Knasende sprøde og perfekt saltede, hjemmelavede flæskesvær. Det bliver simpelthen årets julesnack eller appetizer herhjemme hos os. Og hvad er vel mere oplagt end at servere en skålfuld hjemmelavede flæskesvær i julen, hvor svinekød alligevel er et gennemgående tema?
Se også – Flæskesteg med sprøde svær I Flæskestegssandwich I Dadler med bacon
Nem opskrift på hjemmelavede flæskesvær.
Jeg har i flere år haft planer om at prøve hjemmelavede flæskesvær, men jeg har ikke rigtigt fået gjort noget ved det. Ikke før jeg forleden dag spottede, hvad man vel bedst kan betegne som et “hjemmelavet flæskesværs kit” hos slagteren. Der var nemlig pakker med svinehud, som var skåret i fine strimler og lige klar til brug. Og sådan en pakke var jeg selvfølgelig nødt til at få med hjem.
De sprøde, hjemmelavede flæskesvær kan spises som de er – selvfølgelig. Men jeg har også set utallige eksempler på hjemmelavede flæskesvær, som serveres med en eller anden form for dip.
Vi dypper ikke sværene i sauce eller dip. Men vil man kaste sig ud i den slags, så anbefaler jeg en dip, som enten er stærk eller syrlig og kan fungere som kontrast til de kalorieholdige og saltede flæskesvær.
Flæskesvær
Ingredienser
- 500 gr svinehud (skåret i tynde strimler)
- salt
Fremgangsmåde
- Bring en gryde med letsaltet vand i kog og tilsæt svinestrimlerne.
- Lad strimlerne koge under låg i ca 20 minutter. Hæld herefter vandet fra, damp svinestrimlerne tørre og vend dem med salt.
- Fordel de saltede svinestrimler i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag dem i ovnen ved 225 °C (varmluft) i ca 30-40 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Hæld evt. det afsmeltede fedt fra bagepladen undervejs, så det ikke branker og danner røg.
- Lad de sprødstegte flæskesvær afdryppe på et stykke køkkenrulle.
- Drys evt. sværene med lidt ekstra salt, hvis de ikke har fået nok og server.
Tilberedning af sprøde svær.
Jeg valgte at koge sværene, inden jeg stegte dem sprøde i ovnen. Der er ellers flere opskrifter, der angiver, at man sagtens kan nøjes med at salte og ovnstege sværene. Men vil man være helt sikker på boblende sprøde svær, så foreslår jeg, at man koger sværene først. Præcis ligesom mange opskrifter på flæskesteg med sprøde svær dikterer, at man starter med at koge sværen i vand i en bradepande.
Når først kogningen af sværene er overstået, er det blot at salte dem og efterfølgende stege dem sprøde i ovnen. Og så har man faktisk hjemmelavede flæskesvær, så det er bestemt ikke svært. Dog skal man være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at fjerne overskydende fedt, efterhånden som det smelter af sværene. Ellers kan det begynde at branke i den varme ovn og danne en masse røg. Men det kommer helt an på, hvor fede sværene er i forvejen, og hvor meget fedt de afgiver undervejs.
Enten kan man vælge at hælde fedtet fra pladen undervejs. Eller også kan man gøre som mig, der ikke bryder mig om at stå og bakse med varme bageplader og kogende fedt. Jeg brugte derfor 2 bageplader. Så var det nemt lige at flytte sværene fra den ene bageplade til den anden og sætte dem tilbage i ovnen, da det var tid til at hælde fedtet fra.
Kære Anne-Kathrine
Tusind tak for opskriften. De blev fuldstændig perfekte og var et godt ekstra-indslag til julemiddagen.
Kh
Helle
Helle – Tusind tak for din søde hilsen – dejligt at høre, at flæskesværene var et lækkert indslag til julemiddagen 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej, tak for en meget udførlig opskrift 😊 generelt blev mine flæskesvær virkelig gode, men jeg synes ikke de puffer så flot op som dine og 10% af dem var hårde som sten, så det slet ikke var muligt at tygge dem og blev helt nervøs for tænderne… Nogen gode råd?
