Så blev det fastelavn, og i min verden betyder det, at vinteren så småt er ved at være forbi og foråret venter lige om hjørnet. Det betyder selvfølgelig også fastelavnsboller – det er jo trods alt mad det handler om, og jeg har bagt fastelavnsboller med vaniljecreme et par gange i løbet af de sidste uger. Fastelavnsboller med fløde, som dem man køber i bagerbutikker, havde jeg til gengæld aldrig prøvet at lave før i søndags, hvor jeg kastede mig over projektet.
Det er ikke svært at lave wienerbrødsdej, men det kræver lidt tålmodighed. Når dejen først er lavet, skal der rulles tynde skiver koldt smør ind i den. Herefter skal den udrulles over 3 gange og det bedste resultat får man, hvis man lader dejen hvile imellem hver gang.
Jeg lavede fastelavnsboller med flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner. En klassisk bagekombination med et twist af makroner, som jeg synes, giver en skøn smag til det øvrige fyld – lidt a la othellolagkage. Man kan både bruge hjemmelavet vaniljecreme og færdigkøbt kagecreme rørt op i mælk til flødecremen. Jeg brugte en færdigkøbt til denne her portion, men det er faktisk ret nemt at lave sin egen vaniljecreme. Dog skal man huske, at cremen skal have tid til at køle, før man kan vende det i flødeskum til flødecreme. Bland vaniljecreme med flødeskum i forholdet 1:1 – så bliver det til en skøn og luftig vaniljeflødecreme.
Har man ikke tid til at bage fastelavnsboller selv, så kan fastelavnsbollerne også laves i en nem og lækker lynudgave. I de fleste supermarkeder kan man købe frosne, ubagte fastelavnsboller. Det er wienerbrødsdej med creme indeni, som man selv kan bage derhjemme. Bager man sådan en portion og lader dem blive helt kolde, kan de flækkes, fyldes og pyntes nøjagtig som disse her.
Jeg har med vilje ikke angivet mængder på fyldet i opskriften, da det jo er helt individuelt hvor meget eller lidt man vil komme i bollerne. Fyldet kan til gengæld varieres i det uendelige. Istedet for hindbærmarmelade kan man, udover flødeskum og flødecreme, fx tilsætte æblemos og makron, sveskemos, jordbærmarmelade, pistaciemarcipan, karamelsauce, blød nougat (gerne let smeltet så det kan smøres på bunden), chokoladesauce, Sarah Bernhardt creme eller frisk frugt fx bananskiver, jordbær eller hindbær.
Fastelavnsboller med flødeskum og hindbær
Ingredienser
- 1 dl mælk
- ½ pk gær
- 275 gr hvedemel
- ½ tsk groft salt
- 25 gr sukker
- 1 æg
- 125 gr koldt smør
- flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner til fyld
Fremgangsmåde
- Lun mælken og opløs gæren heri. Hvedemel, salt og sukker sigtes sammen og vendes i mælken sammen med ægget. Det hele røres godt sammen og æltes til en smidig dej. Dejen skal ikke hæve.
- Rul dejen ud til et rektangel på ca. 1/2 cm tykkelse. Skær smørret i tynde skiver, det er nemmest med en ostehøvl eller kartoffelskræller, men en meget skarp kniv kan også bruges. Fordel smørret på 2/3 af rektanglet. Herefter skal rektanglet lægges sammen.
- Start med at lægge den 1/3 af dejen, som er uden smør, ind over stykket med smør, så de bliver til 2/3 dej. Læg herefter den sidste 1/3 af dejen med smør indover de 2/3 dej, som først blev lagt sammen. Nu er smørret lukket inde.
- Lad dejen hvile koldt i 30 minutter og rul den så igen ud til et rektangel og fold dejen sammen - dog uden smør denne gang. Gentag 3 gange i alt og lad dejen hvile koldt imellem hver gang - det er på denne måde, at de mange lag i wienerbrødsdejen dannes.
- Rul dejen ud til en firkant, ca. 1 cm høj og skær den i 12 lige store kvadrater. Fold de fire hjørner ind under hvert kvadrat og læg bollerne med sammenfoldningerne nedad på en bageplade med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve i ca 30 minutter, og pensl dem herefter med vand eller mælk.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 10 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne køle helt af inden de halveres og fyldes med flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner efter smag og behag.
Ja de var og go`da
Mor – Ja selv go dag. Er der overhovedet flere tilbage, eller har far fået fingre i den sidste?:-)
Hilsen mig.
Uhm det ser lækkert ud. Det er godt nok mange forskellige versioner af fastelavnsboller, måske jeg skulle forlænge fastelavn lidt i år så jeg kan få afprøvet nogle flere opskrifter 🙂
Feenfood – Der er rigtig mange varianter. Selv plejer jeg at sværge til de gammeldags med creme og marcipan, men når det så bliver fastelavn, altså søndag eller mandag, så plejer jeg ikke at gå af vejen for en basse med flødeskum og creme – enten a la dem jeg bagte i år, eller også en walesbolle.
Mange hilsner fra
Anne.
Hold da helt op. Helt i top. Troede ikke det var muligt st bage så lækre,lette fastelavnsboller selv. Har i mange år ikke selv bagt fastelavnsboller p.g.a. de var lidt tunge og for bastante. Hvor er jeg imponeret.
Mange hilsner Charlotte
Charlotte – Mange tak. Det var faktisk ikke så svært, da jeg først kom i gang, men jeg tror afgjort det hjalp, at jeg lod dejen hvile mellem hver gang jeg rullede den ud. Men dejligt at høre, at du er imponeret;-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hvor ser de bare gode og fine ud!
