Det er snart ved at være mange år siden, at denne her daim islagkage for første gang gik sin sejrsgang og blev en kæmpe succes. Jeg husker i hvert fald, at der altid blev spurgt ind til opskriften, når den blev serveret til diverse arrangementer. Også selvom jeg ikke kan have været specielt gammel. Og selv har jeg da også lavet den nemme og lækre islagkage med daim på en sej nøddemarengsbund en hel del gange. For den er altid en sikker vinder.
Se også – Islagkage med toblerone is I Baileys islagkage I Cookies med daim
Nem opskrift på daim islagkage.
Mange af jer kender formentlig til daim islagkagen i forvejen. Det er jo som sagt lidt af en klassiker, som har en del år på bagen. Men nogle gange glider den slags opskrifter lidt ud i glemslen, for så pludseligt at vende tilbage efter en kortere eller længere periode. Og så er det jo meget rart at blive mindet om dem.
En daim islagkage er en supernem islagkage, som kun indeholder få ingredienser. Og så kræver det hverken konditorevner eller ismaskine at lave den. En helt perfekt dessert til fødselsdagen, gæstemiddagen eller nytårsaften, fordi den kan laves i god tid i forvejen og bare stå klar i fryseren.
Islagkage med daim
Ingredienser
- 3 æggehvider
- 150 gr sukker
- 150 gr nødder/mandler (fx hasselnødder og/eller mandler)
Daim is.
- 3 æggeblommer
- 50 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 dl piskefløde
- 4 stk daimbarer (svarende til 2 x dobbelt daim bar)
- evt. karamelsauce til pynt
Fremgangsmåde
- Pisk æggehviderne stive. Vend herefter sukkeret i de stiftpiskede æggehvider og pisk til en glat og blank marengs.
- Blend eller hak nødder og/eller mandler fint – det er nemmest at bruge en foodprocessor eller blender, men det kan godt lade sig gøre med en god kniv. Vend de finthakkede nødder/mandler i marengsmassen.
- Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 20-22 cm i diameter) og pensl kanterne med smør eller olie. Fordel nøddemarengsdejen i springformen.
- Bag bunden ved 175 °C (varmluft) i 30-40 minutter, indtil den er lysebrun og gennembagt.
- Tag nøddebunden ud af ovnen og lad den hvile på bageristen. Den vil falde lidt sammen og det er meningen. Befri bunden fra formen og lad den afkøle.
Daim is.
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en lys og luftig æggesnaps.
- Pisk fløden til flødeskum og vend flødeskum og æggesnaps sammen til en iscreme.
- Hak daimchokoladen groft og vend den i iscremen, men hold lidt tilbage til pynt.
- Sæt den rengjorte ring fra springformen fast omkring nøddebunden igen. Læg evt. en strimmel kageplast eller bagepapir i kanten af springformen hele vejen rundt i kanten.
- Hæld iscremen over nøddebunden i springformen. Bank let formen ned imod bordet et par gange, så evt. lufthuller fjernes.
- Pynt toppen af iscremen med resten af den hakkede daim og evt. karamelsauce. Dæk formen til med plastfilm og sæt den i fryseren i minimum 5 timer, men gerne længere.
- Ved servering fjernes springform og bagepapir/kageplast fra islagkagens kant og kagen placeres på et fad. Den kan skæres stort set med det samme.
- Islagkagen kan sagtens opbevares et par måneder i fryseren, hvis den er pakket godt ind. Befri den evt. fra springformen, men lad bagepapir/kageplast sidde på kanten og pak den ned i en æske eller stor bøtte med låg.
Skønne variationer.
Jeg pynter som regel toppen af islagkagen med lidt finthakket daim chokolade. Derudover drypper jeg med karamelsauce, hvilket jeg synes, ser rigtig fint ud, men det kan sagtens undværes.
Man kan også servere islagkagen med friske bær. Det er jo oplagt med friske, danske jordbær og hindbær, når den tid kommer. Og udenfor bærsæsonen kan man lave en lækker jordbær- eller hindbærsauce på blendede, kogte bær med lidt sukker.
Denne her daim islagkage lavede jeg i formiddags og så tænker jeg, at vi skal have et stykke til dessert i aften. Vi kan jo sige, at det er i anledning af Dronningens fødselsdag. Ikke at jeg på nogen måde har sammensat en større festmiddag i anledning af den runde fødselsdag, men det er da lidt hyggeligt med sådanne ting at samles om. Og jeg er bestemt ikke typen, der siger nej, når anledningen til at bage en kage eller lave en lækker dessert byder sig.
Skal prøves. Har aldrig smagt Daim is
Anni – Det kan virkelig anbefales – nemt og lækkert 😀 😀
Kan man udlade nødder? Og er der noget andet man kan erstatte?
Signe – Hvis du udelader nødder, bliver det bare til en klassisk marengsbund. Det kan man sagtens – marengs er jo superlækkert, men vær OBS på, at bunden så er lidt mere skrøbelig og skal behandles med lidt forsigtighed. Du kan også bruge en hjemmebagt kagebund, fx brownie, en hjemmebagt makronbund eller en klassisk lagkagebund. Og endelig kan du lave en kiksebund, som man kender det fra cheesecakes. Kiks kan for øvrigt også erstattes af makroner 🙂
I min opskrift tilsættes 1-1 1/2 tsk nescafe/frysetørret kaffe, når du pisker æggene. Det sætter prikken over i’et og giver en rigtig god og rund smag, dog uden at du kan smage kaffen direkte
Kan man lave isen på forhånd og bunden på selve dagen og så ligge det sammen lige inden der er dessert?
Lena – Det kan man godt, men da man skal bruge æggeblommerne til isen og æggehviderne til bunden, giver det jo god mening at lave begge dele samtidig 🙂 Is og bund hænger også bedre sammen, når iscremen fordeles ovenpå bunden, inden det hele sættes i fryseren og islagkagen kan jo sagtens laves i god tid stå i fryseren i et par måneder.
Alt i alt må mit svar vist være, at man godt kan lave bund og is hver for sig, og så samle det lige inden servering, men det er unægteligt noget mere besværligt 😀
Hej, man kan vel godt bruge pasteuriseret æg, tænker mere at blommerne jo ikke bliver varme behandlet 🙂
Camilla – Ja, det kan du selvfølgelig sagtens 😀
Hej 🤗 elsker bare den islagkage, så nem at lave. Kunne godt tænke mig at lave den i en pistacie udgave, men er i tvivl om massen skal lægges i striber i isen eller om de bare skal blandes i ?? Hvad synes du??
Hilsen fra Sønderjylland
Inga – Jeg tror sagtens, du kan lave islagkagen i en pistacieudgave – det lyder lækkert 😀 Hvorvidt pistacien skal lægges i striber eller blandes i isen må næsten komme an på smag og behag. Er man vild med pistacie og bryder man sig om “bomber” af pistacie i isen, så ville jeg ikke tøve med at lægge den i striber. Men er man mere til en “sart” smag af pistacie i hele isen, så ville jeg vende den i ismassen. Jeg ville formentlig være vild med begge dele 😀
Jeg laver altid dobbelt op på isen – synes det passer bedre 😃
Anne – Det lyder lækkert 🙂 Jeg bruger en springform på ca 19-20 cm, når jeg laver islagkagen, og vores islag bliver 7-8 ca højt, så jeg nøjes gerne med enkelt portion. Kan ikke lige overskue en islagkage, der er 15 cm høj, haha 🙂