Den du ved nok – kagen, også kaldet mørk drømmekage, er en af de rigtig populære skærekager. Og det forstår man jo godt. Saftig og smovset chokoladekage med et tykt lag kokos-kakaoglasur på toppen. Mums. Et hit til uddeling i klassen, til fødselsdagen og til kollegaerne. Og selvfølgelig også til alle mulige andre anledninger, eller bare en hyggestund derhjemme.
Se også – Chokoladekage med glasur I Drømmekage fra Brovst I Grøn giftkage
Den du ved nok – nem opskrift.
Jeg indrømmer gerne, at navnet er lidt pudsigt. Altså “den du ved nok”. Ikke det nemmeste navn på en kage, at få flettet ind i en sætning. Og bestemt heller ikke nemt at skrive som en del af en tekst. Jeg aner ikke, hvorfor kagen hedder, som den gør. Men faktum er i hvert fald, at langt de fleste er klar over, hvad der hentydes til, når man siger den du ved nok – kage. Nemlig en lækker og svampet chokoladekage med kokostop.
I virkeligheden er der ikke nogen regler for, hvilken opskrift på chokoladekage, der skal bruges, når man laver en den du ved nok. Så har man verdens bedste opskrift på chokoladekage, så bruger man bare den. Men kokos toppingen er vigtig, for det er kombinationen af chokoladekage og kokostop, der er kendetegnende for en den du ved nok.
Tip! Se også tips til lækre variationer under opskriften.
Den du ved nok kage
Ingredienser
- 200 gr sukker
- 2 æg
- 225 gr hvedemel
- 3 spsk kakaopulver (drikke- og bagekakao)
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 150 gr smør (smeltet)
- 1½ dl tykmælk eller kærnemælk (der kan også bruges mælk)
- 100 gr grofthakket, mørk chokolade (kan udelades)
Kokos topping.
- 100 gr smør
- 150 gr flormelis
- 100 gr kokosmel
- 2 spsk kakaopulver (drikke- og bagekakao)
- 2 tsk vaniljesukker
- 4 spsk kold, stærk kaffe (der kan også bruges vand)
Fremgangsmåde
- Kom sukker og æg i en skål og pisk til en luftig æggesnaps.
- Sigt hvedemel, kakaopulver, vanilje, bagepulver og salt sammen og vend det forsigtigt i dejen.
- Til sidst røres smeltet smør, tykmælk og evt. grofthakket chokolade i dejen.
- For et ildfast fast (ca 20 x 25 cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Lav en lille fordybning i midten af dejen – dette forhindrer den i at hæve op i en top under bagningen.
- Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30 minutter. Mærk efter med en tandstikker eller lign, om kagen er gennembagt i midten. Tag kagen ud og stil den til side.
Kokos topping
- Kom smør, flormelis, kokosmel, kakao, vanilje og kold kaffe i en gryde.
- Lad det hele smelte sammen ved jævn varme og rør til en glat og klumpfri konsistens.
- Fordel kokosglasuren på toppen af den stadig lune kage og glat overfladen pænt.
- Lad kagen hvile et par timer, indtil den er helt kold og kokostoppingen har sat sig.
- Kagen kan sagtens holde sig svampet og lækker i et par dage. Den kan desuden fryses.
Skønne variationer.
Jeg bruger næsten altid tykmælk, kærnemælk eller lign. syrnet mælkeprodukt, når jeg bager chokoladekager. Det er lige med til at gøre kagen ekstra svampet og lækker, og det vil vi jo gerne have. Man kan dog sagtens bruge mælk i stedet for. Eller en slat creme fraiche rørt op med lidt mælk eller vand, hvis man synes.
Hvorvidt man vil komme grofthakket chokolade i kagedejen, bestemmer man selvfølgelig også selv. Jeg synes dog, at det klæder kagen med lidt ekstra chokoladesmag, og på den måde bliver den jo også en “rigtig” chokoladekage i stedet for “bare” en kakaokage. Men chokolade kan sagtens udelades, og det kan måske være en idé, hvis kagen skal bruges til mindre børn. Små børn bryder sig ikke altid om madvarer, der smager for kraftigt.
Med eller uden kaffe.
Det samme gør sig i øvrigt gældende med kaffen, som bruges til glasuren. Jeg drikker faktisk ikke rigtigt kaffe – kun cafe latte med rigtig meget mælk. Og jeg bryder mig generelt ikke så meget om smagen af kaffe i kager og madvarer. Men lige i denne her kokos topping, synes jeg, at kaffesmagen passer vældig godt ind, og den tager ligesom lige toppen af det søde i kagen.
Men er man nu ikke til kaffe, så kan det sagtens erstattes af vand. Og er man omvendt vild med kaffe, så kan man også komme kaffe i selve kagedejen. Erstat evt.½ dl tykmælk med stærk kaffe eller tilsæt 1-2 spsk frysetørret kaffe til dejen.
En af mine yndlingskager…
Historien væmmbag navnet: husker at min mors opskrift var en kopi fra et ugeblad, husker ikke hvilket dog. Men de der sider hvor læserne kunne sende opskrifter ind. Og en bedstemor havde sendt denne ind. Hun vidste ikke hvad den hed, men børnebørnene bad hende altid bage “den du ved nok”. Vil tro det er derfra. Tror det var i slutningen af 80erne.
Mvh Helle Højer
Helle – Tusind tak for din historie – så kommer vi det pudsige navn lidt nærmere 😀
Ja, den historie med at børnene ikke kunne huske, hvad kagen hed, har jeg også fra min veninde, men jeg er sikker på, at det var i starten af 1980’erne.
Fantastisk kage, som jeg har bagt mange gange og også lagt i fryseren til uventede gæster – der har dog næsten aldrig været noget i fryseren, når gæsterne skulle ha’ 🤗
Har også kendt og bagt den siden 80-erne og er stadig yndlingskagen i familien 😋
Lisbeth – Ja sådan en kage er altid god – og en rigtig klassiker 😀
Jeg har fundet opskriften i Femina, da jeg var helt ung, og børnene små. Der skulle jo nogle bradepandekager til 😉.
For mig har den aldrig heddet andet end Femina kage 🌞
Egentlig er og har jeg aldrig været vild med bradepandekager, men lige denne her, det er en af dem jeg godt har kunnet spise lidt af 🤩🤗
Freja – Haha, sjovt som sådan nogle kager indimellem får nogle pudsige og tilfældige navne, som bare ender med at hænge ved 😀
Det var min mor der sendte den til Femina i sin tid.
Det var os tre drenge der altid sagde “Den du ved nok” når vi ville have chokoladekagen.
Min mor havde en opskrift som hun ikke syntes var god nok – så hun eksperimenterede lidt frem og tilbage og sådan kom den opskrift til.
Jeg har stadig siden fra Femina med billede af Mor, kage ect ☺️
Sjovt er at Ikea nu sælger den.
Min mor bor i Sverige og har delt sin opskrift i alle årene
Martin – Tusind tak for din fortælling om “Den du ved nok” kagen 🙂 Det er lidt sjovt med den kage, for hver eneste gang, jeg deler opskriften, så får jeg et par nye historier fra læsere, der fortæller, hvordan de selv, deres forældre eller andre familiemedlemmer har været ophavsmand/kvinde til kagen og det lidt pudsige navn. Så jeg har efterhånden hørt mange, fine fortællinger 🙂 🙂
Jeg prøvede denne opskrift i går, og den blev ganske udemærket.
Dog havde jeg lidt problemer undervejs. Da de tørre ingredienser er kommet i blev dejen for tyk – helt bolledej agtig – og dermed svær at mixe. En anden gang tror jeg, at jeg vil prøve med skiftevis de tørre ingredienser og tykmælken i håb om det bliver lidt lettere at mixe.
Men ellers en rigtig lækker kage som varmt kan anbefales 🙂
Margit – Dejligt at det blev en god kage, selvom dejen blev lidt for tyk i starten. Der er jo så mange forskellige små faktorer, der spiller ind, når man bager. Blot en lille ting som størrelsen på æggene og proteinindholdet i hvedemelet kan påvirke dejen 🙂
Meget dejlig kage. Jeg havde lidt travlt, så kagen kom lidt i fryseren for at køle af 😁 Børnene var vilde med den 😄
Jasna – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Tak for en super lækker opskrift, det er blevet en ynglingskage herhjemme, og den er så nem og hurtig at lave, hvilket er noget jeg virkelig sætter pris på 😁
Tanja – Velbekomme – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Hvor er gulerødderne
Ulla – Gulerødderne? Der er ikke gulerødder i denne her opskrift 😀
Da jeg i sin tid fik denne op skrift, var det under et ophold som au pair i Norge i 1987. Jeg havde fået en dansk veninde – også au pair – som gav mig den og sagde at der ikke fandtes nogen bedre chokoladekage end denne. Og hun fik ret, da jeg kom hjem og fik min egen familie fulgte opskriften med, men jeg har skiftet mælken i dejen ud med appelsinsaft og tilsætter desuden reven appelsinskal af en appelsin. I glasuren er kaffen ligeledes skiftet ud med appelsinsaft og her er der også tilsat reven appelsinskal af en appelsin. Og den tager altid kegler 🤤 Jeg har aldrig haft noget at fryse ned af, den bliver spist for hurtigt 😁
Mvh Pernille