig og frisk kage. Derfor fordoblede jeg mængden af citronsaft. Og for at få ekstra smæk på citronsmagen, så kom jeg også godt med citronsaft i det gule lag gelé på toppen af kagen.
Vil man sikre sig, at kagen ikke bliver alt for syrlig, så kan man evt. smage på ostecremen, når den er færdig. Det vil sige inden den fordeles ovenpå kiksebunden. Er cremen lige til den syrlige side, og den slags er jo smag og behag, så kan man tilsætte ekstra flormelis. Og så smage sig frem, indtil balancen imellem sødme og syre er helt perfekt.
Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer af cheesecake med citron under opskriften.
Cheesecake med citron
Ingredienser
Kiksebund
- 150 gr digestive kiks (eller lignende)
- 75 gr smør (smeltet)
Flødeostecreme
- 4 blade husblas
- 200 gr flødeost naturel
- 2 dl creme fraiche
- 100 gr flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 stk usprøjtet citron (reven skal og saft)
- 2 dl piskefløde
Citrongelé
- 4 blade husblas
- 1 dl citronsaft (saft af 1,5-2 citroner)
- 1 dl vand
- 100 gr sukker
- gul konditorfarve eller pastafarve
Fremgangsmåde
- Knus kiksene til fint rasp ved at komme dem i en frysepose og køre dem over med en kagerulle eller i en food processor.
- Bland de knuste kiks med smeltet smør og vend det godt rundt.
- Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 18 cm) og fordel kikseblandingen i bunden. Pres det godt sammen med bagsiden af en ske. Stil herefter bunden til side.
Flødeostecreme
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom flødeost, creme fraiche, flormelis, vaniljesukker, citronskal og saft i en skål og pisk det sammen.
- I en anden skål piskes fløden til skum.
- Knug vandet af husblassen og kom det i en lille skål sammen med 1 spsk af flødeostecremen.
- Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Har man ikke en mikrobølgeovn, så kan skålen med husblas og flødeostecreme også smeltes over vandbad.
- Tilsæt nu flødeostecreme 1 spsk ad gangen til den lune husblas-blanding. Rør godt rundt imellem hver skefuld og fortsæt indtil husblas-blandingen er nogenlunde afkølet (lunken). Der skal bruges ca 5-6 spsk flødeostecreme.
- Rør herefter husblas-blandingen over i flødeostecremen og rør godt rundt. Tilsæt flødeskum og vend det hele sammen til en luftig creme.
- Læg et stykke kageplastik langs indersiden af springformen og fordel flødeostecremen i formen. Glat cremen pænt på toppen, så geléen kommer til at ligge jævnt. Har man ikke kageplastik, kan man klippe et plastik-chartek til, så det passer. Man kan også bruge en strimmel bagepapir, men da bagepapir suger fugt, vil kanten på den færdige kage ikke være helt glat.
- Sæt kagen på køl og lad den sætte sig i ca 2 timer.
Citrongelé
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom citronsaft, vand og sukker i en lille gryde og varm blandingen op, så sukkeret smelter. Den behøver ikke koge, men skal være varm nok til, at husblassen kan smelte.
- Tag gryden af varmen, knug vandet af husblassen og kom den direkte ned i den varme citronsaft. Rør rundt så husblassen smelter.
- Tilsæt gul frugtfarve eller pastafarve, indtil citronsaften er fint påskegul. Stil herefter citronsaften på køl i 10-15 minutter, indtil den er næsten kold.
- Hæld den afkølede citronsaft på toppen af kagen og stil den tilbage i køleskabet i 3-4 timer (eller til dagen efter), indtil citrongeléen har sat sig.
- Ved servering fjernes ring og bund på springformen. Når bunden er fjernet, spændes ringen igen fast på kagen. Kagen kan nu løftes over på et fad og bagepapiret i bunden trækkes af, uden at kagen går i stykker.
