Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Cremet ærtesalat med feta og rødløg…

6 kommentarer
Salater - Alle mine bedste salater, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

I min søgen efter tilbehør til grillmad som er lidt anderledes end klassikerne – kartoffelsalat og pastasalat, faldt jeg for snart et par måneder siden over en amerikansk opskrift på en cremet ærtesalat med rødløg og ost. En virkelig lækker servering, som vi efterhånden har spist 3-4 gange, men som altså først rammer bloggen nu.

I originalopskriften blandes grønne ærter med cheddarost og mozzarella i tern, rødløg og baconstykker, inden hele herligheden vendes i godt 5 dl mayonnaise. Jeg må indrømme, at det blev en tand for heftigt for mig, så jeg har udviklet min egen udgave bestående af ærter, rødløg og fetaost i tern, der vendes sammen med en lækker og krydret creme fraiche dressing. Jeg er sikker på, at det også vil smage dejligt med tern af cheddarost eller mozzarella i stedet for feta, men at vende det hele sammen med mayonnaise kommer altså ikke til at ske i mit køkken.

Som sagt bruger jeg creme fraiche, men der kunne lige så godt have været brugt skyr, fromage frais eller lignende, syrnede mælkeprodukter. Fedtprocenten i dressingen er man jo selv herre over – jeg bruger for det meste en 6 % eller 9 % creme fraiche, men bruger man de produkter, som ligger i den fedtfattige ende, så kan det være en god ide, at dræne dem let for væde. De kan nemlig have tendens til at være lidt tyndere i konsistensen end de mere fedtholdige.

Dette gøres nemmest ved at komme en passende mængde, fx creme fraiche, i et kaffefilter og placere det i en tragt eller lignende, som kan holde kaffefiltret stabilt. Hvis tragten sættes i et glas, så vil væden fra creme fraichen stille og roligt dryppe gennem tragten ned i glasset. Efter en times tid kan den drænede creme fraiche hældes fra kaffefiltret over i en skål og den tiloversblevne væde i glasset kasseres. Jeg bruger ofte denne metode, når jeg laver salater med cremede dressinger, fx broccolisalat eller cremet pastasalat og det bliver en succes hver gang – ikke noget med tynd og vandet dressing, som lægger sig i bunden af skålen. Man kan for øvrigt drysse lidt salt over creme fraichen, imens den står og trækker – salt hjælper med at trække vand ud – men husk, at der er saltet på forhånd, når dressingen skal røres sammen og smages til.

Den cremede ærtesalat kan serveres som let og lækkert tilbehør til de fleste grillretter. Vi har blandt andet fået den til grillet kylling, mørbrad og laks. Der er ikke tilføjet stegt bacon i tern til nedenstående opskrift, men det kan man jo gøre, som man lyster – det smager skønt og kan kun anbefales. Dog dropper jeg bacon, når salaten serveres som tilbehør til en del andet kød, fx når vi griller. Jeg kan for øvrigt kun anbefale, at man prøver sig frem med hensyn til smagsnuancerne i dressingen – der er så mange lækre kombinationer og denne her med hvidløg er jo kun en enkelt. Prøv også gerne med friskhakkede krydderurter, chili, citron eller eddike og sukker a la klassisk broccolisalat. Og hvis det skal gå lidt hurtigt, så køb et brev færdiglavet dip-mix med din favoritsmag.

Cremet ærtesalat med feta og rødløg.

2-3 pers. (tilbehør).

2½ dl creme fraiche, fromage frais, skyr eller lignende.

1-2 fed hvidløg, presset

1 tsk sukker

salt og peber

1 rødløg, finthakket

250-300 gr grønne ærter, evt frosne og optøede

75 gr feta i tern

Dræn evt. creme fraiche for væde – se note i teksten herover. Rør creme fraiche, presset hvidløg, sukker, salt og peber sammen i en stor skål og smag til. Tilsæt rødløg, ærter og feta og vend godt rundt. Server til kød og grillmad.

Note. Det smager skønt at tilsætte ristet bacon i tern til salaten.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Isa eltong
7 år siden

Mega god salat…. Tak for den ??

Maden i mit liv.
7 år siden

Isa – Velbekomme – det glæder mig, at du kan bruge opskriften 🙂

Jenny
7 år siden

Lyder lækker, jeg kunne finde på at erstatte feta og creme fraise med hytteost, men hytteost kan være lidt af en enten eller ting. I øvrigt tænker jeg at noget af det fedtfattige ryger, ved dræning, højere tørstof -> højete fedt procent.

Maden i mit liv.
7 år siden
Svar  Jenny

Jenny – God ide med hytteost – dog vil jeg meget nødigt undvære feta i denne her salat, så det ville nok blive hytteost og så lidt feta på toppen. Hvis man tæller kalorier, så ryger lidt af det fedtfattig måske, hvis man dræner de ca 2 spsk væde væk. Det har jeg nu ikke problemer med, hvis jeg i forvejen bruger en creme fraiche 6 eller 9 % og alternativet var, at væden lå som hvidt vand i bunden af salatskålen og dermed alligevel ikke blev spist, så jeg tænker, at resultatet kan være det samme 🙂

Maj-Britt
7 år siden

Din opskrift lyder super frisk og dejligt fornyende som tilbehør til grillmad. Jeg kom lige til at tænke på, om de optøede ærter skal have et hurtigt opkog, inden de kommes i salaten? Eller er det bare mig, som er forskrækket over at bruge optøede fx ærter uden at give dem et hurtigt opkog ligesom fx hindbær? Tak for skønne opskrifter og lækre billeder af både mad og rejser btw 🙂

Maden i mit liv.
7 år siden

Maj-Britt – Jeg må indrømme, at jeg bruger ærter “frisk fra posen”, uden at give dem et opkog 🙂 Når det kommer til fx frosne hindbær, så giver jeg dem altid et opkog, som det står beskrevet på pakken og står der ikke noget, så gør jeg ikke mere ved det. Men føler man sig mere sikker, så tager det jo ikke mange minutter lige at give ærterne et hurtigt opkog og køle dem af igen 🙂