Hvis man, ligesom mig, er vild med cheesecakes i alle afskygninger, så vil denne her cheesecake med hyldeblomst med garanti være et hit. Den er frisk og sommerlækker med et strejf af citron og den fineste smag af hyldeblomst. Hyldeblomstsaft er jo sommerdrikken over dem alle. Og en cheesecake med hyldeblomst er en perfekt afslutning på en skøn sommermiddag.
Se også – Cheesecake med citron I Cheesecake med kirsebær I Cheesecake med appelsin
Lækker opskrift på cheesecake med hyldeblomst.
Det er ret nemt at lave cheesecakes. Og det samme gælder selvfølgelig denne her cheesecake med hyldeblomst. Det eneste “krævende” der er ved en cheesecake, er nemlig den lange ventetid, når først ostecremen og siden geléen på toppen af kagen skal sættes sig.
Derfor kan man evt. overveje at lave sin cheesecake dagen i forvejen, så den bare skal pyntes inden servering. Og det kan vel i og for sig også være en fordel, at vælge en dessert der skal laves i forvejen, hvis den evt. skal serveres som afslutning på en hyggelig gæstemiddag eller lignende. Så er der mere ro til de øvrige forberedelser og til at hygge sig med gæsterne.
Tip! Se også mine bedste tips til cheesecake under opskriften.
Cheesecake med hyldeblomst
Ingredienser
Kiksebund
- 150 gr digestive kiks (eller lignende kiks)
- 75 gr smeltet smør
FLødeostecreme
- 4 blade husblas
- 200 gr flødeost naturel
- 2 dl creme fraiche 9-18 %
- 75 gr flormelis
- ½ citron (saften)
- 2 dl piskefløde
- ½ dl koncentreret hyldblomstsaft (gerne hjemmelavet hyldeblomstsaft)
Hyldeblomstgelé
- 3 blade husblas
- 1 dl koncentreret hyldeblomstsaft (gerne hjemmelavet hyldeblomstsaft)
- ½ dl vand
- evt jordbær og hakket hvid chokolade til pynt
Fremgangsmåde
- Knus kiksene til fint rasp i en food processor, eller ved at komme dem i en frysepose og køre dem over med en kagerulle.
- Bland de knuste kiks med smeltet smør og vend godt rundt.
- Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 18 cm) og fordel kikseblandingen i bunden. Pres det godt sammen med bagsiden af en ske. Stil herefter bunden til side.
Flødeostecreme
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom flødeost, creme fraiche, flormelis og citronsaft i en skål og pisk det sammen.
- I en anden skål piskes fløden til skum.
- Knug vandet af husblassen og kom det i en lille skål sammen med hyldeblomstsaften.
- Sæt skålen i mikrobølgeovnen i ca 15-20 sekunder, indtil husblassen er smeltet ud i hyldeblomstsaften. Har man ikke en mikrobølgeovn, så kan skålen også sættes over et vandbad.
- Tilsæt nu flødeostecreme 1 spsk ad gangen til den varme husblas og rør godt rundt imellem hver skefuld. Fortsæt indtil husblas-blandingen kun er lun. Jeg tilsætter som regel 4-5 spsk.
- Hæld herefter husblassen i den resterende flødeostecremen under omrøring.
- Tilsæt flødeskum og vend det hele sammen til en luftig creme.
- Læg et stykke kageplastik langs indersiden af springformen og fordel flødeostecremen i formen. Glat overfladen pænt, så geléen kommer til at ligge jævnt.
- Har man ikke kageplastik, kan man klippe et plastik-chartek til, så det passer. Man kan også bruge en strimmel bagepapir, men da bagepapir suger fugt, vil kanten på den færdige kage ikke blive helt glat.
- Sæt kagen på køl og lad den sætte sig i ca 2 timer.
Hyldeblomstgelé
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom hyldeblomstsaft og vand i en lille gryde og varm blandingen op. Det behøver ikke koge, men skal være varmt nok til, at husblassen kan smelte.
- Tag gryden af varmen, knug vandet af husblassen og kom den direkte ned i den varme hyldeblomstsaft. Rør rundt så husblassen smelter.
- Lad saften afkøle i ca 20 minutter, indtil den er næsten kold (lillefingervarm). Hæld herefer forsigtigt den afkølede hyldeblomstsaft på toppen af kagen.
- Stil kagen tilbage i køleskabet i 3-4 timer (eller til dagen efter), indtil geléen har sat sig.
- Ved servering fjernes ring og bund på springformen, bagepapir og kageplastik trækkes forsigtigt af, og kagen anrettes på et fad.
- Pynt evt. med friske jordbær og hakket, hvid chokolade på toppen.
- Kagen kan holde sig i 2-3 dage på køl. Den kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- Jeg har brugt hjemmelavet hyldeblomstsaft til denne her opskrift på cheesecake med hyldeblomst. Men selvfølgelig kan man sagtens bruges en god hyldeblomstsaft fra supermarkedet i stedet for. Vær dog OBS på, at saften skal være koncentreret, dvs ufortyndet. Man kan ikke bruge en drikkeklar saft, da smagen ikke er kraftig nok.
- Det er helt oplagt at pynte kagen med friske jordbær, hindbær og lignende, hvis man laver cheesecake med hyldeblomst om sommeren. Resten af året kan kagen pyntes med diverse former for kagepynt. Fx sukker- eller chokoladekugler, sukkerblomster og hakkede nødder eller chokolade. Det ser også fint ud at “støbe” tynde skiver af citron/lime ned i hyldeblomstgeléen. De skal bare lægges ovenpå kagen i et fint mønster, inden geléen hældes på.
- Det kan være en god idé at smage den færdige flødeostecreme til, inden den fordeles i formen. På den måde kan man nå at tilsætte en smule mere flormelis, citronsaft eller hyldeblomstsaft, indtil smagen sidder lige i skabet. Vær dog OBS på, at man ikke kan tilsætte uanede mængder væske i form af citron eller hyldeblomstsaft, da man så kan risikere, at der skal bruges ekstra husblas for at kagen kan sætte sig. Vær desuden OBS på, at der ikke er oceaner af tid til tilsmagningen, da husblassen begynder at virke, lige så snart den er tilsat flødeostecremen.