- Fjern ringen fra kagen og træk kageplastikken af. Vil man have en helt skarp kant, så skal man lade en kniv eller palet følge plastikken, efterhånden som det trækkes af.
- Pynt evt. ostekagen med grofthakket, hvid chokolade, glimmer eller små marengstoppe.
- Kagen kan sagtens holde sig 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.
Lækre variationer.
Som nævnt ovenfor, så er jeg vild med citroner. Og kan man lide en god citronfromage, så vil jeg næsten vædde med, at man også kan lide en cheesecake med citron. Men selvfølgelig kan man sagtens lave en lækker og frisk cheesecake, uden at der behøver at indgå citroner. Skal der variationer til, så kan man i stedet lave en cheesecake med lime. Det gøres ret nemt ved at erstatte citronsaft med limesaft.
Laver man en cheesecake med lime, så kan man bruge lidt grøn farve til gelélaget på toppen af kagen i stedet for gul. Selvfølgelig ikke for meget, så toppen får samme farve som en grøn giftkage. Men det ser nu vældig fint ud, hvis toppen er sart lysegrøn eller limegrøn.
Bliver både citroner og lime for syrligt, så kan man også lave en helt fantastisk cheesecake med appelsin. Appelsin er noget mildere i smagen end både citroner og lime. Det ser desuden rigtig fint ud, hvis man skræller en appelsin og skærer den i tynde skiver. Skiverne lægges ovenpå flødeostecremen, inden geléen hældes over. Og så kan man jo evt. pynte med lidt spiseligt guldstøv, friskrevet appelsinskal eller hvid chokolade på toppen af den færdige kage.
Hvor er den smuk! <3
Elsker også citrondesserter.
Piskeriset – Tusind tak 🙂 Ja, jeg mener at kunne huske, at du har et eller andet med citronkager og desserter 😀
Hvordan fjerner du bunden af springformen fra kagen?
Lisbeth – Jeg forer altid bunden af springformen med bagepapir, så det er ret nemt at løfte kagen vha bagepapiret og så bliver bunden tilbage. Når bunden er væk, spænder jeg ringen fra springformen fast om kagen igen, så den ligesom “holder” på kagen. Og så stiller jeg kagen på serveringsfadet og så trækker bagepapiret forsigtigt af bunden. Til sidst fjerner jeg ringen og den strimmel kageplast, der sidder om kagen, og så er den klar til servering 😀
Jeg er ikke så pjattet med citronskal, hvis man nu gerne vil undlade det, skal der så mere citronsaft i? Og i så fald, hvor meget? 🙂
Heidi – Du kan sagtens komme lidt mere citronsaft i cremen, men du kan også bare udelade det og så nøjes med saft. Kagen får stadig en fin citronsmag 😀 Alternativt kan du rive citronskallen og lade den trække i citronsaften og så si skallen fra inden brug. På den måde får du den fine smag af citronolien fra skallen men uden at selve skallen kommer med 😀
Virkelig smuk og skøn kage. Den kommer jeg til at lave igen.
Lise – Tusind tak – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Skøn kage 🙂 Kan den fryses med gele?
Annette – Hvor er det bare dejligt at høre 😀 Kagen burde kunne fryses – jeg har hørt fra flere, som uden problemer har frosset cheesecakes med gelé. Jeg har dog ikke selv prøvet det 😀
Absolut den bedste opskrift på cheesecake jeg har smagt 🙂 Har lavet den med Hindbær, med jordbær og med appelsin og alle elsker den 🙂
Næste gang bliver den en citron/lime cheesecake og en risalamande cheesecake .
Heidi – Hvor er det bare dejligt at høre – jeg bruger også opskriften som “grund-opskrift” og veksler så imellem alle mulige forskellige varianter 😀
Hvis jeg vil lave en halv portion mere, hvor stor en springform skal jeg så bruge?
