Annonce for Tefal Snack Collection.
På fredag er det international vaffeldag og det betyder, at der i denne uge vil komme flere forskellige slags vafler her på bloggen. Jeg har nemlig indgået et samarbejde med Tefal Snack Collection om at udvikle en række vaffelopskrifter, som alle skal indeholde én eller flere af følgende ingredienser – kanel, spidskommen, citron, æble eller græsk yoghurt. Og det er i første omgang blevet til de her fuldstændig forrygende lækre falafel vafler.
Jeg kan ikke gøre for det, men jeg er vild med det navnet falafel vaffel. Vaflerne blev for øvrigt serveret med masser af salatgrønt, oliven og en lækker creme fraiche dressing. Præcis ligesom hvis jeg havde bestilt en pita med falafel fra den lokale pitamand. Dog uden pitabrød, men det kan man jo selv tilsætte.
Opskrift på falafel vafler.
Jeg tog udgangspunkt i min egen opskrift på skønne og sprøde falafelkugler og det er altså en af de opskrifter, hvor man selv udbløder kikærterne. Normalt har det noget at gøre med, at falaflerne har nemmere ved at holde på faconen, når de skal koges, men i dette tilfælde kunne man formentlig også sagtens have brugt et par dåser kikærter, da kuglerne netop ikke skal koges.
Jeg valgte at lave “farsen” en smule mere våd, end jeg plejer, da den gerne må flyde lidt ud imellem vaffelpladerne og det gik helt perfekt. Vaflerne blev lækre, lysebrune og sprøde og de slap på smukkeste vis vaffeljernet uden brug af hverken olie eller anden form for fedtstof. Og apropos fedtstof – hører man til dem, der ikke er så meget for at kaste sig over hjemmegjorte falafler pga frygten for kogende olie, svineri og besvær, så er vaffelvejen absolut vejen at gå. Her er der hverken olie eller svineri, blot en krydret kikærtemos der skal bages sprød i et vaffeljern, hvilket ikke bare er fedtfattigt men også et relativt ufarligt projekt.
Falafel vaffel med lækkert tilbehør.
Jeg serverede falafel-vaflerne til frokost i går og vi spiste dem “a la sandwich” med en vaffel i bund og top og masser af lækkert salatfyld og dressing i midten. Falafel-vaflerne kan dog også snildt bruges i en portion luftige hjemmebagte pitabrød sammen med salat og dressing.
Dressingen er lavet på creme fraiche, presset hvidløg, lidt salt, sukker og peber, men den kan selvfølgelig erstattes af en anden dressing, suppleres med chilisauce, eller hvad man nu foretrækker at spise til sin falafel. Evt. tiloversblevne falafel vafler kan for øvrigt sagtens lunes i ovnen dagen efter. Pensl med lidt olie og lun dem i 3-5 minutter i vaffeljernet eller i ovnen. Og vupti, så er de sprøde og lækre igen.
Falafel vafler
Ingredienser
- 200 gr tørrede kikærter (eller 2 ds. udblødte og kogte kikærter)
- 2 æg
- 1 løg (grofthakkede)
- 2 fed hvidløg (grofthakkede)
- 2 spsk hvedemel
- 4 spsk rasp
- 2 spsk citronsaft
- ½ tsk chilipulver
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 1 ½ tsk groft salt
- diverse salatgrøntsager og dressing til servering
Fremgangsmåde
- Hæld kikærterne i en skål med rigeligt vand og udblød dem i ca 8 timer.
- Hæld vandet fra kikærterne, skyl dem godt og kom dem i en foodprocessor.
- Tilsæt æg, løg, hvidløg, hvedemel, rasp, citronsaft, chili, spidskommen, koriander, og salt og kød det hele til en ensartet masse. Er massen for tør/smuldrende, så tilsæt en smule vand.
- Tril massen til 8-12 halvstore kugler.
- Sæt pladerne til belgiske vafler i vaffeljernet og varm det op.
- Læg en kugle i hver side af vaffeljernet, luk jernet og bag kuglerne til sprøde, lysebrune falafel-vafler.
- Server falafel-vaflerne med iceberg, agurk, tomater, oliven og creme fraiche dressing.
Hej, det ser virkelig lækkert ud – skal helt klart prøves
God påske
Anette – Jeg lover dig, det smager også rigtig godt, så dem kan jeg kun anbefale 🙂
Rigtig god påske til dig også 😀
Hej Jeg kan ikke lige se hvor æggene kommer ind i billedet?
Pernille – Ups, det var en fejl. Æggene skal i food processoren sammen med alt det andet – jeg har lige rettet i opskriften 🙂
Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 😀
Kan man bruge en eller anden form for erstatning for hvedemelet om man ikke ka tåle gluten?
Har forsøgt mig med flødeoste vafler med mandelmel, men de blir for skrøbelige og går i stykker, er usikker på om mandelmel i disse vil ha samme resultat
Susanne – Jeg tænker, at du vil få det bedste resultat, hvis du køber en pose glutenfri mel og dem findes der jo efterhånden en hel del af i butikkerne. Alternativt tænker jeg majsmel (ikke maizena men rigtig majsmel) eller et par spsk havregryn malet til fint havremel i en minihakker. Der skal jo ikke bruges så meget, bare lige nok til at binde “dejen” sammen 😀