Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Culottesteg – nem opskrift på rosastegt culotte.

7 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Oksekød, Opskrifter, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Engang imellem skal der altså sådan et rigtig lækkert stykke okse- eller kalvekød på bordet. Enten i form af en god og mør bøf eller et helt stykke kød som fx en culotte eller cuvette. Vi spiser ikke store mængder kød , så når det skal være, så skal det også være rigtig godt og perfekt. Og denne her culottesteg, som vi fik til aftensmad i forrige weekend, var da også helt perfekt. Mør, lækker, saftig og rosastegt – lige som vi foretrækker det. Ingen af os er til helt blodrødt kød, men omvendt synes jeg også, at en helt gennemstegt og grå steg er en lille smule trist.

Se også – Rosastegt lammeculotte I Rosastegt roastbeef I Rosastegt andebryst

Perfekt culottesteg – min bedste opskrift.

Jeg steger altid culotte og cuvette efter nedenstående fremgangsmåde. Og den virker hver gang – i hvert fald for os. Når kødet har hvilet under stanniol og et viskestykke, kan vi skære de fineste skiver saftigt og rosastegt kød. Den rosa tilberedning er helt perfekt til os. Men smag og behag er selvfølgelig forskellig. Og vil man være helt sikker på at få kødet, som man foretrækker det, så skal man bruge et stegetermometer, så der er styr på kernetemperaturen i kødet. Jeg har skrevet lidt mere om stegetid og kernetemperaturer i noterne under opskriften. 

Tip! Se også mine bedste tips til tilbehør og lækre saucer i teksten under opskriften. 

3,84 fra 12 stemmer

Culottesteg (rosastegt)

Stege- og hviletid55 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 1 stk culotte eller cuvette (vægt ca. 1-1,2 kg)
 • 2 tsk tørret timian
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Dup kødet tørt med et stykke køkkenrulle.
 • Rids fedtet på oversiden af kødet i tern med en skarp kniv. Vær OBS på kun at ridse fedtlaget og ikke skære ned i kødet.
 • Læg culotten i et ildfast fad og krydr med timian, salt og peber.
 • Sæt kødet i ovnen ved 225 °C (varmluft) i 15 minutter.
 • Skru derefter temperaturen ned på 160 °C (varmluft) og lad culotten stege i yderligere 20-25 minutter.
 • Stegetiden afhænger af culottens størrelse og hvor rød den ønskes. Brug evt. et stegetermometer og se tips vedr. temperatur i noterne herunder.
 • Dæk culotten til med et stykke stanniol og et viskestykke og lad den trække i ca. 15 minutter. 
 • Skær culotten i skiver fra den spidse ende, således at der skæres på tværs af kødfibrene. Når “spidsen” er skåret i skiver, vendes stegen en kvart omgang og man skærer resten af stegen i skiver fra “siden”.
 • Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Kødet kan desuden fryses.

 

Culottesteg temperaturer.

 
Hvis man bruger et stegetermometer, når man steger kød, så kan man gå ud fra følgende –
 • Rødt kød = 58-60 °C.
 • Medium stegt = 60-65 °C.
 • Gennemstegt = 65-68 °C.
Husk at temperaturen stiger yderligere et par grader under hviletiden. Så hvis man eksempelvis ønsker medium stegt kød, så er det for sent at tage kødet ud af ovnen eller af grillen, når kernetemperaturen viser 64-65 °C. Culotten i denne opskrift målte 63 °C i midten, da den var færdigstegt. Perfekt til vores smag.
 

Lækkert tilbehør.

Vi spiste det lækre og møre kød med en skøn, hjemmelavet whiskysauce. Desuden var der dampede grønne ærter og sprøde hasselback kartofler og det var en helt perfekt middag. Vi kunne selvfølgelig ikke spise det hele på én gang – der var jo over 1 kg kød . Og da jeg syntes, at det ville være synd bare at bruge resterne til en omgang biksemad med spejlæg, måtte jeg i stedet tænke lidt kreativt.

Mulighederne er mange, for kold culotte er lækkert i både salater, sandwiches og diverse wokretter. Men jeg endte med at bruge det strimlede kød i en forrygende lækker pastaret med fløde-tomatsauce. Den skal nok komme på bloggen en af de nærmeste dage.

Skønne saucer til culottesteg.

Som sagt lavede jeg en lækker whiskysauce, som vi spiste til culotten. Men der er jo noget med kombinationen af rødt kød og en rigtig lækker bearnaisesauce, og med denne her nemme opskrift på bearnaisesauce, er det slet ikke svær, at lave sin egen.

Skal det alligevel ikke være hverken whiskysauce eller bearnaisesauce, så kan man lave en rigtig god rødvinssauce. Brug gerne skyen fra culotten (væden i bunden af bradepanden) i stedet for bouillon og suppler med lidt vand, hvis ikke helt der er nok. Vil man omvendt gerne være lidt på forkant med det hele, så er en kold bearnaisedressing både lækker og vildt nem at lave. Og den kan sagtens laves dagen i forvejen, hvis det skal være. Helt oplagt på en buffet eller til en gæstemiddag.

Subscribe
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jytte Erlandsen
3 år siden

Alle de rekklamer, der kommer ind over opskrifterne generer voldsomt.
Hvordan undgår jeg reklamer?

Erik Stenumgaard
3 år siden

Selvfølgelig skal der være reklamer, så du kan leve af det. Du har mange gode opskrifter. Tak for det! Til gengæld er opløsningen på det store billede ved hver opskrift i en voldsom stor opløsning. Det er vanskeligt at gøre dem mindre, når man kopierer dem over i word for at printe (uden reklamer), så eneste mulighed er at slette dem. Der er jo stadig et mindre billede af retterne, men det er ikke nødvendigt med så stor en opløsning på billederne. 🙂

Bjarke
2 år siden

Du kan hente noget som hedder: ADD block
Så slipper du for reklamer, på alle sider 🙂

Margit jensen
2 år siden

5 stars
Når jeg køber en culotte er der altid en hinde på oversiden så den ikke kan ridses. Hvad er der galt? Er det et for billigt kød