Jeg elsker en rigtig god cheesecake med kirsebær, men faktisk så går der ret lang tid imellem, at jeg får dem lavet. Og det er jo egentlig noget pjat. For selvom der er en del delelementer, der skal være på plads, når man laver cheesecake, så er det faktisk ret nemt. Og så passer den skønne kage jo helt perfekt både til dessert og til en god kop kaffe.
Se også – Koldskålskage med kammerjunkere I Cheesecake med hindbær og lime I Risalamandekage med bastognebund
Cheesecake med kirsebær og kiksebund.
Man kan bruge flere forskellige slags kiks til bunden i en cheesecake og jeg bruger som regel digestive. De smager godt og kan købes overalt. Og så ved jeg, at de har den helt rette konsistens, så bunden bliver fast og stabil og ikke smuldrer alt for meget. Hvorvidt man vil bage sin kiksebund eller ej, vil jeg lade være op til den enkelte.
Kiksebunden bliver ikke bagt i opskriften på den klassiske flødeostekage fra Karolines køkken. Men i flere af de nyere opskrifter, får bunden lige en tur i ovnen. Jeg bilder mig ind, at bunden bliver en smule mere stabil, hvis den bages. Men derudover suger kiksebunden jo også masser af fugt fra flødeostecremen, så det med stabilitet er måske nok så som så. Under alle omstændigheder kan man i hvert fald sagtens fordele flødeostecremen ovenpå den “rå” kiksebund og stadig få et perfekt resultat.
Cheesecake med kirsebær
Ingredienser
Kiksebund
- 150 gr digestive kiks (lign. kiks kan også bruges)
- 75 gr smør (smeltet)
Flødeostecreme
- 4 blade husblas
- 200 gr flødeost naturel
- 2 dl creme fraiche 18 %
- 50 gr flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 0,5 usprøjtet citron (revet skal og saft)
- 2 dl piskefløde
Kirsesbærgelé
- 4 blade husblas
- 2 dl kirsebærsauce
- ½ dl vand
Fremgangsmåde
- Knus kiksene til fint rasp med en kagerulle eller i en food processor.
- Bland knuste kiks og smeltet smør i en skål.
- Sæt et stykke bagepapir fast i bunden af en springform (ca 20 cm) og fordel kikseblandingen i bunden. Pres det godt sammen med bagsiden af en ske.
- Stil kiksebunden til side.
Flødeostecreme
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Pisk flødeost, creme fraiche, flormelis, vanilje og citronskal sammen i en skål.
- I en anden skål piskes fløden til skum.
- Knug vandet af husblassen og kom det i en lille skål sammen med citronsaften.
- Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Husblassen kan også smeltes over vandbad.
- Tilsæt nu flødeostecreme 1 spsk ad gangen til den varme husblas-blanding og rør godt rundt imellem hver skefuld, indtil husblassen kun er lunken. Der skal bruges ca 5-6 spsk flødeostecreme.
- Vend herefter husblas-blandingen i den resterende flødeostecreme og rør godt rundt. Til sidst tilsættes flødeskum og det hele vendes sammen til en luftig creme.
- Læg et stykke kageplastik langs indersiden af springformen og hæld ostecremen i formen. Glat cremen pænt på toppen, så geléen kommer til at ligge jævnt.
- Sæt kagen på køl og lad flødeostecremen sætte sig i ca 2 timer.
Kirsebærgelé
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom kirsebærsaucen i en gryde og tilsæt ca ½ dl vand, så der bliver 2½ dl væde.
- Varm kirsebærsaucen. Den behøver ikke koge, men den skal være varm nok til, at husblassen kan smelte.
- Tag kirsebærsaucen af varmen, knug vandet af husblassen og kom den i den varme sauce. Rør rundt så husblassen smelter og stil herefter saucen på køl i 10-15 minutter, indtil den er næsten kold.
- Hæld den afkølede kirsebærsauce over en spiseske ned på toppen af kagen. Stil den herefter på køl i minimum 3-4 timer, indtil kirsebærgeléen har sat sig.
- Ved servering fjernes ring og bund på springformen. Når bunden er fjernet, spændes ringen igen fast på kagen. Kagen kan nu løftes over på et fad og bagepapiret i bunden trækkes af, uden at kagen går i stykker.
- Kagen kan sagtens holde sig i 2-3 dage på køl. Den kan også fryses.
Tips til skønne variationer.
Denne her cheesecake er med kirsebærtop. Og eftersom jeg er vild med kirsebær, ender det som regel med en kirsebærtop, hvis jeg skal bestemme. Men selvfølgelig kan man sagtens bruge alle mulige andre former for frugtsaft til toppen. En cheesecake med hindbær eller jordbær på toppen er fx ret populært. Det ser især fint ud, hvis man så også lige pynter med friske hindbær eller jordbær og måske lidt hvid chokolade øverst.
Derudover kan man bruge hyldeblomstsaft, appelsinsaft, citronsaft eller limesaft til sin cheesecake. Beregn ca. 2 blade husblas pr 1 dl saft og følg så ellers opskriften herover. Bryder man sig ikke om gelé, så kan man sagtens pynte kagen med friske bær i stedet for. Man kan også lave en hindbær- eller jordbærsauce af blendede bær og servere den ved siden af kagen.
En cheesecake kan holde sig i et par dage på køl uden at tage skade. Den er derfor oplagt at lave til gæster og til større fester, fordi man kan have det hele klar på forhånd. Kagen kan desuden fryses, hvis man vil være ude i rigtig god tid.
