På søndag er det fastelavn. Og det skal selvfølgelig fejres med hjemmelavede fastelavnsboller. Vi har allerede fået gammeldags fastelavnsboller med creme et par gange, så denne gang skulle det være med flødeskum. Jeg har længe har haft en idé om at lave fastelavnsboller med romkaramel. Og i dag blev så dagen, hvor jeg lavede fastelavnsboller med chokoladecreme, romkaramel og flødeskum. En ordentlig mundfuld, men jeg lover, at hver eneste bid er fantastisk.
Se også – Gammeldags fastelavnsboller med creme I Fastelavnssnegle I Walesboller med hindbærskum
Fastelavnsboller med romkaramel – nem opskrift.
Jeg kan lige så godt indrømme, at jeg som regel snyder lidt, når jeg laver fastelavnsboller med flødeskum. For jeg laver stort set aldrig wienerbrødsbollerne selv. I stedet køber jeg en pakke med 4 frosne “bag-selv” fastelavnsboller i supermarkedets frysedisk. De findes i stort set alle supermarkeder op til fastelavn, ofte på tilbud, og de skal faktisk bare lægges på en bageplade, bages og afkøles.
Det er ikke fordi, at jeg ikke kan finde ud af selv at bage fastelavnsboller. Men jeg synes altså, at de SKAL være lavet at wienerbrødsdej, hvis de skal fyldes med flødeskum og creme. En klassisk bolle af gærdej bliver for solid. Og selvom det ikke er svært at lave wienerdej, så er det en langsommelig proces med hviletider og udrulninger.
Skulle jeg lave en stor portion fastelavnsboller med flødeskum, så ville jeg nok lave wienerdejen selv. Men når vi kun er 2 herhjemme, så virker det lidt voldsomt at gå i gang med verdens mindste portion wienerbrødsdej. Så vil jeg nemlig meget hellere bruge tiden på fx at lave en hjemmekogt vaniljecreme eller andet, lækkert fyld.
Fastelavnsboller med romkaramel
Ingredienser
- 1½ dl piskefløde
- 75 gr mørk chokolade
- 4 stk frosne "bag-selv" fastelavnsboller
- 4 spsk dulce de leche (gerne hjemmelavet karamel)
- rom eller romessens efter smag
- 1½ dl piskefløde
- flormelis til pynt
Fremgangsmåde
- Kog fløden op i en lille gryde og smelt chokoladen i den varme fløde. Lad chokoladefløden koge et par minutter.
- Hæld chokoladefløden i en skål og sæt den på køl til den er helt kold. Minimum 2-3 timer.
- Bag fastelavnsbollerne efter anvisning på pakken og lad dem køle helt af. Skær forsigtigt toppen af bollerne og placer underbollerne på et fad.
- Pisk chokoladefløden til creme. Pisk endelig ikke for længe, for så bliver den grynet, men den skal selvfølgelig heller ikke være flydende.
- Læg en skefuld chokoladecreme på midten af hver underbolle og lav en fordybning i cremen.
- Rør dulce de leche sammen med en smule rom eller romessens efter smag og læg 1 spsk karamelcreme i hver fordybning.
- Pisk fløden til skum og kom den evt. i en sprøjtepose (eller frysepose) med en stjernetyl. Sprøjt en ring af flødeskum rundt om chokoladecremen på hver bolle.
- Læg overbollerne på som låg. Drys evt. lidt flormelis over hver bolle og slut med en fløderoset som pynt.
- Opbevar fastelavnsbollerne på køl indtil servering. De er bedst, samme dag som de er lavet.
Romkaramel.
Den hjemmelavede karamelcreme – eller dulce de leche – havde jeg i køleskabet. Jeg kogte karamel til julekonfekten, men fik ikke det hele brugt, så der var en rest. Det er ret nemt at koge sin egen karamelcreme på kondenseret mælk, men vil man ikke lave cremen selv, så kan man købe færdiglavet dulce de leche. Det står i dåser ved siden af den kondenserede mælk i større supermarkeder.
Karamelcremen blev rørt med en smule romessens, men bryder man sig ikke om essens, så kan ægte rom selvfølgelig også bruges. Vær dog opmærksom på, at bollerne så ikke længere er helt så børnevenlige. Men det kommer selvfølgelig an på mængden af rom, der tilsættes.
Morten og jeg har netop delt en bolle til en kop eftermiddagskaffe og jeg lover, at de er lækre. En perfekt haps til kaffen og så hyggelig en start på en skøn weekend. Vi har ikke har de store planer om hverken udklædning eller tøndeslagning, men mon ikke vi finder på andre hyggelige ting at foretage os? Jeg hepper i hvert fald på skønt forårsvejr og solskin, nu hvor foråret endelig officielt er skudt i gang.