Charlotte – Jeg ville nok gå med en springform på 20-22 cm. Jo mindre form des højere kage – og jeg synes, at en høj cheesecake er rigtig flot 😀
Hvor fundet man en rigtig gul frugtfarve?? Jeg fik købt en i Føtex, men den blev meget orange…
Maj-Britt – Jeg mener, at Dr. Oetker har en frugtfarve, som ikke er helt så orange som den fra Føtex/Bilka. Dog har jeg også fundet ud af, at hvis man kun bruger en ganske lille smule, så farver den fra Føtex også helt fint gul, uden at det bliver orange 😀
Hejsa,
Jeg gjorde lige som der stod i din opskrift, men da jeg skulle hælde husblasen i resten af flødeostcremen kom der klumper i… Skal man vende det i? Jeg rørte det i med en røremaskine?
Cilia – Uhhh, det var da ærgerligt. Indimellem kan uheldet selvfølgelig være ude, men hvis du har gjort, som der stod i opskriften, er mit bedste bud, at husblassen stadig har været enten for varm, eller er blevet for kold, fordi du har fået rørt for meget flødeostecreme ud i den. Husblas-massen skal helst være lidt lunken. Det burde ikke have noget at sige, at du har brugt røremaskine og tilsat det under piskning/omrøring.
Hej. Har lavet ostekagen og stillet den i køleskabet i to timer. Derefter lavet jeg gelen som jeg lod køle at i 10 min i køleskabet, for så at hælde gelen over ostekagen. Da jeg kommer ud i køleskabet en halvtime efter, ser til min skræk at selve ostekagen er kommet på over gelen i den ene halvdel, så ostekage nu kan ses på den ene halvdel og den anden del med gel. Hvordan kan det være? Har gelen alligevel været for varm, da jeg hældte den over kagen? Kagen stod ikke skævt, så gelen er rendt over i den ene side, gelen lå pænt dækket over hele kagen, da ostekagen ligesom hævet og kom over gelen på den ene halvdel.
Johnny – Ja, det lyder desværre som om, at geléen alligevel har været lidt for varm, da du hældte den over kagen. Den skal være næsten kold. Hvis geléen er for varm, kan den få ostecremen til at “smelte”, så geléen falder til bunds og cremen stiger op. Det er jo ikke helt så pænt at se på, men jeg kan berolige dig med, at kagen smager lige så godt som når gelélaget ligger på toppen, så i det mindste går det ikke ud over smagen 😀
Hej, hvor “kold er “næsten kold”? 😉
Charlotte – Hihi, det er lunken eller lillefingervarm – lidt ligesom når du rører gær ud i væske. Den må bare ikke føles varm, da husblassen så kan få et “chok” og trevle, når det møder den kolde creme 🙂
Hjælp min citrongelé vil ikke stivne, kan jeg på nogen måde rede den 😳
Majbritt – Nu ved jeg jo ikke, hvor længe du har ladet kagen stå, for den skal trods alt stå koldt et par timer, før geléen sætter sig. Men vil den slet ikke stivne, så kan du forsigtigt hælde citronsaften væk fra kagen over i en lille gryde og varme den op på ny, og tilsætte ekstra husblas.
Hvis du allerede har brugt 4 ark husblas til 1 dl citronsaft og 1 dl vand, som jeg har skrevet i opskriften, så skal du være lidt forsigtig med, hvor meget ekstra husblas, du tilsætter. Ellers kan gelélaget blive til en hård “vingummi”, som ikke er så rar at spise. Jeg ville max tilsætte 1-2 blade husblas ekstra.
Hej Anne-Kathrine
Kan man med fordel lave kagen dagen før? Eller bliver den lidt “flad” i konsistensen?🤔
Malene – Den kan du sagtens – jeg laver ofte kagen dagen i forvejen, så husblassen får tid til at “sætte sig” natten over 😀
Jeg har lavet kagen 2 gange nu, og den blev meget bedre med kun 3 husblas. Da jeg brugte 4, blev citronlaget ovenpå al for gummiagtig.