Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Fastelavnsboller med creme og marcipan.

22 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Ingen fastelavn uden hjemmebagte fastelavnsboller. Og selvom der findes virkelig mange forskellige former for hjemmelavede fastelavnsboller, så er de allerbedste, efter min mening, de klassiske, gammeldags fastelavnsboller med creme og marcipan. Gerne fint pyntede på toppen med glasur og krymmel eller sigtet flormelis. 

Se også – Fastelavnsboller med hindbærskum I Walesboller med flødecreme I Fastelavnssnegle

Nem opskrift på fastelavnsboller.

Jeg tror, at jeg efterhånden har bagt fastelavnsboller efter den samme opskrift i 10 år eller deromkring. Det er i hvert fald mange år, og det er der en ganske særlig grund til. Bollerne smager nemlig forrygende godt og dejen er både nem at lave og god at arbejde med. Men så er der også en anden detalje, som er nok så væsentlig. Dejen er nemlig god og fed og dejlig klistret, hvilket gør, at fyldet bliver indeni fastelavnsbollerne under bagningen. 

Enhver som har oplevet, at tage en pladefuld fastelavnsboller ud af ovnen, hvor samtlige boller har lækket cremen, vil vist give mig ret i, at det er noget af det mest provokerende. Især hvis man har gjort sig rigtig umage med at lukke bollerne godt til i bunden. Så derfor holder jeg mig til denne her udgave. 

Tip! Se mine bedste tips til variationer og formning af bollerne, så fyldet ikke render ud, under opskriften. 

4,10 fra 22 stemmer

Fastelavnsboller med creme

Hæve- og bagetid1 time 45 minutter
Samlet tid2 timer 10 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 2 dl mælk (lillefingervarmt)
  • 1 pk gær
  • 50 gr sukker
  • 1 tsk groft salt
  • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
  • 1 dl piskefløde
  • 100 gr smør (smeltet)
  • 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)

Vaniljecreme

  • 2 dl mælk
  • 50 gr sukker
  • 2 æg
  • ½ vaniljestang (eller 3 tsk vaniljesukker)
  • ½ dl mælk
  • 2 spsk maizena

Desuden

  • 100 gr marcipan (skåret i 12 tynde skiver)
  • 1 æg (til pensling)
  • glasur eller flormelis til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri.
  • Tilsæt sukker, salt, kardemomme, fløde, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. Pas på med at ælte for længe – dejen skal være let klistret.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens laves vaniljecremen.

Vaniljecreme

  • Mælk, sukker, æg, vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i en lille gryde og opvarmes ved svag varme.
  • Rør ½ dl mælk og maizena sammen i en lille skål og hæld det i gryden. 
  • Kog cremen under jævnlig omrøring, indtil den tykner – det tager ca. 10 minutter.
  • Lad cremen afkøle let. Fisk den tomme vaniljestang op og kassér den.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et stort rektangel. Ca 40 x 30 cm. Skær herefter dejen ud i 12 lige store firkanter med en kniv.
  • Fordel vaniljecreme og marcipan på midten af hver dej-firkant.
  • Luk dejen godt sammen om creme og marcipan ved først at trække de 4 hjørner af dejen sammen på midten og derefter knibe samlingerne godt sammen. Træk derefter de 4 "nye" hjørner sammen og luk til.
  • Stil bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir med samlingen nedad.
  • Lad fastelavnsbollerne efterhæve i ca 30 minutter. Pensl herefter med sammenpisket æg.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Lad fastelavnsbollerne køle helt af på bageristen, inden de pyntes med glasur eller sigtet flormelis.
  • Fastelavnsboller er bedst, samme dag som de er bagt. De kan dog holde sig i 2-3 dage i en lufttæt pose. Bollerne kan desuden fryses.

Sådan holdes fyldet i fastelavnsbollerne.

Som sagt bliver fyldet som regel i fastelavnsbollerne, når jeg bruger denne her opskrift. Men derfor skader det jo ikke med et par ekstra, gode tips.

For det første, er det vigtigt, at man dejen er let klistret. Jo bedre dejen klistrer sammen, des bedre kan den lukke sig sammen om fyldet og kapsle det inde. Det vil sige, at man endelig ikke må tilsætte for meget mel til dejen. Den skal selvfølgelig være til at arbejde med og udrulle, men den må helst ikke blive tør. Pas også på med at ælte dejen for længe, da den så bliver mere tør.

Creme og marcipan.

Pas også på med at overfylde bollerne. Selvfølgelig skal der en passende mængde creme eller lign. i fastelavnsbollerne, men er man for gavmild, kan det blive svært at få lukket bollerne ordentligt til. Og så har vi problemet, når cremen siver ud af sprækker og revner i dejen og ender på bagepladen. Desuden skal man passe på med at rulle dejen alt for tyndt ud. Cremen vil nemlig ikke bare ud i af bollerne, men kan også finde på at presse sig op og vælte ud af fastelavnsbollerne som en lille vulkan.

Sidst men ikke mindst vil jeg lige komme med et ekstra lille trick. Jeg bruger næsten altid en kombination af creme og marcipan, når jeg bager fastelavnsboller. Det smager ikke bare helt forrygende – i hvert fald for en marcipanelsker som mig. Marcipanen har også den store fordel, at den kan fungere som “isolering” i bunden af bollen, så cremen ikke kan rende ud.

Variationer af fyld.

Jeg er virkelig glad for hjemmelavet vaniljecreme og må indrømme, at der er vaniljecreme involveret 9 ud af 10 gange, når jeg bager fastelavnsboller. Vil man ikke koge creme selv, så kan man selvfølgelig sagtens bruge færdiglavet kagecremepulver, der blot skal piskes ud i mælk. Men det er nu ret nemt at lave creme, og smagsforskellen er til at få øje på.

Udover creme bruger jeg som regel marcipan, så er der marcipan til overs fra jul, så kan man jo passende få det brugt til fastelavn. Det samme gælder i øvrigt blød nougat og pistaciemasse, som også fungerer glimrende i fastelavnsboller.

Vil man kun bruge marcipan og helt droppe cremen, så foreslår jeg, at man rører marcipanen med lige dele smør og sukker til en marcipanremonce. Men ellers er det nok bare at skære marcipanen i skiver og lægge dem i fastelavnsbollerne sammen med cremen. Syltetøj og nutella kan selvfølgelig også bruges som fyld, og man kan komme et par tern chokolade eller et stykke after eight i bollerne. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser.

Subscribe
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Simone
6 år siden

Mums, hvor ser de gode ud!
Har du et bud på, om man kan koldhæve dejen? Enten i første omgang, eller når de er samlet?
Mvh Simone

Dorte
4 år siden

Hvor ser de lækre ud.
Jeg har ikke en mikroovn, vil du tro, at jeg kan varme mælken og smørret sammen i en gryde og hælde det ned til gæret?
Mvh. Dorte

Majken Hoffensitz
3 år siden

Super Lækre boller mums 😍😍jeg har lavet flere gang men kan desværre ikke huske hvordan jeg efterhæver med damp Linket til hvordan man gør virker desværre ikke mere ?

Ida Didriksen
3 år siden

Hvilken mælk bruger du?

Annette
1 år siden

Er i tvivl. Du skriver æg i den del med vaniliecremen. Er det hele æg?? Bruger man ikke normalt kun blommer??

Pernille
1 år siden

De er vildt lækre. Dog puttede jeg ikke to hele æg i cremen, men kun past. æggeblommer. Hvorfor bruge hele æg?

Olivia Gry Fiedler
1 år siden

Hej, forstår ikke helt, om det er 1,5 dl mælk til gryden og 0,5 dl til at blande maizena i, eller om det er 2 dl og 0,5 derudover? 🙂

Kan man i øvrigt putte kaffe i vaniljecremen? Overvejer, at lave en lagkage med kaffefyld på halv flødeskum og creme 🙂

Sidst redigeret 1 år siden af Olivia Gry Fiedler
Narjes
1 år siden

Hej
Kan man undgå marcipan og kun ligge vanille cremen i som fyld?

Pia K Høgh
1 år siden

Hej

Jeg erstattede mælken med vand og erstattede fløden med 2 æg og har lige bagt de lækreste fastelavnsboller😋

Maleme
1 år siden

Hejsa☺️
Har lavet dem i dag. Det er som om at cremen ikke er til at finde- som om den er sivet ud i dejen , der er li’ som ikke den der luftlomme med creme- hvad kan jeg ha’ lavet fejl?
Hilsen Malene

Rikke
1 år siden

Kan opskriften ganges op til f.eks. 3? Og så måske 75-100 g. gær ?