Florentinere. Sprøde og lækre nøddesmåkager med chokolade, som vi kender dem fra bageren, og som smager helt eminent til en god kop kaffe. Et hit hos alle os, der elsker brændte mandler, hård nougat og lignende. Og så er de skønne konditorkager faktisk ret nemme at lave selv, og kræver kun et minimum af arbejde.
Se også – Flødemedaljer I Napoleonshatte I Valnøddelagkage I Havregrynskager
Sprøde florentinere opskrift.
Hvis man ser florentinere hos bageren, så er de ofte lagt sammen 2 og 2 med smørcreme i midten. Jeg kan godt lide varianten med smørcreme, men jeg må indrømme, at jeg helst vil have den helt enkle kage. På den måde kan man bedst nyde smagen af de knasende, karamelliserede mandler og den gode, mørke chokolade.
Vil man alligevel gerne lægge florentinerne sammen med smørcreme, så kan jeg anbefale denne her lækre nutella smørcreme. Og bliver det lidt for sødt med karamel, chokolade og smørcreme, så kan man supplere smørcremen med en skefuld marmelade. Gerne en let bitter marmelade som fx en god appelsinmarmelade.
Tip! Tips til opskriften og lækre variationer under opskriften.
Florentinere
Ingredienser
- 100 gr smør
- 50 gr sukker
- 50 gr honning
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 spsk fløde
- 2 spsk syltet appelsinskal fx fra Dr. Oetker (kan udelades)
- 150 gr mandel eller hasselnøddeflager
- 150 gr mørk chokolade
Desuden
- 16 stk silikone- eller folieforme (ca 6 cm i diameter)
- olie til pensling
Fremgangsmåde
- Kom smør, sukker, honning, vaniljesukker og fløde i en lille gryde og bring det i kog, til det hele er smeltet sammen.
- Tilsæt syltet appelsinskal og mandel- eller nødderflager til gryden og vend det hele godt sammen.
- Fordel blandingen i bunden af de smurte forme. Kagerne skal være relativt flade, så karamelblandingen skal kun fyldes i bunden af formene.
- Vær OBS på, at karamelblandingen bobler en del under bagningen, så det må gerne være forme med lidt kant på.
- Bag kagerne ved 175 °C (varmluft) i 10-15 minutter, indtil overfladen er fint gyldenbrun.
- Lad kagerne afkøle, inden de tages ud af formene.
- Smelt chokoladen og pensl bunden af hver florentiner med chokolade. Lav evt. et bølgemønster i den våde chokolade med en gaffel.
- Florentinere kan holde sig sprøde i en uges tid i en lufttæt dåse. De er ikke fryseegnede.
Tips til opskriften.
- Man kan godt lave florentinere uden brug af forme. I stedet kan man sætte karamelmassen i klatter på bageplader beklædt med bagepapir. Vær dog OBS på, at der skal være god afstand imellem kagerne, da de flyder meget ud og bliver væsentligt tyndere. Kagerne bliver selvfølgelig heller ikke helt så ensartede runde, som hvis man bruger forme, men det kan jo også have sin charme. Jeg bruger en silikonemåtte med runde fordybninger, når jeg laver florentinere. Men små aluforme, linseforme af metal, eller muffinsforme af silikone kan også bruges. Bruger kan muffinsforme af papir, så kan man risikere, at florentinerne ikke vil slippe papiret.
- Mandelflager kan erstattes eller suppleres med alle mulige andre former for nødder. Fx hasselnødder, pistacier, valnødder, pecannødder osv osv. Og nødderne behøver selvfølgelig ikke være i flager – fint- eller grofthakkede er lige så gode. Det ser i øvrigt fint ud, hvis man også tilsætter en smule hele mandler eller nødder.
- Jeg synes, at det klæder de søde florentinere helt perfekt med et syrligt modspil, og i denne her opskrift har jeg brugt finthakket appelsinskal. Appelsinskal kan dog uden problemer erstattes af cocktailbær eller finthakkede amarenakirsebær, hvis det skal være lidt ekstra. Der kan også bruges tørrede tranebær, som har en rigtig fin smag.