Jeg gav mig i kast med sådan nogle fætre sidste år til fastelavn – men det blev ikke en succes 🙂 Måske jeg skulle prøve igen på et tidspunkt! 🙂
Malene – Disse her blev i hvert fald en succes, så ejg synes da du skulle kaste dig ud i projektet. Der er jo ikke noget der siger, at man kun må bage og spise sådan nogle boller til fastelavn:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Er det rigtigt, at der skal en hel pakke gær til 1dl mælk?
Bente – Uhhh, det er en af mine ældre opskrifter, som du har fået fat i, og jeg skal indrømme, at i dag ville jeg nok sige, at ½ pk er rigeligt. Jeg har lige rettet det til ½ pk gær i stedet, da det burde være rigeligt. Tak for at gøre mig opmærksom på det 😀
Argh og ralle! Nu tog jeg mindst 100 gram på bare ved at se de billeder 😀
*slurp*
Hej
De lyder bare lækre, dem må jeg prøve. Kan man evt. bage dem dagen før og så lune dem igen inden man putter fyld i ?
Charlotte – Tjaaaaaaa……det vil jeg da umiddelbart tro, at man godt kan. Jeg kan forestille mig, at konsistensen bliver ligesom wienerbrød der er fra dagen før og så er blevet lunet i ovnen 🙂
Kan man fryse halvdelen af dejen når 12 stk er lige i overkanten ?
Merete – Det kan man godt. Men så ville jeg nok fryse bollerne ned, når dejen er hævet første gang og bollerne formet. På den måde kan de blot optøs på en bageplade, og efterhæve ved stuetemperatur, inden de bages 😀
Skal bollerne ikke efterhæve, når de er formet, eller er det bare at pensle og så direkte i ovnen? Jeg kan ikke finde noget sted det står, min logik vil bare gerne have dem til at efterhæve.. 😀 Tak for mange skønne opskrifter! 🙂
Pia – Jo, du har da helt ret – det er en forglemmelse. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det – det er hermed rettet 😀
Jeg har et spørgsmål.
Jeg prøve at lave dem i går og de blev også rigtig fine men det jeg ikke forstår er at de bare smager af en bolle og ikke af kage ?
Kunne ikke lige forstille mig sådan en bolle med fløde i ?
Den smager ikke af wienerbrød som ved bageren ?
Mvh Vibse
Vibse – Har du mon nogensinde prøvet at smage på et stykke wienerbrød fra bageren helt uden creme, remonce, glasur, sukkerdrys eller hvad det nu kunne være? 🙂 Faktisk smager wienerbrødsdej mest som en croissant, og så er det fyldet og pynten, der giver smagen. Så når man flækker fastelavnsbollerne og fylder dem med syltetøj, creme og flødeskum og drysset toppen med flormelis eller glasur, så mangler wienerbrødsdejen bestemt ikke sødme. I hvert fald ikke efter min mening 😀 😀
Hej- Du beskriver ikke hvornår dem sidste 3. del af smørret skal på.
Mvh Lisette
Lisette – Jeg tror måske, du har læst forkert i opskriften. Jeg bruger al smørret på én gang, men den sidste 1/3 af dejen skal IKKE skal have smør på 😀 😀
Kan det godt passe der kun skal 1 dl mælk til 275 gram mel ?
Jeg måtte undlade de sidste 50 gram mel, og der var dejen allerede virkelig meget tør.
Ser nu at opskriften er tilføjet nogle gange fx fra hel pakke gær til halv pakke og tilmed med efterhævning ..
– hvor gennemtestet er opskriften?
For det er synd at sige det blev en succes herfra. Men også mit første forsøg, ville dog ønske jeg havde læst kommentarerne først🫣
Maya – Det er netop fordi, at opskriften er testet en hel del gange, at der er sket ændringer. Jeg har jo haft min hjemmeside i snart 15 år, så selvfølgelig er der opskrifter, som jeg bager flere gange. Og undervejs tilføjer jeg også ændringer til opskrifterne, hvis jeg synes, der er noget, som kan blive endnu bedre 🙂 Dog ved jeg ikke, om det havde hjulpet, at du havde læst kommentarerne først, da det netop er de ændringer, som omtales i kommentarerne, jeg har foretaget i selve opskriften.
Mht. melmængden så bruger jeg som regel 3 dl væde til ca 500 gr mel. I det her tilfælde er der så tale om ca. 1,5 dl væde (1 dl mælk + 1 æg) til 275 gr mel. Når det så er sagt, så vil der altid være forskel på, hvor meget væde mel kan absorbere. Og det starter allerede med helt små forskelle ift. hvor varm eller våd sommeren har været (før høst), gluten- og protein indhold osv osv 🙂 Så nogle gange kan en hvedemel bare trække mere væde end andre gange.
Vi har bagt dem idag, de blev dog lidt kompakte og hævede kun en smule i ovnen. Hvad mon vi har gjort forkert??
Hilsen Hanne
Hanne – Hmmm… jeg spekulerer på, om væsken måske har været lidt for varm, så gærcellerne er “døde”.
Hvis en gærdej ikke vil hæve, så har det ofte noget at gøre med gæren. Det kan også være, at gæren har været dårlig eller måske for gammel?
Kan det passe at dejen skal hæve i alt 4 gange 30 minutter koldt og så i 30 minutter igen når de er formet som boller?
Josefine – Ja, det kan godt passe. Dog skal dejen hvile og ikke hæve, eftersom hviletiden skyldes, at smørret skal holdes koldt. Hvis det begynder at blive for varmt, vil man helt automatisk komme til at “arbejde” det ind i dejen, og så får man ikke de mange, fine lag, som kendetegner wienerbrødsdej. Lagene opstår, når de mange smørlag smelter under bagningen, så kun dejen er tilbage 🙂