Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Croissanter – opskrift på hjemmelavet croissant

2 kommentarer
Brød og boller, Brunch - opskrifter., Morgenmad, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Hvor er vejret da bare helt fantastisk i de her dage. Maj viser sig fra sin allersmukkeste side. Terrassedørene står åbne fra tidlig morgen til sen aften og jeg har rykket kontoret udenfor. Formiddagskaffen nydes i skyggen under parasollen og i dag blev det oven i købet med friskbagte croissanter og en stor cafe latte.

Se også – Kanelsnurrer I Bananvafler I Honningristet müsli

Hjemmelavede croissanter opskrift.

Det er faktisk ikke svært, at lave en god, hjemmelavet croissant, men det kræver lidt tålmodighed. Der skal nemlig arbejdes smør ind i dejen, som skal udrulles over 3 gange. Og det smør skal helst ligge som en masse, små lag i dejen, så det kan smelte og danne alle de gyldne flager i croissanterne, når de bliver bagt.

Derfor er det vigtigt, at man bruger iskoldt smør og i øvrigt lader dejen hvile på køl imellem hver udrulning, så smørret forbliver koldt. Begynder smørret at blive varmt og blødt, så kan man risikere, at få det arbejdet ind i selve dejen, i stedet for at ligge som tynde lag imellem dejen. Og når først smørret er optaget i dejen, så bliver det til en helt almindelig bolledej i stedet for en flaget croissantdej. 

Tip! Se også tips og billedforklaringer til udrulning af croissantdej under opskriften. 

 

5 fra 1 stemme

Croissanter

Hvile- og bagetid2 timer 30 minutter
Samlet tid3 timer
Antal: 14 stk

Ingredienser

  • 3 dl vand (lillefingervarmt)
  • 1 pk gær
  • 50 gr sukker
  • tsk groft salt
  • 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 200 gr koldt smør
  • sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

  • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt sukker, salt og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
  • Dejen kan også laves på en røremaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
  • Udrul dejen til et stort rektangel (ca 30 x 50 cm) på et meldrysset bord.
  • Skær smørret i tynde skiver og læg smørskiverne tæt på 2/3 af dejen.
  • Fold den tredjedel af dejen, som er uden smør halvt indover dejen med smør. Den sidste 1/3 (den med smør) foldes over de 2 andre lag, så den kommer øverst og kanterne lukkes godt til (se evt. billedforklaring under opskriften).
  • Lad dejen hvile på køl i 15 minutter. Gentag herefter udrulning og sammenfoldning (denne gang uden smør).
  • Lad igen dejen hvile 15 minutter på køl. Udrul og fold dejen sammen for 3. gang (uden smør), lad den hvile 15 minutter på køl og så er den klar til brug.
  • Rul dejen ud til et rektangel (ca 30 x 50 cm) på et meldrysset bord og halver den på langs. Skær hvert dejstykke i 7-8 trekanter.
  • Rul dejtrekanterne sammen til croissanter ved at rulle fra den brede ende mod spidsen. Skal der fyld i croissanterne, så lægges det på dejen, inden den rulles sammen.
  • Læg croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30 minutter.
  • Pensl herefter croissanterne med sammenpisket æg.
  • Bag croissanterne ved 190 °C (varmluft) i 12-15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Lad herefter croissanterne afkøle på bageristen og server dem lune eller kolde.
  • Croissanter er bedst, samme dag som de er bagt. Dagen efter er de ikke længere sprøde, men de kan lunes i ovnen.
  • De rå croissanter kan desuden fryses. Så skal de bare stå ved stuetemperatur og tø/efterhæve i ca 1 time. Pensl herefter med sammenpisket æg og bag.

Udrulning af dej til croissanter. 

Der er forskellige måder at lave croissantdej og wienerdej på. Nogle sværger til metoden med at skære smør i tynde skiver og folde det ind i dejen. Andre banker smørret ud i en stor firkant, som efterfølgende “pakkes ind” i dejen, inden det hele rulles ud. Jeg bruger som regel metoden med at skære smørret i tynde skiver og fordele det på dejen. 

Først fordeles smørret på 2/3 af dejen (billed 1). Derefter foldes den 1/3 af dejen, som er uden smør, halvt ind over dejen med smør (billed 2). Til sidst foldes den sidste 1/3 af dejen (den med smør) henover de 2 øvrige lag dej og kanterne lukkes til, så smørret ikke løber ud (billed 3). Og så er man klar til at udrulle dejen. 

Croissanter med fyld.

Denne her opskrift er på en helt plain croissant uden fyld. Men der jo masser af muligheder for at fylde lækre sager i sine croissanter. Prøv fx at lægge et stykke marcipan, nougat eller chokolade på hvert dejstykke, inden det rulles sammen til en croissant. Og en lækker marcipanremonce, æblemos eller hindbærmarmelade er også en mulighed.

Hvis vi bevæger os væk fra det søde køkken, så kan man også komme efter stykke brie eller emmentaler i hver croissant. Eller en skive skinke og en skive ost. Og croissanterne kan selvfølgelig også fyldes med hønsesalat eller rejesalat, som vi kender det fra bageren.

Endelig kan man selvfølgelig også lade croissanterne ved helt almindelige og så blot pynte med lidt lækkert på toppen. Det kan være et drys mandel- eller hasselnøddeflager for lidt ekstra knas. Et drys finthakket chokolade. Og skal det være helt simpelt, så er et drys flormelis ret lækkert på en nybagt, lun croissant.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tina Steffensen
4 år siden

Kære Anne-Kathrine,
Ha en gang forsøgt mig med croissanter …. som jeg er ret vild med. Det lykkedes dog ikke 🙂
Tænkte derfor om ikke du kun lave en video, hvor du laver croissanter?

Det lyder jo vildt nemt …..meeeeen ikke for mig 🙂 🙂

Dejlig dag til dig – Kh TIna Steffensen