Mvh Sun
Sun – Hmmm…. Hvis flæskesvær bliver hårde, så plejer det at være fordi, de er blevet for “tørre”. Nu ved jeg jo ikke, hvordan dine svær så ud, men det kan være, at fedtlaget har været lidt tyndere end på mine svær. Det kan også skyldes, at din ovn varmer lidt kraftigere end min, da der stort set ikke er 2 ovne, som varmer ens. Jeg har en Siemens ovn og jeg må sige, at når det kommer til flæskesvær, så er den altså helt forrygende – de bliver boblende sprøde hver eneste gang.
Hvordan undgår man at sværere Springer rundt inde i ovnen og at det lyder somom det er nytårsaften med fyrværkeri når man laver sværene?
Kjeld – Både her og på facebook er I mange, der har skrevet om svær der eksploderer og hvordan det undgås. Og jeg må være helt ærlig og indrømme, at det har jeg aldrig oplevet, så jeg ved det ganske enkelt ikke. Mine svær “knitrer” ganske let og sprutter måske en lille smule, men deciderede eksplosioner, som dem I beskriver, har jeg aldrig hverken set eller højt hos mig selv eller hos mine forældre juleaften, når sværen skal steges sprød.
Forslag til supersprøde svær:
Læg den i ovnen og lad dem stå i 1 times tid på 100 grader og så skru op til 225 grader. De sprutter ikke så meget, men bliver vildt sprøde alligevel
Michael – Tak for tippet, det skal jeg huske til næste gang 😀
Hej Anne-Kathrine
Kunne man ikke lægge flæskesværene på en Rist i ovnen over en dyb ovnplade, til at opsamle fedtet. Så ville det være lettere at fjerne fedtet. Blot en ide
😉🎅
God Jul og godt nytår
Venlig hilsen
Flemming Hansen Bæck
Flemming – Det kan godt være, at det er nemmere at “opsamle” fedtet i en dyb ovnplade, men jeg tvivler faktisk på, at mine svær vil blive liggende på risten – rillerne er vist for brede, så de ryger ned i fedtet i stedet. Men ideen er god 😀 😀
Hej. Tak for en super hjemmeside. Kan man fryse sværene efter de er kogt ? Vh Nina
Nina – Det har jeg faktisk ikke prøvet, men jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre. Så skal de bare optøs, inden de fordeles på en bageplade og bages sprøde i ovnen 🙂
Hej med dig
Har du tænkt på, at sende din ugeplan ud torsdag eller fredag, på den måde kan man handle ind tidlig fredag eller lørdag. Min lille familie laver madplan torsdag og handler fredag, dette har vi gjort i flere år.
Denne mail er kun til sig.
Mvh
Jytte Hilding
Jytte – Jeg har tidligere prøvet at udsende min madplan fredag i stedet for lørdag i en periode, men det blev ikke den store succes. De fleste køber ind søndag, så mange skrev, at de slet ikke fik glæde af min madplan, når den blev udsendt så tidligt. De modtog eksempelvis madplanen, imens de var på arbejde, og fik den ikke lige gemt eller nærlæst, og så havde de glemt alt om den lørdag eller søndag, når det var blevet tid til at planlægge ugens indkøb. Jeg lavede dengang en lille afstemning, og omkring 90 % foretrak at få madplanen lørdag, fordi de så selv kunne bestemme, om de skulle handle ind til den kommende uge lørdag eller søndag. Alle var derimod enige om, at søndag var for sent 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg måtte tage den ud efter 25 minutter, der var de blevet sorte, så 40 minutter er alt for meget i vores ovn
Jesper – Ja, der er desværre stor forskel på, hvor kraftigt ovne varmer, og der er sjældent 2 ovne, der varmer helt ens. Af samme grund har jeg skrevet ca 40 minutter, eller indtil sværene er gyldne og sprøde i opskriften. Der kan dog også være andre forskelle, der spiller ind. Fx hvor tykke sværene eller fedtlaget er og hvor tykke de er skåret.
Jeg har ved kogningen tilsat et laurbærblad i vandet. Så får sværdene den der specielle “flæskestegs” smag.
Et stort hit hos dem der guffede sværdene..
Lars – Det lyder også godt. Tak for tippet 😀