Hvorfor nogen frossen fastelavnsboller
Bruger du? Synes de alle er sådan nogen det ligner spandauer
Hilsen Anette
Anette – Hmmmm….. Jeg har ikke umiddelbart mødt frosne fastelavnsboller, som ligner spandauere, men jeg bruger de lukkede fastelavnsboller fra Mette Munk med creme i midten. Der er 4 stk i en pakke og jeg har spottet dem i både Fakta og Rema i løbet af de sidste par dage 😀
Hej.
Vil gerne lave din skildpaddecreme til fastelavnsboller og har byen rundt for at finde frossen fastelavnsbolledej…kunne ikke finde det nogen steder.
Hvor køber du det?
Marianne – Måske har du misforstået mig lidt, for det er ikke frossen fastelavnsbolledej, som jeg bruger, men derimod færdiglavede, frosne fastelavnsboller. Jeg bruger dem fra Mette Munk og har foreløbigt set dem i Rema og Fakta, ligesom jeg ved, at Bilka har frosne bag-selv fastelavnsboller her op til fastelavn.
Kan skildpaddecreme tåle at komme i gammeldags boller der skal bages i ovnen
Britta – Det vil jeg desværre ikke anbefale. Skildpaddecremen er jo en form for pisket creme eller Sarah Bernhardt creme, om man vil. Cremen er lavet på chokolade og piskefløde, der piskes luftigt, når det er afkølet. Men hvis du kommer cremen i fastelavnsboller og derefter sætter dem i ovnen, så vil varmen få fløden til at “smelte” og blive flydende – præcis som flødeskum i en kop varm kakao. Umiddelbart tænker jeg, at cremen siver ned i bolledejen og “forsvinder”, men du kan også risikere, at den løber ud af bollerne og lægger sig på bagepladen.
Tjek Meny Kalundborg de har for 4år siden udviklet præcis den Fastelavnsbolle 😜👍🏼
Stine – Ej, hvor sjovt. Nu må jeg indrømme, at jeg stort set aldrig kommer i Meny, for sådan en har vi ikke her i Vejle, hvor jeg bor, men jeg synes, det er nogle superskønne og inspirerende butikker, når jeg en sjælden gang besøger en 😀
Skal fløden med skildpadder ikke lige op at koge før man tager den af, så det ikke skilder? Eller er det nok at lune det?
Tanya – Jeg plejer bare at varme det op, indtil chokoladen er smeltet. Det er sjældent, at jeg lader det komme op at koge, også til Sarah Bernhardt kager, og min creme plejer ikke at være skilt. Men der sker selvfølgelig ikke noget ved, at fløden kommer i kog 🙂
Det lyder lækkert. Tager du Mette mucks creme ud når de er færdig bagte eller lader du det blive i?
Lene – Nej, jeg lader bare cremen blive i bollerne. Det giver også lidt ekstra smag og der er ikke ret meget creme 🙂
Hej
Kan man evt bage fastelavnsbollerne dagen før da jeg er lidt presset på tiden.
Jeg vil først lave cremen og pynte dem på selve dagen
Carina
Carina – De er helt klar bedst, hvis du bager dem på selve dagen. Cremen kan du dog lave i forvejen, så måske det var en mulighed i stedet for. Og bollerne er jo blot færdiglavede fra frost, så de er ret nemme at lave 😀
Hej ..
Tænker der en Føtex i enhver lidt større by .. der kan man få frosne fastelavnsboller (m/lidt creme i) – de er fantastiske at bruge til alle de opskrifter med fyld her.
Tak for alle de gode opskrifter Anne-Kathrine 🙂
Dagny – Velbekomme – dejligt at høre, at du kan bruge mine opskrifter 😀
Tror du, cremen kan fryses til senere brug?
Susanne – Mener du skildpaddecremen? Det burde ikke være noget problem, i og med at man kan fryse Sarah Bernhardt kager, hvor cremen laves på nogenlunde samme måde. Dog kan det være, at den lige har brug for en hurtig omrøring med et piskeris, hvis den bliver en smule flydende, når den optøs 😀
Hej hvor din opskrift på fastelavnsbolle med skildpaddecreme??? Jeg plejer at lave dem hvert år.. De er mega gode. Mvh Isa
Isa – Det er den her opskrift, præcis som det plejer. Jeg har bare været nødt til at ændre lidt på navnet, da Toms har copyright på navnet “chokolade-skildpadde”. Derfor hedder det nu fastelavnsboller med chokolade og romkaramel. Men jeg har ikke ændret i opskriften 😀
Ok tak for svar 👍. Det vil sige at jeg skal bruge samme gram skildpadde som chokolade 😜. Mvh isa