I sidste uge kastede jeg mig for første gang over at lave hjemmelavede croissanter og dermed også min første wienerbrødsdej nogensinde. Og udover at det var en ret sjov proces, så blev de hjemmelavede croissanter med marcipanremonce faktisk også ret gode. Derfor har jeg i dag kastet mig ud i endnu et eksperiment med wienerbrødsdej, nemlig en hjemmelavet chokoladetrekant med vaniljecreme og chokoladeglasur.
Jeg har solgt rigtig rigtig mange chokoladetrekanter i mine dage som ekspedient i en bagerforretning, men faktisk er jeg aldrig sådan for alvor blevet vild med dem. Måske de bare var for fedtede og med lidt for meget glasur – jeg ved det ikke, men jeg kan i hvert fald med garanti love, at den hjemmelavede chokoladetrekant er en helt anden sag. Måske er det lige så meget fordi, at jeg selv har lavet den, men wauu hvor er den bare god. Jeps, jeg nippede et hjørne af efter billedet var taget.
I de chokoladetrekanter, som man kan købe hos bageren, er der remonce og små stykker chokolade indeni. I min er der hjemmelavet vanillecreme, så måske den slet ikke kan kaldes en chokoladetrekant, men faconen og den mørke chokoladeglasur med den lyse kant på toppen er i hvert fald god nok. Som jeg skrev lidt om i sidste uge, så troede jeg, at det ville være meget sværere at få lavet den hjemmelavede wienerbrødsdej, men det er jo slet ikke svært – det kræver bare lidt tid, fordi dejen helst skal have lov til at hvile lidt på køl imellem hver af de 3 udrulninger og lidt hviletid når dejen er færdig, er også en god idé.
Når først man har styr på wienerbrødsdejen, så er der jo uanede muligheder og nu blev det godt nok til en chokoladetrekant i dag, men jeg har sandelig mange flere ideer, som jeg skal have prøvet af. Hjemmelavede morgenkager som spanduere og hanekamme fx. Chokoladetrekanten tager jeg for øvrigt med i byen om et lille øjeblik, for Morten er ret sent hjemme fra arbejde i dag, så jeg har inviteret mig selv – og min chokoladetrekant – på eftermiddagste i haven hos mine forældre, så mon ikke snart den lille trekant får ben at gå på?
Chokoladetrekant
Ingredienser
- ½ portion wienerbrødsdej (brug evt. denne opskrift)
Fyld
- 2½ dl mælk
- 50 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 æg
- 2 spsk maizena
- sammenpisket æg
Glasur
- 75 gr flormelis
- vand
- 2 spsk kakao
Fremgangsmåde
- Tilbered wienerdejen efter opskriften og lad den hvile på køl, til den skal bruges.
- Kom 2 dl mælk, sukker, vanilje og æg i en gryde og opvarm det ved svag varme.
- Kom maizena og resten af mælken i en skål og rør det sammen. Pisk herefter blandingen i gryden.
- Bring gryden i kog under jævnlig omrøring indtil cremen tykner. Det tager ca. 10 minutter. Lad herefter cremen afkøle.
- Udrul wienerdejen til en firkant (ca 30 x 30 cm) på et meldrysset bord. Løft dejen over på et stykke bagepapir og ret kanterne med en kniv, hvis de er skæve.
- Fordel cremen på dejen men ikke helt ud til kanten. Lad 1½-2 cm være fri.
- Pensl kanterne med sammenpisket æg. Fold firkanten sammen til en trekant og luk kanterne godt sammen med fingerspidserne.
- Løft trekanten over på en bageplade ved hjælp af bagepapiret, og lad den efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
- Bag trekanten ved 190 °C (varmluft) i ca 20 minutter, indtil overfladen er gylden og trekanten gennembagt.
- Lad trekanten afkøle på bagerristen.
- Rør flormelis sammen med lidt vand til en tyk glasur. Tag evt. lidt hvid glasur fra, og rør derefter kakao i glasuren, så det bliver det chokoladeglasur.
- Fordel glasuren i en jævnt lavet og slut evt. af med en stribe hvid glasur.
- Når glasuren er tørret, er chokoladetrekanten klar til servering.
- Chokoladetrekanten er bedst, samme dag som den er bagt. Den kan fryses – dog ikke med glasur.