Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Falafler – nem opskrift på hjemmelavet falafel.

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Ideer til studentermad, Lette retter, Madpakkehits, Opskrifter, Tilbehør, Vegetar
Gå direkte til opskriften

Lækre, hjemmelavede falafler med lune fladbrød, blandet salat og creme fraiche dressing hører til blandt mine favoritter, når det kommer til hjemmelavet fastfood. Også selvom falafler vel næppe kan betegnes som fastfood, eftersom der lige skal beregnes tid til at sætte kikærter i blød. Men når først kikærterne er udblødte, så er det faktisk virkelig nemt at lave en portion sprøde falafler. 

Se også – Hjemmelavet kebab I Hvidløgsdressing I Vegetar burger

Opskrift på de bedste falafler.

Jeg synes, at nedenstående er den allerbedste falafel opskrift – ikke mindst fordi, at falaflerne steges på panden. På den måde slipper jeg for at skulle have gang i en hel gryde med fritureolie, hvilket er noget af et plus i min bog. Det er med andre ord lige så nemt at stege en portion falafler som at stege en portion frikadeller. Og falaflerne bliver selvfølgelig stadig både sprøde og lækre. 

Hjemmelavede falafler kræver en food processer eller en rigtig god blender. Men derudover er det bare at komme ingredienserne i beholderen og sætte maskineriet i gang og så er falafelmassen færdig i købet af ganske kort tid. Bliver massen for tør, kan man tilsætte en smule vand, så food processoren har lidt at arbejde med. Er massen derimod blevet for løs og er den svær at samle, så tilsæt lidt ekstra rasp eller hvedemel. 

Tip! Se også “ofte stillede spørgsmål” og tips til tilbehør til falafel under opskriften. 

4,50 fra 2 stemmer

Falafler med spidskommen

Hviletid8 timer
Samlet tid8 timer 30 minutter
Antal: 16 stk

Ingredienser

  • 150 gr tørrede kikærter
  • 1 løg (skrællet og skåret i grove tern)
  • 2 fed hvidløg (skrællede)
  • 1 spsk rasp (eller hvedemel)
  • 2 spsk citronsaft
  • 0,5 tsk bagepulver
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk salt
  • 5 spsk olie

Desuden

  • 4 fladbrød (eller pitabrød)
  • 1 iceberg
  • 1 agurk
  • 2 tomater
  • 2 dl creme fraiche dressing

Fremgangsmåde

  • Udblød kikærterne i en skål med rigeligt vand natten over eller i ca 8 timer. Dræn herefter kikærterne for vand og skyl dem godt. 
  • Kom løg og hvidløg i en food processor og hak dem.
  • Tilsæt udblødte kikærter, rasp, citronsaft, bagepulver, spidskommen og salt og kør til en jævn masse. En massen for grov/tør, kan der tilsættes lidt vand. 
  • Form kikærtemassen til 16 kugler, som presses let flade. Kniber det med at samle massen så tilsæt ekstra rasp eller hvedemel, til konsistensen er passende.
  • Opvarm olien på en stegepande og steg falaflerne et par minutter på hver side, indtil de er gyldne og sprøde.
  • Server falaflerne lune med fladbrød eller pitabrød, strimlet iceberg, agurk- og tomatskiver og creme fraiche dressing.
  • Evt rester kan gemmes på køl i 3-4 dage og spises kolde eller genopvarmes. De kan desuden fryses.

Ofte stillede spørgsmål.

Hvordan laver man falafler?

Falafler laves af blendede, udblødte kikærter. Den kan enten steges sprøde i en gryde med olie eller på en stegepande.

Kan falafler fryses?

Ja, falafler kan sagtens fryses. De kan efterfølgende lunes i ovnen ved 200 °C, indtil de bliver sprøde.

Hvad spiser man sammen med falafler?

Falafler kan både spises som snack med en god dip, i salater, i pitabrød og med fladbrød. Gerne med salat, tomater, agurk og en god dressing eller tzatziki. Det er lækkert at servere falafler med frisk koriander, men bryder man sig ikke om koriander, så kan man nøjes med hakket persille.

Tørrede kikærter eller kikærter fra dåse.

Som regel siger man, at man kun kan lave falafler af tørrede, udblødte kikærter og ikke kikærter fra dåse. Dette har lidt at gøre med, at kikærter fra dåse er lidt løsere i strukturen. Falaflerne vil derfor falde fra hinanden, når de plumpes i den varme olie.

De her falafler skal godt nok steges på panden, men jeg vil stadig anbefale, at man bruger tørrede kikærter, som man selv udbløder. Det tager ganske vist lidt tid, men til gengæld kan udblødte kikærter fryses. Det vil sige at man uden problemer kan udbløde en stor posefuld kikærter og efterfølgende fordele dem i passende portioner og fryse dem. Og så er der altid kikærter klar i fryseren.

Falafler kan dog laves af kikærter fra dåse. Det kræver, at man tilsætter æg og desuden en del mere stivelse til falafelmassen for at få den til at hænge sammen. Udover løg og krydderier tilsætter jeg gerne 1 æg og 4-5 spsk rasp + 4-5 spsk hvedemel til 1 dåse kikærter. Og jeg steger dem altid på panden, da jeg ikke vil risikere, at de smuldrer og går i stykker, når jeg plumper dem ned i den varme olie.

Tilbehør til hjemmelavede falafler.

Vi spiser gerne falaflerne med lunt fladbrød, blandet salat, tomater, agurk, creme fraiche dressing og grønsagsstave ved siden af. Rigtig hyggelig nippemad, som man kan sidde længe over. De er desuden skønne i en salat eller som fyld i pitabrød eller wraps. Og faktisk også som en lækker snack med en god dip til. Fx en hjemmelavet mojo (peberfrugtdip) eller haydari med feta.

Bliver der falafler til overs, så kan de sagtens gemmes i køleskabes og kommes i madpakken og spises kolde dagen efter. Og man kan selvfølgelig også lune dem i ovnen igen, de behøver jo ikke være kolde. Vil man ikke have små falafler, så kan man i stedet forme 4 store “bøffer” og bruge dem i en gang vegetarburgere. Et hit herhjemme og en lækker menu på en kødfri dag.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer