Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Flæskesvær – nem opskrift på sprøde flæskesvær.

18 kommentarer
Ideer til studentermad, Julemad og juleopskrifter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Snacks
Gå direkte til opskriften

Knasende sprøde og perfekt saltede, hjemmelavede flæskesvær. Det bliver simpelthen årets julesnack eller appetizer herhjemme hos os. Og hvad er vel mere oplagt end at servere en skålfuld hjemmelavede flæskesvær i julen, hvor svinekød alligevel er et gennemgående tema?

Se også – Flæskesteg med sprøde svær I Flæskestegssandwich I Dadler med bacon

Nem opskrift på hjemmelavede flæskesvær. 

Jeg har i flere år haft planer om at prøve hjemmelavede flæskesvær, men jeg har ikke rigtigt fået gjort noget ved det. Ikke før jeg forleden dag spottede, hvad man vel bedst kan betegne som et “hjemmelavet flæskesværs kit” hos slagteren. Der var nemlig pakker med svinehud, som var skåret i fine strimler og lige klar til brug. Og sådan en pakke var jeg selvfølgelig nødt til at få med hjem. 

De sprøde, hjemmelavede flæskesvær kan spises som de er – selvfølgelig. Men jeg har også set utallige eksempler på hjemmelavede flæskesvær, som serveres med en eller anden form for dip.

Vi dypper ikke sværene i sauce eller dip. Men vil man kaste sig ud i den slags, så anbefaler jeg en dip, som enten er stærk eller syrlig og kan fungere som kontrast til de kalorieholdige og saltede flæskesvær. 

4,56 fra 9 stemmer

Flæskesvær

Bagetid40 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr svinehud (skåret i tynde strimler)
  • salt

Fremgangsmåde

  • Bring en gryde med letsaltet vand i kog og tilsæt svinestrimlerne.
  • Lad strimlerne koge under låg i ca 20 minutter. Hæld herefter vandet fra, damp svinestrimlerne tørre og vend dem med salt. 
  • Fordel de saltede svinestrimler i et enkelt lag på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag dem i ovnen ved 225 °C (varmluft) i ca 30-40 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde. Hæld evt. det afsmeltede fedt fra bagepladen undervejs, så det ikke branker og danner røg. 
  • Lad de sprødstegte flæskesvær afdryppe på et stykke køkkenrulle.
  • Drys evt. sværene med lidt ekstra salt, hvis de ikke har fået nok og server. 

Tilberedning af sprøde svær.

Jeg valgte at koge sværene, inden jeg stegte dem sprøde i ovnen. Der er ellers flere opskrifter, der angiver, at man sagtens kan nøjes med at salte og ovnstege sværene. Men vil man være helt sikker på boblende sprøde svær, så foreslår jeg, at man koger sværene først. Præcis ligesom mange opskrifter på flæskesteg med sprøde svær dikterer, at man starter med at koge sværen i vand i en bradepande.

Når først kogningen af sværene er overstået, er det blot at salte dem og efterfølgende stege dem sprøde i ovnen. Og så har man faktisk hjemmelavede flæskesvær, så det er bestemt ikke svært. Dog skal man være opmærksom på, at det kan være nødvendigt at fjerne overskydende fedt, efterhånden som det smelter af sværene. Ellers kan det begynde at branke i den varme ovn og danne en masse røg. Men det kommer helt an på, hvor fede sværene er i forvejen, og hvor meget fedt de afgiver undervejs.

Enten kan man vælge at hælde fedtet fra pladen undervejs. Eller også kan man gøre som mig, der ikke bryder mig om at stå og bakse med varme bageplader og kogende fedt. Jeg brugte derfor 2 bageplader. Så var det nemt lige at flytte sværene fra den ene bageplade til den anden og sætte dem tilbage i ovnen, da det var tid til at hælde fedtet fra.

Subscribe
Notify of
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Helle Drisgaard
5 år siden

Kære Anne-Kathrine

Tusind tak for opskriften. De blev fuldstændig perfekte og var et godt ekstra-indslag til julemiddagen.

Kh
Helle

Sun
5 år siden

Hej, tak for en meget udførlig opskrift 😊 generelt blev mine flæskesvær virkelig gode, men jeg synes ikke de puffer så flot op som dine og 10% af dem var hårde som sten, så det slet ikke var muligt at tygge dem og blev helt nervøs for tænderne… Nogen gode råd?

Mvh Sun

Kjeld
4 år siden

Hvordan undgår man at sværere Springer rundt inde i ovnen og at det lyder somom det er nytårsaften med fyrværkeri når man laver sværene?

Michael
4 år siden

Forslag til supersprøde svær:
Læg den i ovnen og lad dem stå i 1 times tid på 100 grader og så skru op til 225 grader. De sprutter ikke så meget, men bliver vildt sprøde alligevel

Flemming Hansen Bæck
4 år siden

Hej Anne-Kathrine
Kunne man ikke lægge flæskesværene på en Rist i ovnen over en dyb ovnplade, til at opsamle fedtet. Så ville det være lettere at fjerne fedtet. Blot en ide
😉🎅
God Jul og godt nytår
Venlig hilsen
Flemming Hansen Bæck

Nina Nguye
3 år siden

Hej. Tak for en super hjemmeside. Kan man fryse sværene efter de er kogt ? Vh Nina

Jytte Hilding
3 år siden

Hej med dig
Har du tænkt på, at sende din ugeplan ud torsdag eller fredag, på den måde kan man handle ind tidlig fredag eller lørdag. Min lille familie laver madplan torsdag og handler fredag, dette har vi gjort i flere år.
Denne mail er kun til sig.

Mvh
Jytte Hilding

Jesper krog
3 år siden

3 stars
Jeg måtte tage den ud efter 25 minutter, der var de blevet sorte, så 40 minutter er alt for meget i vores ovn

Lars
1 år siden

4 stars
Jeg har ved kogningen tilsat et laurbærblad i vandet. Så får sværdene den der specielle “flæskestegs” smag.
Et stort hit hos dem der guffede sværdene..