Vi har netop taget hul på sæsonen for blomkål og derfor er der store, fine og hvide kålhoveder at få i butikkerne. Frikadeller, danske blomkål, nye kartofler og persillesauce er en af de sommerretter, som jeg er vokset op med og jeg har altid været helt vild med blomkål – i hvert fald på denne her tid af året, hvor den smager allerbedst. Vi skal nu i gang med at spise blomkålsgratiner – og blomkålssuppe på de kølige dage – og så altså blomkål i rå eller dampet tilstand som tilbehør til diverse kødretter, fx frikadeller. Forleden lavede jeg dog et twist og i stedet for at servere blomkålen som tilbehør til frikadellerne, pakkede jeg hele hovedet ind i farsen og dermed kom der god, gammeldags farseret blomkål på menuen.
Farseret blomkål har efterhånden floreret på diverse madrelaterede sider og i facebookgrupper i en del år – her går det under navnet “abehjerne” og jeg kan ikke gøre for det, men jeg synes simpelthen, at det navn lyder så uappetitligt, så herhjemme hedder det altså farseret blomkål og det er overraskende nemt at lave. Det er klart, at man skal sørge for at blomkålshovedet ikke går i stykker, når man fjerne stok og dækblade, men ellers er det egentlig bare at dampe hovedet kort, afkøle det let og pakke det ind i en god frikadellefars.
Jeg rørte farsen sammen af 500 gr hakket svinekød – hakket kalv og flæsk kan selvfølgelig også bruges – og så gælder det om at finde et blomkål, som hverken er kæmpestort eller meget lille. Sådan et mellemstort hoved passer helt fint med en fars lavet på ½ kg hakket kød. Jeg synes, det er nemmest, hvis man starter med at vende bunden i vejret på blomkålen og fordele lidt fars på bunden – husk også at presse fars ind ved stokken, hvis der ønskes et helt perfekt “snit”, når det farserede blomkål halveres. Når farsen er fordelt på bunden, vendes blomkålen om og placeres i et ildfast fad og så er det ellers bare at få pakket blomkålen godt ind i resten af farsen. Jeg havde et lag på ca 2 cm fars fordelt på hele blomkålshovedet, men hvis man ønsker et meget tykkere lag, så skal man nok bruge mere end 500 gr hakket kød.
Ved servering deles det farserede blomkål i 4 kvarte – eller måske 8 stykker, hvis hovedet er stort – og så er det ellers bare at glæde sig over det fine snit og kigget ind til et perfekt, tilberedt blomkålshoved. Jeg blev i hvert fald helt høj over, hvor fint det var. Vi spiste det farserede blomkål med nye kartofler og persillesauce, for persillen i haven breder sig i de her dage, men en helt almindelig, hvid sauce uden persille (evt med løg) kunne også have været brugt. Jeg synes ikke, at der er behov for ekstra grønsager ved serveringen – der er jo trods alt et helt blomkålshoved gemt under farsen – men jeg havde alligevel dampet et bundt små, nye gulerødder, som vi også fik til. Rigtig sommermad, når det er bedst.
Farseret blomkål med bacon
Ingredienser
- 1 blomkål
- 500 gr hakket svinekød
- 1 æg
- 0,5 dl mælk
- 1 løg (revet)
- 2 spsk hvedemel
- 150 gr bacon i skiver
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Fjern det nederste af stokken og de grønne dækblade fra blomkålshovedet og kom det i en gryde med letsaltet vand.
- Bring gryden i kog og kog blomkålshovedet under låg i 5-7 minutter afhængig af størrelsen. Det skal ikke koges mørt, men bare være let tilberedt. Hæld vandet fra blomkålshovedet og afkøl det let.
- Imens røres hakket svinekød, æg, mælk, revet løg, hvedemel, salt og peber sammen til en klassisk frikadellefars.
- Vend bunden i vejret på blomkålshovedet og pres fars ind ved stokken og på bunden – det er nemmest at bruge hænderne og en spiseske. Vend herefter blomkålshovedet om og sæt det i et ildfast fad.
- Fordel resten af farsen på siderne og toppen af blomkålshovedet, så det er helt pakket ind i fars. Laget af fars behøver ikke være tykt – det vigtigste er, at der er fars over det hele.
- Dæk herefter det farserede blomkål med bacon i skiver, ligesom en forloren hare.
- Bag ved 190 °C (varmluft) i ca 1 time, til blomkålen er mør og farsen gennemstegt. Bliver baconet for mørkt, så dæk med et stykke stanniol.
- Server med persillesauce (eller anden hvid sauce) og kartofler.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Retten kan desuden fryses.
Er lige nødt til at rose din opskrift på Hvidløgssnegle. Stort hit hjemme hos os. 🙂
Nina – Uhhh, det er ved at være længe siden, at de har været på menuen herhjemme – tak fordi du mindede mig om dem 🙂
Uhm skal prøves en dag. ☺️ Jeg vil nok hælde lidt væde ved og lidt ribs gele og lave en god sovs. Er ikke så glad for persille sovs.
Anna-sofie – Uhhh, ja sådan en sauce a la den man får til forloren hare, vil også være super lækker 🙂
Hej.
Så fik vi prøvet farseret blomkål.
Dog uden kartofler da vores kål var kæmpe.
Vi lavede en hvid sovs med ost og muskat.
SUPER LÆKKERT og en anderledes måde at få frikadeller på. 🙂
Vi er fan af din blog. Tak for den.
God sommer! 🙂
Venlig hilsen
Anne i Hjørring
Anne – Tusind tak for din søde hilsen – det glæder mig, at det farserede blomkål faldt i Jeres smag – det er også en sommerfavorit her i huset og det lyder super lækkert med en ostesauce til – nærmest en mornaysauce 🙂
Super superlækre opskrifter i din blog ….og dine madplaner ?? Jeg ELSKER dem.
Varme hilsener fra Vejle Vestby
Dorte – Mange tak for din søde hilsen 🙂 Det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter og mine madplaner – også på hjemmebane her i Vejle 😉
Her i huset har vi omdøbt dem “Klæbehjerner” hihi….
Bodil – Hihi, sikke et fint navn 😀 😀
har den i ovnen nu… bare med 900g kylling 😉
glæder mig meget og tak for den dejlige opskrift
Thomas – Velbekomme – jeg er sikker på, at det nok skal blive rigtig godt 😀
Kan man lægge bacon i til sidst. Tænker bliver helt sort
Diana – Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår, hvad du mener med at lægge bacon i til sidst? Bacon er det sidste, der skal på, inden det farserede blomkål ryger i ovnen. Og det bliver ikke sort, selvom det får en times tid i ovnen. Farsen nedenunder fungerer som en slags “isolation”, så baconstykkerne ikke brænder på. De får nogenlunde samme farve som baconstykkerne på mit billede af retten. Og synes du alligevel, at de begynder at blive for mørke, så kan du evt. lægge et stykke stanniol over i det sidste af bagetiden.
Kan man fryse en færdigstegt farseret blomkål
Gurli – Ja, det burde ikke være noget problem 😀
Det farserede blomkål er bare et hit i første forsøg. Tak
Gunvor – Hvor er det bare dejligt at høre. Tak for din tilbagemelding 😀