Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Enebærgryde med kartoffelmos.

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Enebærgryde og kartoffelmos. Jeg kan umuligt være den eneste, som fluks bliver sendt direkte tilbage til barndommen og de husstandsomdelte opskriftshæfter fra Karolines køkken, når talen falder på den skønne og enebærduftende gryderet, som blev serveret med fløjlsblød kartoffelmos? Og præcis som med mørbradgryden, tunmoussen og par stykker mere af de helt store hits fra 80’erne, så holder enebærgryden altså endnu. Helt simpelt og alligevel så godt!

Jeg må dog indrømme, at jeg er afveget en ganske lille smule fra den originale opskrift fra Karoline. Ikke for meget, for nogle opskrifter skal man, efter min mening, ikke pille alt for meget ved – i hvert fald ikke hvis originaliteten, nostalgien og “smagen af barndom” skal bevares, men jeg mener ikke, at enebærgryden tager skade af en smule ekstra fyld. Den originale enebærgryde består udelukkende af skinkekød i en sauce på fløde og creme fraiche smagt til med rosmarin og enebær, men jeg bruger gerne et løg i tern og tilsætter også champignons eller andre former for svampe, som jeg synes passer helt fint til den lækre “efterårssmag” fra enebær og rosmarin.

Desuden tilbereder jeg enebærgryden på en lidt anden måde, idet jeg jævner saucen ved at tilsætte en smule hvedemel til gryden undervejs, i stedet for at ryste en meljævning sammen til sidst – kald det bare at springe over, hvor gærdet er lavest, men det virker. Endelig bruger jeg mælk – enebærgryden består af en fuldfed cocktail af piskefløde og 38 % creme fraiche og det skal altså til, for bruger man produkter med en lavere fedtprocent, så vil saucen skille og blive grynet, men efter min mening, så sker der altså ikke noget ved lige at lette den særdeles kraftige sauce med en smule mælk – det giver for øvrigt også lidt ekstra sauce til den gode kartoffelmos og det kan de fleste af os jo godt lide.

Jeg pynter enebærgryden med et grønt drys persille og grofthakkede hasselnødder på toppen, som giver et lækkert crunch til den ellers bløde ret og så laver jeg en helt klassisk kartoffelmos eller denne her bagte kartoffelmos med sprød overflade ved siden af og det er et hit hver gang. Det er oplagt, at servere dampet broccoli som det grønne indslag til enebærgryden, men jeg kan også anbefale en omgang sprøde broccolifritter, som kan laves i ovnen samtidig med kartoffelmosen, hvis man vælger den bagte udgave. Og endelig er en portion ovnbagte rodfrugter jo altid et hit på denne her tid af året.

4,72 fra 7 stemmer

Enebærgryde

Samlet tid45 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 25 gr smør
 • 1 løg (hakket)
 • 500 gr skinkekød i tern
 • 100 gr champignons (skåret i skiver)
 • 2 spsk hvedemel
 • 2 tsk tørret rosmarin
 • 4 tørrede enebær
 • dl piskefløde
 • dl creme fraiche 38 %
 • 2 dl mælk
 • madkulør
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Smelt smør i en gryde og svits løget heri. Tilsæt skinkekød i tern og brun stykkerne godt af. Tilsæt svampe og lad det hele stege et par minutter, så væden fra svampene fordamper. 
  Knus enebær og rosmarin i en morter – har man ikke en morter, så kom krydderierne i en lille pose og knus dem med en kødhammer eller lign. Drys hvedemel i gryden og rør rundt så melet fordeles. Hæld fløde, creme fraiche og de knuste krydderier i gryden og rør rundt så creme fraichen smelter og saucen jævnes ved hjælp af melet og fløden der tykner. Lad gryden koge et par minutter og tilsæt mælk lidt ad gangen, til saucen har en passende konsistens. 
  Læg låg på gryden og lad den simre i ca 30 minutter – rør engang imellem, så kødet ikke brænder fast i bunden. Gør saucen lysebrun med et par dråber saucekulør og smag til med salt og peber. Server med kartoffelmos og evt. et grønt drys persille og lidt hakkede hasselnødder på toppen.
Man kan udelade hvedemel og mælk i saucen og blot tilsætte fløde og creme fraiche til gryden – sådan laves den originale enebærgryde fra Karolines Køkken. Er saucen for tynd kan den så jævnes med en meljævning inden servering, men jeg synes, det er nemmere at jævne ved blot at røre lidt hvedemel i gryden undervejs. Jeg må desuden indrømme, at jeg ikke synes, det gør noget, at fedtprocenten i saucen lettes en smule ved at tilsætte mælk – det giver desuden mere sauce.
Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer