De fleste af os kan vist blive enige om, at succeskriteriet for en lækker flæskesteg er saftigt kød og knasende sprøde svær. Og hvis man tilbereder sin flæskesteg i airfryer, så bliver det lige lidt nemmere at opnå begge dele. Faktisk kan man nærmest bare læne sig tilbage og lade maskinen klare hele arbejdet.
>> Se alle airfryer opskrifter her.
Sprød flæskesteg i airfryer.
Modsat min sædvanlige opskrift på flæskesteg, som tager 3 timer at lave, så er en flæskesteg i airfryer færdig på bare lidt over 1 time. Tilberedningstiden kommer selvfølgelig an på stegens størrelse. Men en pæn steg på ca 1½ kg bliver superlækker og dejligt saftig på den tid.
Og så er der sværene. Knasende sprøde flæskesvær, som min traditionelle ovn ikke kunne have lavet bedre. Og stegen bliver serveret efter alle kunstens regler med brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og lækker sauce lavet af stegeskyen fra flæskestegen.
Tip! Læs meget mere om airfryers og se mine bedste tips under opskriften.
Flæskesteg (airfryer)
Ingredienser
- 1 flæskesteg (ca 1½ kg)
- 1 dl vand (kogende)
- salt
Brun flæskestegs sauce
- 3 spsk hvedemel
- 1 dl vand
- 0,5 dl madlavnings- eller piskefløde
- madkulør
- 2 tsk sukker (eller ribsgelé)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kontroller at sværen er ridset ordenligt ned til kødet (dog ikke ned i kødet). Skær evt. selv sværene efter med en kniv.
- Læg bundristen på plads i skuffen til airfryeren og placer stegen ovenpå risten.
- Overhæld stegen med kogende vand så sværene adskilles let. Vandet kan senere bruges til sauce, så bunden må ikke koge tør. Tilsæt evt. mere vand undervejs.
- Drys salt ned imellem hvert svær. Salt er medvirkende til sprøde svær, så her kan det godt betale sig at være lidt grundig.
- Sørg for, at stegen ligger nogenlunde lige på risten, så sværen bliver tilberedt jævnt. Juster evt. med et par halve kartofler, hvis et hjørne skråner.
- Tilbered stegen ved 180 °C i 60 minutter.
- Juster herefter temperaturen til 200 °C og steg i yderligere 10-15 minutter, indtil sværen er gylden og sprød.
- Bruges et stegetermometer, så skal temperaturen gerne ligge på ca 63-65 °C. Så er stegen gennemstegt, men stadig lækker og saftig.
Brun flæskestegs sauce
- Hæld skyen fra bradepanden over i en gryde – der skal bruges ca. 4 dl. Er der meget fedt på toppen, så skum evt. noget af det væk.
- Bring skyen i kog.
- Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning og rør jævningen i skyen.
- Lad saucen koge igennem i et par minutter, indtil saucen tykner.
- Tilsæt fløde og juster evt. farven med lidt sauce kulør.
- Smag saucen til med sukker eller ribsgelé, salt og peber. Server saucen til flæskestegen sammen med kartofler, rødkål og evt. brunede kartofler.
Hvad er en airfryer?
En airfryer fungerer groft sagt som en varmluftsovn i miniformat. Men den er hurtigere til både at varme (fordi den ikke kræver forvarmning) og til at tilberede maden end en traditionel varmluftsovn. Faktisk kan man i visse tilfælde nedsætte tilberedningstiden af maden med helt op til 50 %
>> Se min opskrift på hamburgerryg i airfryer her.
Maden tilberedes ved hjælp af varm luft, der blæses rundt i airfryeren, hvilket betyder, at man kan opnå lækker og sprød stegeskorpe med et minimum af fedtstof. Dette gælder fx for pommes frites og ovnristede kartofler, forårsruller, panerede fiskefileter, kyllingenuggets, indbagte rejer og meget mere. Den hurtige tilberedningstid betyder i øvrigt, at kødet holder sig dejligt saftigt. I hvert fald har jeg haft stor succes med både den her flæskesteg og en supersaftig, helstegt kylling med sprødt skind.
Tips til airfryer.
En airfryer kan måske ikke helt erstatte en traditionel ovn, men den er et fantastisk alternativ. Specielt i mindre husholdninger (1-3 personer), hvor det ikke altid kan betale sig at opvarme ovnen for at tilberede en lille portion. Men eftersom det er både nemt og superlækkert at lave mad i en airfryer, så kan større familier helt sikkert også få glæde af en. Man bør derfor altid starte med at gennemtænke behov, og så finde en model i størrelse og kapacitet svarende dertil. Det er jo så ærgerligt at få købt for småt.
Tupperware har i øjeblikket en fantastisk airfryer til salg. Maskinen kan simpelthen ikke undværes
Skal det 1 l vand ned i airfryeren?
Marianne – Ja. Jeg har en rist i min airfryer, så når jeg laver flæskesteg, og gerne vil have væde til sauce efterfølgende, så tager jeg vandet med i bunden af airfryeren 😀
Har brugt din opskrift til flæskesteg i min Cosori airfreyer.
Sværen blev stenhård.
Tænker om jeg skal sænke temperaturen 10 g.?
Vh Kirsten
Kirsten – Hmmm… nu ved jeg jo ikke, om det er en Dual Blaze airfryer fra Cosori, som du har? Det er sådan en, som jeg har. Den har jo 2 varmelegemer, der blæser luften rundt i airfryeren under tilberedningen. Men ellers har jeg læst mig til, at man i andre airfryere skal vende skuffen engang imellem. Kan det være derfor, at sværen er blevet for hårdt stegt? Hvis du har en Dual Blaze, har du så husket at overhælde med kogende vand? Det gør jeg altid for at få sværen mere knasende 🙂
Flæskestegen behøver ikke ligge lige i en airfryer. Sværen bliver sprød hele vejen rundt, også selvom stegen ligger skævt😉. Har også lavet medister med bacon omkring. Den bliver ligeså sprød i bunden, som ovenpå. 👍