Engang imellem skal der altså sådan et rigtig lækkert stykke okse- eller kalvekød på bordet. Enten i form af en god og mør bøf eller et helt stykke kød som fx en culotte eller cuvette. Vi spiser ikke store mængder kød , så når det skal være, så skal det også være rigtig godt og perfekt. Og denne her culottesteg, som vi fik til aftensmad i forrige weekend, var da også helt perfekt. Mør, lækker, saftig og rosastegt – lige som vi foretrækker det. Ingen af os er til helt blodrødt kød, men omvendt synes jeg også, at en helt gennemstegt og grå steg er en lille smule trist.
Se også – Rosastegt lammeculotte I Rosastegt roastbeef I Rosastegt andebryst
Perfekt culottesteg – min bedste opskrift.
Jeg steger altid culotte og cuvette efter nedenstående fremgangsmåde. Og den virker hver gang – i hvert fald for os. Når kødet har hvilet under stanniol og et viskestykke, kan vi skære de fineste skiver saftigt og rosastegt kød. Den rosa tilberedning er helt perfekt til os. Men smag og behag er selvfølgelig forskellig. Og vil man være helt sikker på at få kødet, som man foretrækker det, så skal man bruge et stegetermometer, så der er styr på kernetemperaturen i kødet. Jeg har skrevet lidt mere om stegetid og kernetemperaturer i noterne under opskriften.
Tip! Se også mine bedste tips til tilbehør og lækre saucer i teksten under opskriften.
Culottesteg (rosastegt)
Ingredienser
- 1 stk culotte eller cuvette (vægt ca. 1-1,2 kg)
- 2 tsk tørret timian
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Dup kødet tørt med et stykke køkkenrulle.
- Rids fedtet på oversiden af kødet i tern med en skarp kniv. Vær OBS på kun at ridse fedtlaget og ikke skære ned i kødet.
- Læg culotten i et ildfast fad og krydr med timian, salt og peber.
- Sæt kødet i ovnen ved 225 °C (varmluft) i 15 minutter.
- Skru derefter temperaturen ned på 160 °C (varmluft) og lad culotten stege i yderligere 20-25 minutter.
- Stegetiden afhænger af culottens størrelse og hvor rød den ønskes. Brug evt. et stegetermometer og se tips vedr. temperatur i noterne herunder.
- Dæk culotten til med et stykke stanniol og et viskestykke og lad den trække i ca. 15 minutter.
- Skær culotten i skiver fra den spidse ende, således at der skæres på tværs af kødfibrene. Når “spidsen” er skåret i skiver, vendes stegen en kvart omgang og man skærer resten af stegen i skiver fra “siden”.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Kødet kan desuden fryses.
Culottesteg temperaturer.
Hvis man bruger et stegetermometer, når man steger kød, så kan man gå ud fra følgende –- Rødt kød = 58-60 °C.
- Medium stegt = 60-65 °C.
- Gennemstegt = 65-68 °C.
Lækkert tilbehør.
Vi spiste det lækre og møre kød med en skøn, hjemmelavet whiskysauce. Desuden var der dampede grønne ærter og sprøde hasselback kartofler og det var en helt perfekt middag. Vi kunne selvfølgelig ikke spise det hele på én gang – der var jo over 1 kg kød . Og da jeg syntes, at det ville være synd bare at bruge resterne til en omgang biksemad med spejlæg, måtte jeg i stedet tænke lidt kreativt.
Mulighederne er mange, for kold culotte er lækkert i både salater, sandwiches og diverse wokretter. Men jeg endte med at bruge det strimlede kød i en forrygende lækker pastaret med fløde-tomatsauce. Den skal nok komme på bloggen en af de nærmeste dage.
Skønne saucer til culottesteg.
Som sagt lavede jeg en lækker whiskysauce, som vi spiste til culotten. Men der er jo noget med kombinationen af rødt kød og en rigtig lækker bearnaisesauce, og med den her nemme opskrift på bearnaisesauce, er det slet ikke svær, at lave sin egen.
Skal det alligevel ikke være hverken whiskysauce eller bearnaisesauce, så kan man lave en rigtig god rødvinssauce. Brug gerne skyen fra culotten (væden i bunden af bradepanden) i stedet for bouillon og suppler med lidt vand, hvis ikke helt der er nok. Vil man omvendt gerne være lidt på forkant med det hele, så er en kold bearnaisedressing både lækker og vildt nem at lave. Og den kan sagtens laves dagen i forvejen, hvis det skal være. Helt oplagt på en buffet eller til en gæstemiddag.
Alle de rekklamer, der kommer ind over opskrifterne generer voldsomt.
Hvordan undgår jeg reklamer?
Jytte – Du kan desværre ikke undgå reklamer, hvis du vil bruge opskrifterne på min blog. Det koster mange tusinde kroner hver måned, at drive en blog, med så mange besøgende, som min efterhånden har. Faktisk er der pt næsten 1,5 mio sidevisninger hver måned. For at få råd til det, er jeg nødt til at have reklamer på bloggen. Til gengæld er alle mine opskrifter jo så gratis, ligesom jeg står til rådighed for læsernes spørgsmål til opskrifterne (enten via bloggen eller på sociale medier) hver dag året rundt.
Vil du undgå reklamer, kan jeg dog anbefale, at du køber min app (Maden i mit liv). Den koster 49 kr (engangsbeløb) og findes både til smartphone og iPhone i Google Play eller App Store og den er 100 % reklamefri. Og her finder du stort set alle de opskrifter, som jeg også lægger op på min blog 😀
Selvfølgelig skal der være reklamer, så du kan leve af det. Du har mange gode opskrifter. Tak for det! Til gengæld er opløsningen på det store billede ved hver opskrift i en voldsom stor opløsning. Det er vanskeligt at gøre dem mindre, når man kopierer dem over i word for at printe (uden reklamer), så eneste mulighed er at slette dem. Der er jo stadig et mindre billede af retterne, men det er ikke nødvendigt med så stor en opløsning på billederne. 🙂
Erik – Hmmmmm……… altså umiddelbart så er langt størstedelen af mine opskrifter indsat i en skabelon med et lille print-ikon. Trykker du på det, så burde opskriften blive printet ud uden reklamer og kun med det lillebitte billede af retten, som ligger sammen med selve opskriften. Det er i hvert fald hvad jeg er blevet fortalt. På den måde behøver man ikke kopierer hele indholdet over i word, inden man kan udskrive dem 🙂
Ift. opløsningen på billederne, så har jeg et program installeret på min hjemmeside, som helt automatisk komprimerer billeder ned til “thumbnail” størrelse, når de bliver lagt ind. Netop for at spare plads, så jeg ikke skal betale alt for mange penge. Jeg oploader jo mange nye billeder hver måned og har også rigtig mange liggende efter 11 år som blogger, og de fylder jo en hel del. Jeg kan selv se det, når jeg fx kopierer et billede fra min blog og lægger det på min computers skrivebord – så skriver den, at billedet er blevet automatisk minimeret og skaleret ned ift. originalen. Derfor kan jeg ikke rigtigt forstå, hvorfor du kæmper med de store billeder.
Du kan hente noget som hedder: ADD block
Så slipper du for reklamer, på alle sider 🙂
Når jeg køber en culotte er der altid en hinde på oversiden så den ikke kan ridses. Hvad er der galt? Er det et for billigt kød
Margit – Jeg må indrømme, at jeg aldrig har oplevet, at der var en hinde på toppen. Der sidder det hvide fedtlag, som skal ridses, men en decideret hinde? Det har jeg vist ikke set tidligere.