Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Flødekarameller i mikroovn…

22 kommentarer
Konfekt og slik
Gå direkte til opskriften

I dag skal det handle om hjemmelavede flødekarameller, nærmere bestemt hjemmelavede flødekarameller i mikroovn. Der er nemlig noget meget tilfredsstillende ved at lave sit eget slik – sådan har jeg det i hvert fald. Glæden og hyggen ved selve projektet, men sandelig også visheden om, at man ved, hvad man putter i munden, når slikket efterfølgende spises. Og nu skal jeg ikke gøre mig bedre end jeg er, for jeg går sjældent af vejen for en hyggelig pose med bland-selv slik om fredagen, men der er altså noget helt særligt ved at spise sit eget, hjemmelavede slik.

På en regnvejrsdag i sidste uge blev det til lækre, hjemmelavede flødekarameller og det blev på den absolut nemmeste måde, som jeg kender, nemlig i mikrobølgeovnen. Metoden med blot at samle ingredienserne i en skål og sætte hele herligheden i mikrobølgeovnen gik sin sejrsgang på diverse madsider for efterhånden et par år siden, men skulle der nu alligevel sidde nogle stykker derude, som endnu ikke har prøvet, så kan jeg kun opfordre til at komme i gang.

Det er både nemt og sjovt – karamellerne er færdige på under 10 minutter og skal så bare afkøles og der skal ikke engang bruges et sukkertermometer. Et oplagt hyggeprojekt med ungerne, hvis bare man lige sikrer sig, at de ikke finder på at stikke fingrene i den brændende, varme karamel, ligsom jeg også anbefaler, at det er en voksen person, som tager den varme skål ud af mikrobølgeovnen.

Selve karamelmassen er yderst simpel og består af 4 ingredienser. Fløde, sirup, rørsukker (almindelig sukker kan også bruges) og glucosesirup og skal jeg forsøge at forklare smag og konsistens, så minder det færdige resultat ret meget om de flade karameller i guldpapir, som findes i Quality Street. Glucosesirup kan forresten købes i alle større supermarkeder og findes på hylderne ved siden af sukker og bageartikler – den står gerne sammen med flaskerne med lys og mørk sirup. Vil man tilføje ekstra smag til karamellerne, så er mulighederne mange, så det er bare med at bruge sin fantasi. Der kan fx tilsættes kakaopulver, lakridspulver eller lakridssirup, vanillekorn, peberpynteolie, kanel, havsalt eller lidt revet appelsinskal for nu blot at nævne nogle få eksempler.

Når karamelmassen er stivnet, skæres den ud i fine, firkantede karameller. Karamellerne kan godt have tendens til at klistre lidt sammen, så jeg foreslår, at man enten vender dem i lidt flormelis eller måske lakridspulver, hvis man har lavet lakridskarameller. Karamellerne kan også pakkes enkeltvis ind i små stykker cellofan, hvilket ser meget meget fint ud men tager lidt tid og derfor kræver en smule tålmodighed. Endelig forestiller jeg mig, at de kan overtrækkes med en god, mørk eller lys chokolade. Jeg har i hvert fald planer om at lave en portion chokoladeovertrukne karameller som en del af julekonfekten i år og måske drysse med lidt frysetørrede hindbær, knuste peberpyntestokke eller bare et nip havsalt på toppen.

5 fra 4 stemmer

Flødekarameller i mikroovn

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Afkøling30 minutter
Samlet tid40 minutter
Antal: 20 stk

Ingredienser

  • 1 dl piskefløde
  • 2 spsk glukosesirup
  • ½ dl lys eller mørk sirup (ca 70 gr)
  • ½ dl sukker (40-45 gr)
  • evt flormelis

Fremgangsmåde

  • Rør fløde, glukosesirup, sirup og sukker sammen i en stor skål, som kan tåle at komme i mikrobølgeovnen – det er vigtigt, at skålen er stor, da blandingen koger op.
  • Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 5 minutter ved fuld effekt (700 W). Rør rundt og giv massen yderligere 2-3 minutter ved fuld effekt til den er blevet til sej og boblende karamel.
  • Hæld den flydende karamel i en form (ca 10 x 10 cm) foret med bagepapir og lad den afkøle – det tager ca 30 minutter.
  • Skær eller klip massen ud i firkanter og vend dem i lidt flormelis, så de ikke klistrer sammen – de kan også pakkes enkeltvis i små stykker cellofan.
  • Opbevar karamellerne i en lufttæt dåse.
Man kan tilsætte en smule lakridssirup eller lakridspulver til blandingen, hvis man gerne vil lave lakridskarameller. Kakaopulver eller pebermynteessens er også en mulighed. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

Subscribe
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Julie
6 år siden

Du skriver der skal 1/2 dl sirup i, er det almindelig lys eller mørk sirup ?

Det lyder ellers virkelig nemt og lækkert ?

Hilsen Julie

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Julie

Julie – Du kan bruge begge dele – det er derfor jeg ikke har skrevet lys eller mørk, men jeg kan selvfølgelig lige gå ind og tilføje, at begge dele kan bruges, så der ikke er noget at være i tvivl om 😀

Jens
6 år siden

lækker opskrift

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Jens

Jens – Mange tak – den er heldigvis også dejlig nem 😀

Amanda
4 år siden
Svar  Jens

Skal karamelmassen køle af i køleskab?
Og skal de opbevares på køl efterfølgende eller?

Pia
6 år siden

Hej,
Hvis man vil tilsætte cacaopulver, er det så efter det har været i mikroovn, eller skal det bare tilsættes sammen med alle de øvrige ingredienser? ?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Pia

Pia – Jeg ville tilsætte det inden microovnen 😀

Gitte Lange
6 år siden

Jeg har forsøgt at lave karameller – men det vil ikke stivne. Hvad gør jeg galt.

Maden i mit liv.
6 år siden

Gitte – Det lyder umiddelbart som om, at karamelmassen ikke har fået lang nok tid i mikroovnen. Prøv at give den lidt længere tid og lav evt “kugleprøven”. Dryp en smule af den varme karamel i et glas med koldt vand – derefter skal det nemt kunne formes til en lille kugle og så er karamellen færdig. Hvis bare karamellen flyder rundt i glasset og slet ikke kan formes, så skal den have lidt mere 😀

Louise
6 år siden

Hej 🙂
Hvorfor glucosesirup? Kan det undværes, som i de almindelige flødekarameller, man laver i gryde?
Hilsen Louise

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Louise

Louise – Jeg bruger ofte glucosesirup, da det giver en god konsistens. Jeg har ikke prøvet at lave karamellerne uden, men du kan evt. lave en lille testportion 😀

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

Diana
4 år siden

Har lige lavet dem for første gang…nemt nemt nemt- lækkert lækkert lækkert, blev simpelthen nødt til at lave en dobbelt portion bagefter, med Vanilla, også rigtig lækre

Sarah
4 år siden

Når man har en mikroovn hvor man kan vælge mellem 500 og 800 watt, hvad skal jeg så vælge? Og hvad med tiden?

Christina
4 år siden

Hvilken type skål bruger du? Plast? Glas?

Mvh
Christina

Tanja
4 år siden

Hej
Jeg har fulgt opskriften og smagen er rigtig god men mine karameller bliver Stenhårde, hvad gør jeg galt ?

Helle
1 år siden

hvor længe kan de holde sig?
kh Helle