Jeg fik pludselig sådan en lyst til at bage lidt lækkert til weekenden. Og valget faldt på en omgang store og bløde chokoladebrud, som smager helt fantastisk til en kop te. I øvrigt synes jeg, at der er noget lidt hyggeligt over boller. Både at lave dem og at spise dem.
Se også – Gulerodsbrud I Scones med chokolade I Brownie med chokolade
Opskrift på sammenbagte chokoladebrud.
Jeg fulgte egentlig min “sædvanlige” opskrift på chokoladeboller, som altid er en succes. Men i stedet for at lægge bollerne på en bageplade, lagde jeg dem i stedet tæt sammen i et ildfast fad, så de kunne vokse sammen under hævning og bagning.
Efterfølgende kan bollerne brækkes eller brydes fra hinanden – deraf navnet chokoladebrud. Jeg synes, det er superlækkert med de bløde kanter og den saftige krumme. Men selvfølgelig kan chokoladebrudene også bages på helt traditionel vis ved blot at forme dem som boller og lægge dem på en bageplade. De er stadig lige så bløde og lækre, når de er færdigbagte.
Chokoladebrud
Ingredienser
- 2 dl mælk (lillefingervarm)
- ½ pk gær
- 1 tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- 1 æg
- 100 gr hakket mørk chokolade (eller chocolate chips)
- 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
- 50 gr smør (smeltet og let afkølet)
- sammenpisket æg til pensling
Fremgangsmåde
- Mælken kommes i en skål og gæren opløses heri.
- Tilsæt salt, sukker, æg og chokoladestykker.
- Kom hvedemel og smeltet smør i skålen og ælt til en blank og smidig dej. Måske skal alt hvedemelet ikke bruges.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 45 min.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 12 boller og læg dem i et ildfast fad (ca 20 x 30 cm) foret med bagepapir. Bollerne behøver ikke røre hinanden, men det er meningen, at de skal vokse sammen under hævning.
- Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter. Pensl dem herefter med sammenpisket æg.
- Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) på midterste ovnrille i ca 20 min, indtil de gyldne og gennembagte.
- Lad chokoladebrudene afkøle let, inden de løftes op af fadet ved hjælp af bagepapiret og afkøles på bageristen.
- Chokoladebrud er bedst, når de er nybagte, men de kan godt gemmes et par dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.
Lav en dobbelt portion.
De nybagte chokoladebrud kan spises som de er, eller man kan komme lidt smør på. Jeg synes nu ikke, at smør er nødvendigt, når boller er helt nybagte. Men hvis de når at få et par dage på bagen, inden de sidste bliver spist, så skader en smule smør nu ikke. De daggamle chokoladebrud kan også lunes ganske kort i ovnen – så bliver de som nybagte.
Man kan i øvrigt med fordel lave dobbelt portion og fordele de 24 boller i den store bradepande i ovnen. De er oplagte at tage med i skole eller børnehave og dele ud af og desuden kan chokoladebrud uden problemer fryses. I øvrigt er mange børn ret glade for de (næsten) skorpeløse chokoladebrud.
Hvor mange minutter skal de bages i ovnen?
Maria – De skal bage i ca 20 minutter – jeg havde glemt at skrive det i opskriften, men det er rettet nu 😀
Mmm de ser gode ud.
Mariam – Mange tak 😀
Hej 😃
jeg har bagt dine dejlige boller i dag men hvorfor bliver mine brune ??
Mvh Ann
Ann – Hmmm… umiddelbart lyder det som om, at mælken har været lidt ekstra varm, da du blandede ingredienserne i dejen. Så kan mælken godt smelte chokoladen let, så dejen bliver lidt lysebrun. Det går dog på ingen måde ud over smagen 🙂
Mums måtte da lige lave dem her igen idag… god weekend?
Anne-Mette – Haha, det kan jeg sagtens forstå – god weekend til dig også 😀
Har du prøvet at koldhæve den? Jeg skal nemlig holde brunch næste weekend, hvor disse ville pynte lækkert på bordet ?
Lene – Nej, jeg har ikke prøvet at koldhæve dem, men hvis du bruger lidt mindre gær (ca 10-15 gr) tror jeg sagtens, at det kan lade sig gøre at ælte og forme bollerne aftenene før og lade dem stå på køl til dagen efter. Jeg har i hvert fald gjort det samme med en portion kanelsnegle og de blev helt fine – jeg lod dem lige stå og temperere ca 30 minutter på køkkenbordet, før de røg i ovnen, men det var også det 🙂
Dog skal du måske være opmærksom på, at bollerne måske ikke bliver heeeelt så lette og luftige, som hvis du følger denne her opskrift (jeg ved det dog ikke), så et alternativ kunne også være, at bage bollerne dagen før og så bare lune dem i ovnen 🙂
Hvorfor ikke varmluft? Og hvilken indstilling skal de så bages på
Maya – De skal bare bages på normal ovnfunktion – det gør jeg i hvert fald selv 🙂 Og selvfølgelig er det ikke forbudt at bruge varmluftfunktion, jeg dropper det bare ofte, fordi jeg synes, at varmluft har tendens til at udtørre bagværket let, ligesom det oftes bages skævt, så nogle boller bliver meget mørke. Men skal man bage flere plader boller på én gang, så er det selvfølgelig oplagt at bruge varmluftsfunktionen 😀
Efter hævning , skal dejen slås ned før de bliver skåret ud til 12 boller og sættes i fadet , og derefter efterhæve ?
Eller skal de direkte efter hævning ud på bordet , deles op i 12, sættes sammen i formen , og derefter efterhæve ?
Pia – Jeg vender dejen ud på bordet, deler den i 12 stykker, som trilles til boller og lægges i fadet, hvorefter de efterhæver. Jeg slår ikke dejen decideret ned, men lidt slåes den jo altid ned, når man vender den ud på bordet. Jeg forsøger dog at bevare en smule luft i dejen 🙂
Det er den bedste madblog jeg har set. Har fået stor glæde af opskrifterne, som ikke er fyldte med ting vi ikke kan købe, eller ved hvad er, og alligevel er opskrifterne spændende og anderledes.
Lissy – Hvor er det bare dejligt at høre – tusind tak for din hyggelige hilsen 😀
Hvad gjorde du, da du selv bagte dem – Hakket mørk chokolade, eller chokolade dips?
Michelle – Det varierer. I dag brugte har hakket chokolade, men i portionen på billede i opskriften, har jeg brugt chocolate chips 😀
Ville det være muligt at bruge fx mandelmælk i stedet for “almindelig” mælk?
Vanessa – Det er jeg sikker på, at du sagtens kan. Du kan også bare bruge vand 😀
Mums de ser gode ud! Hvordan forholder det sig hvis man vil lave dobbelt portion – er det så også dobbelt så meget gær?
Line – Ja, det vil jeg anbefale 😀
Jeg bruger denne opskrift til alm boller altså uden chokolade når familie og venner beder om nybagt boller, men nu er jeg begyndt at tænke på om man måske kunne lave dem lidt grovere så de mættede mere så ville de nemlig være super fine på morgen bordet i hverdagene, men jeg ved ikke hvor meget af melet jeg skal erstatte, har du en ide?
Carina – Du kan sagtens erstatte op til 50 % af hvedemelet i langt de fleste opskrifter med en grovere meltype. Dog må man ikke undervurdere, at hvedemel har et højt indhold af gluten og dermed en rigtig god hæve- og bageevne. Derfor skal man holde sig til at erstatte max 50 % af hvedemelet, hvis man stadig ønsker boller, der er nogenlunde luftige, svampede og fint hævede 🙂
Øv de blev ikke bløde, men sprøde på overfladen. Det er et problem fordi sønnen er syg med skoldkopper i munden og kun kam spise blød mad. Må prøve at putte dem i plastik mens de er lune
Jeg ville gerne spørge hvor mange gram skal hver cirka bolle veje ved formningen?
Freja Uhhh, jeg må indrømme, at jeg aldrig har været bollerne. Jeg deler bare dejen i nogenlunde lige store stykker efter øjemål. Men du kan jo veje dejen og så dividere med antal boller – så får du vægten pr. bolle 😀