Det er ved at være længe siden, at vi sidst har fået en rigtig god flæskestegssandwich. Faktisk tror jeg, at det var lige omkring jul. Så nu syntes jeg, at det var ved at være på tide, at der igen kom sådan en basse på menuen.
Se også – Hjemmelavede frikadeller til frikadellesandwich I Snasket vegetarburger I Hotdogs med and og rødkål
Flæskestegssandwich – klassisk og nem opskrift.
En flæskestegsburger med saftigt kød, sprøde svær, rødkål og agurkesalat er noget, som jeg er blevet lidt pjattet med indenfor de senere par år. På sommerens markeder og ikke mindst til jul, synes jeg, det er hyggeligt at få en rigtig god flæskestegssandwich. Og god er så afgjort kodeordet her. Jeg gider ikke rigtigt spise en tilfældig flæskestegssandwich fra en fastfood bod, hvor det forstegte kød lige ryger en tur i frituren, inden hele sandwichen samles. Det skal være en ordentlig sandwich. Og allerhelst lavet på en god kamsteg med knasende sprøde svær.
Jeg kan virkelig anbefale, at man laver en god, langtidsstegt flæskesteg, hvis man overhovedet har tid. Jeg synes, at langtidsstegning gør noget for kødet, som bliver både mørt og saftigt. Men selvfølgelig kan man også stege en flæskesteg på helt traditionel vis, hvis tiden er knap.
Laver man flæskestegssandwich af rester “dagen derpå”, så kan sværene godt være blevet lidt bløde/seje. Det klares dog nemt ved at skære dem af stegen, lægge dem på et stykke køkkenrulle og smide hele baduljen i mikrobølgeovnen ved højeste effekt. Så bliver de lynhurtigt sprøde igen. Tiden varierer lidt så start med 30-60 sekunder. Og giv så evt. sværene lidt ekstra, indtil de er sprøde.
Flæskestegssandwich
Ingredienser
- 800 gr tilberedt flæskesteg med svær (evt. langtidsstegt flæskesteg)
- 4 store burgerboller (gerne hjemmebagte burgerboller)
- 1 dl sandwichmayo eller aioli (gerne hjemmelavet mayonnaise)
- 200 gr rødkål (gerne hjemmelavet rødkål)
- 100 gr agurkesalat (gerne hjemmelavet agurkesalat)
Fremgangsmåde
- Skær stegen i skiver.
- Rist burgerbollerne i ovnen eller på brødristeren, flæk dem og smør både over og underbolle med sandwichmayonnaise eller aioli.
- Placer flæskesteg i skiver, rødkål og agurkesalat på underbollerne og læg overbollerne på som låg.
- Server straks. Evt. med ristede kartofler, pommes frites eller lign. tilbehør.
Klassisk tilbehør.
Hvis man spørger mig, så er der ingen tvivl om, at der skal både agurkesalat og rødkål i en flæskestegssandwich. Jeg foretrækker begge dele hjemmelavet, men selvfølgelig kan man sagtens bruge de færdigkøbte varianter, hvis man hellere vil det. Vil man gerne variere lidt, så kan agurkesalaten erstattes af syltede drueagurker eller små cornichoner. Man kan desuden tilføje eller erstatte agurkerne med syltede rødløg, som tilfører sødme og syre. Præcis ligesom agurkesalaten.
Lidt smørelse skal der også til, for at holde sammen på det hele. Og her kan en helt traditionel mayonnaise eller miracle whip sagtens bruges. Men man kan også lave sin egen mayonnaise på sådan ca 1 minut, hvis man har en stavblender.. En hjemmelavet mayonnaise smagt til med hvidløg er virkelig et hit herhjemme. Men der er altså også noget med kombinationen af svinekød, rødkål og sennep.
Derfor rører jeg ofte mayonnaise sammen med lidt grov sennep og måske en smule honning eller sukker for lige at tage toppen af skarpheden. Den hjemmelavede sennepsmayonnaise er virkelig et hit til sandwiches og ikke kun dem med flæskesteg. Den er også skøn i sandwiches med skinke og ost eller kylling og bacon.
Brun sauce og ekstra svær.
Hvorvidt man vil have brun sauce i sin flæskestegssandwich, må være op til den enkelte. Jeg har egentlig altid kun fået brun sauce til en bøfsandwich, men har fået det tilbudt i min flæskestegssandwich flere steder på det seneste. Og hvis man kan spise sauce i en bøfsandwich, kan man selvfølgelig også spise det i en flæskestegssandwich. Skal der ekstra svær i sandwichen, så køb en pose gode flæskesvær hos slagteren, eller lav en portion hjemmelavede flæskesvær. Så skulle der gerne være nok.
Hej, Anne! Du har nok også siddet på køkkenbordet som lille og lært at lave flæskesteg med sprød svær. Da min søn var tre år forklarede han min mor, at hun gjorde det helt forkert – for hun lavede uden svær på stegen. Og så fik hun ellers proceduren beskrevet fra a-z og om, hvordan han sad på sin lille skammel og kiggede ind i ovnen, når sværene skød, hvilket hun jo så gik glip af 🙂 Også at hos os skulle alle sværene spises, mens de var sprøde. Jeg får ofte at vide, at det er gammeldags at koge sværene i 20-25 min. først. Det er muligt – men når nu det virker med garanti!
Elsebeth – Muligvis er det gammeldags at koge sværene, men så er det jo heller ikke sværere og som du selv siger – det virker med 100 % sikkerhed!!! Der er ikke noget så trist, som svær der er hårde, seje eller bløde 🙂
Hvis du skærer fedtet fra og pakker sværene ind i madpakkepapir, helt for sig selv, er de sprøde og lækre dagen efter.
Heidi – Tusind tak for tippet – det skal jeg huske 😀 😀