Henrik – Det var så lidt, jeg håber kagen blev god, selvom det jo er lidt tid siden du skrev:-)
Mange hilsner fra
Anne.
tak for din opskrift og øvrige kommentarer – jeg har altid været vild med denne kage, som jeg fik tit, da jeg arbejdede i Østrig og skal til at lave en nu
Birthe – Ja fy, slemme mig:-)
Haha….det er altså ikke sådan at jeg render med gaflen foran mig som en sabel – eller måske en lille smule;-) Men cheesecake er altså også godt…
Håber du nyder påsken og det dejlige vejr:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Malou – Nej jeg så godt, at det kniber lidt med plads i dit køleskab:-)
Jeg brugte et glas dessertkirsebær vi havde stående – havde egentlig tænkt mig at bruge et glas af dem fra Selleberg, men glasset var altså for lille og jeg havde kun ét stående…:-)
Og god påske til dig.
Fy Anne! 😉
Men den ser nu godt ud – og jeg får også lyst til den form for cheesecake nu 😀
Kan lige forestille mig dig i nattøj og med en gaffel i hånden, gå målrettet mod køleskabet….
KH
Birthe
Uhm, jeg elsker cheesecake med kirsebær 🙂 Har købt ind til en, men har simpelthen ikke plads til den i køleskabet, så det må vente et par dage.
Hvad er det for nogle kirsebær du har brugt?
God påske 🙂
Herhjemme har vi lavet denne cheesecake adskillige gange med stor succes, så tak for opskriften. Faktisk er det først i dag, at en veninde sagde til mig: Hvad skal du med de æggehvider, du har købt ind til din cheesecake? Vi er sprunget let og “elefant” over at komme æggehvider i noget af kagen, selv om de står som en ingrediens 🙂 Opklaring???
Inge – Hold da fast !!!! 😀 Jeg har selv lavet kagen en del gange siden jeg postede den, og jeg har fulgt min egen opskrift, så jeg tror da heller ikke jeg har brugt hviderne. Hæhæ. Nå, men nu har jeg konsulteret Arla’s hjemmeside, hvor opskriften stammer fra, og det viser sig, at vi skulle have pisket hviderne stive og tilsat sukkeret, hvorefter vi skulle have vendt det hele sammen med ostemassen, og fordelt det på kiksebunden. Det tror jeg altså ikke jeg har gjort 😉
Nå, men moralen må jo være, at hvis ikke man gider købe både past. blommer og hvider, fordi man altid ender med at stå med et par bægre der ikke bliver brugt, så kan kagen sagtens laves uden æggehvider 🙂
Tusind tak til din veninde fordi hun opdagede det – og fejlen er hermed rettet på siden 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hvor ser det bare lækkert ud:) mig og min kæreste har for tiden en kagefetich, hvor vi bager flere gange om ugen. Denne er nu også skrevet på vores tuds tavle i køkkenet 🙂 Tak for opskriften.
Mads – Uhhh, så kan I godt glæde Jer 🙂 Jeg ved godt, at man efterhånden kun støder på bagt cheesecake a la “Manhattan style” osv. rundt omkring, men den gode, gammeldags er altså ikke at foragte 😉
Rigtig god weekend.
Hvor og hvornår skal flødeosten bruges? Det skriver du ikke??
Hvori består fornyelsen i forhold til Karoline?
Jørge – Jeg havde glemt at tilføje flødeosten til opskriften – det er rettet nu og tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂 Som jeg har skrevet i opskriften, så er det den klassiske ostekage fra Karoline, som jeg bruger, men med lidt fornyelser. Blandt andet er der skåret en smule ned på smørret i bunden, jeg bruger også en vanillestang i stedet for vanillesukker og lidt mere citronskal. Endelig smelter jeg husblas i mikrobølgeovnen, hvilket jeg stort set altid gør, når jeg arbejder med husblas – det går meget hurtigere og er supernemt.
Hej,
Jeg vil gerne lave cheesecaken i en form på 26 cm – kan jeg bare fordoble opskriften? Eller skal der så mindre husblas i? 🙂
Vh
Cecilia – Ja, du skal bare fordoble opskriften – og også mængden af husblas 😀
Tak for svar 🙂
Jeg har lavet cheesecaken 3 gange nu med dobbelt portion og hver gang kommer der små klumper af husblas i. De er nok på størrelse med et hørfrø. Hvordan kan det være?
Jeg følger opskriften.
Cecilia – Æv da, det lyder da ikke så godt. Umiddelbart kan det jo være svært at regne ud, hvor det går galt, men jeg tænker, at din husblasmasse måske når at blive en smule for kold og når at “sætte sig”, inden du blander hele herligheden. Husblassen må godt være en smule lun, når det hele piskes sammen, der skal bare røres godt. Jeg kan nemlig forestille mig, at husblassen allerede er begyndt at sætte sig, når du rører den ud i ostecremen. Og så slår du jo husblassen i massevis af småbitte stykker, når du rører det hele sammen 😀
Når jeg bruger den springform str du angiver samt mængde ingredienser, bliver kagen for lav !!
Hanne – Æv, det var da træls. Nu ved jeg jo af gode grunde ikke, hvor høj (eller lav) din kage er blevet ift. hvor høj du mener, den skulle have været. Jeg har brugt en springform på 20 cm til kagen på billedet, men har også tidligere brugt en springform på 22 cm uden problemer. Det er selvfølgelig klart, at kagen bliver lavere, hvis du bruger en form på 22 cm fremfor en form på 20 cm.