De fleste af os kender vist til de lækre rugbrødsboller med chokolade og nødder, også kaldet chokorug, som man kan købe i bagerbutikkerne. Herhjemme er det især Morten, der en fan. Men jeg må da indrømme, at jeg også godt kan finde på at hapse et chokorug eller to.
Opskrift på chokorug.
Men når nu de der chokorug er så lækre, så har jeg jo også været nødt til at eksperimentere med en hjemmelavet version. Og i weekenden blev det endelig tid til en testbagning.
Jeg lavede bollerne i en koldhævet version, som fik lov til at hæve på køl natten over. Efterfølgende blev bollerne formet med en våd ske, og så fik de lov til at efterhæve, imens vi gik en lang tur i skoven med Villy. Da vi kom hjem, satte jeg mine chokorug i ovnen, og så nød vi hver en lun nybagt bolle til en kop varm te, imens tusmørket langsomt kom snigende.
Og nøj hvor var de bare lækre. Det er lige før, jeg vil påstå, at de er endnu bedre end dem fra bageren. Måske fordi bollerne var helt nybagte, lækre og lune med smeltende chokoladebidder. Måske fordi der er tale om mine egne, hjemmelavede boller. Men når man bider i sådan en lun og chokoladelækker rugbrødsbolle, så mærker man en lille smule lykke.
Chokorug
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 1 flaske hvidtøl (33 cl)
- 10 gr gær
- 1 tsk groft salt
- 100 gr rugmel
- 125 gr fuldkornshvedemel
- 150 gr hvedemel
- 75 gr hørfrø
- 75 gr solsikkekerner
- 3 spsk mørk eller lys sirup
- 150 gr mørk chokolade (grofthakket)
- 100 gr hasselnøddeflager
Fremgangsmåde
- Hæld hvidtøl i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt salt, rugmel, fuldkornsmel, hvedemel, hørfrø, solsikkefrø, sirup og chokolade og rør det hele sammen til en klistret dej.
- Lad dejen hæve tildækket på køl i min. 10-12 timer, men gerne til næste dag.
- Form dejen til 12 boller vha en våd spiseske. Rul bollerne i hasselnøddeflager og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 2 timer.
- Opvarm ovnen til 250 °C. Sæt pladen med bollerne i ovnen og sænk temperaturen til 180 °C (varmluft). Bag bollerne i ca 20 minutter, til de er gyldne.
- Afkøl bollerne på bageristen og spis dem lune eller kolde.
- Chokorug kan holde sig i 2-3 dage i en pose. De kan desuden fryses.
*sniger lige en hånd ind på bloggen og hapser en chokorug*
Nammenam! 😀
Piskeriset – Jeg lover dig, de er fuldstændigt fabelagtige 🙂 Jeg skal snart i gang igen – heldigvis er det jo supernemt 🙂
De ser så lækre ud og overhaler sikkert Lagkagehusets med flere længder
Camilla – De smager i hvert fald rigtig dejligt og så kan man selv bestemme, hvor store de skal være = bonus 😉
Hvor lang tid kan de holde sig? Skal de opbevares på køl? Kan de fryses?
Louise – Jeg opbevarer rugbrødsbollerne som med alt andet rugbrød og der er vi jo så forskellige – nogle har det på køl, andre har ikke. Jeg har hverken mit rugbrød eller rugbrødsbollerne på køl og holdbarheden er også som med rugbrød. Dog bliver bollerne lidt kedelige efter 3-4 dage, så det kan være en mulighed at fryse dem og tage et par stykker op ad gangen – præcis som når man fryser rugbrød og tager de skiver op man skal bruge lidt efter lidt 🙂
Måske et fjollet spørgsmål, men kan man koldthæve disse?
Christina – Umiddelbart ville jeg sige, at man godt kan forsøge sig med en koldthævning. Normalt skærer man jo lidt i mængden af gær, når man laver dej, der skal koldthæves, men da der ikke er ret meget gær i de her boller i forvejen, ville jeg bare følge opskriften og sætte dejen til hævning på køl 😀
Skal de køleskabet til næste dag eller kan man gode bage dem samme dag?
har lige bagt en portion og de smager rigtig gode, men blev flade som en cookie og flot tunde – tror måske de har hævet for meget?
Anne – Blev de her boller også helt flade? Du har godt nok været uheldig med bagningen, hvis både dine sandwich-rugbrødsboller og dine choko-rug er blevet flade. Æv!!! Som udgangspunkt vil jeg mene, at dejen skal hæve på køl til dagen efter, medmindre du tilsætter mere gær – dejen skal jo hæve, men lidt mere gær vil fremskynde processen og så kan de godt bages samme dag. Hvis ellers dine boller var fine inden hævning/bagning og dejen var tilpas at arbejde med, så tror jeg, at du har ret i, at de har hævet for meget og at det er grunden til, at de er faldet sammen. Det med hævetid afhænger jo til en vis grad af temperaturer og da temperaturen typisk er højere her om sommeren, så kan det have indflydelse på hævetiden 🙂
hejsa
jeg tåler ikke solsikkekerner – har du et forslag til andre kerner?
jeg har prøvet en opskrift hvor jeg skiftede solsikkekernerne ud med samme mængde chiafrø; men det blev ikke godt!
kærlig hilsen Sonja
Sonja – Du kan bruge alle mulige andre slags kerner og frø, fx græskarkerner, udblødte rugkerner, hørfrø og alt muligt andet, evt en blanding af kerner. Chiafrø suger jo sin egen vægt i væde, så det kunne jeg sagtens forestille mig, ikke ville blive en kæmpe succes 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej.
Jeg bagte dem som der stod i opskriften, men efter 15 minutter var de helt brændte? Jeg ved ikke rigtig hvad der gik galt.
Kærlig hilsen Rikke
Rikke – Det lyder da godt nok træls – for nu at sige det på jysk. Er du sikker på, at ovnen ikke ved at uheld har stået på for høj varme – ikke engang helt lyse fødselsdagsboller plejer jo at blive brændte, når de bages i ca 15 minutter.
Kunne man forsøge sig med surdej i stedet for gær?
Lisbeth – Det er jeg sikker på, at du sagtens kan eksperimentere med – jeg bager fx udelukkende rugbrød på surdej 🙂
Vil prøve at lave disse chokorug men kunne godt tænke mig at put lidt rosiner i tror du man kan det eller tror du det bliver for sødt når der også er sirup i
Heidi – Det tror jeg sagtens du kan – bollerne er ikke sådan helt vildt søde på trods af sirup og chokolade 😀
Hejsa, har du et forslag til hvad man kan erstatte hvidtøllen med?
Emillia – Du kan erstatte med lidt maltsirup og ekstra vand, hvis du gerne vil have den lidt mørke og søde smag fra hvidtøllen. Du kan også bare bruge lidt brun farin, honning, sirup eller supper + ekstra vand, hvis det bare er sødmen fra hvidtøllen, som skal bruges 🙂