Med alt det solskin, som vi har haft den sidste uges tid, så griller vi selvfølgelig en del herhjemme. Og i går blev det med tilbehør af et lækkert, hjemmebagt focaccia med rosmarin og havsalt. Et skønt madbrød, som passede perfekt til grillmaden. Men et focaccia er også eminent som tilbehør til fx et hjemmelavet tapasbræt eller bare til at dyppe i en god hjemmelavet chili hummus.
Se også – Koldhævet focaccia I Focaccia med rødløg og kartofler I Madbrød med tomat
Focaccia med rosmarin opskrift.
Focacciabrødet er helt enkelt at lave. Dejen skal bare røres sammen i en skål, hæve over et par gange og så i ovnen. Det kan næsten ikke være mere enkelt og brødet smager helt forrygende. Faktisk ender det ofte med, at kun halvdelen af brødet er tilbage, når vi er klar til at spise. Resten er simpelthen forsvundet som dug for solen, imens vi har forberedt maden.
Et focaccia kan sagtens spises som det er – uden nogle former for tilbehør. Men det er selvfølgelig også oplagt som tilbehør til tapas, grillmad, oste- og pølsebordet, gryderetter og lignende. Og skulle hele brødet nu ikke blive spist, så kan det sagtens gemmes nogle dage. Olien skal nok holde brødet svampet, og man kan evt. riste brødet let på grillen eller brødristeren, hvis det skal peppes op. Prøv også at bruge focaccia til hvidløgsbrød og hjemmelavede panini sandwiches. Det er forrygende.
Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af focaccia under opskriften.
Focaccia med rosmarin
Ingredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 tsk sukker
- 1½ tsk groft salt
- 3 spsk olivenolie
- 150 gr durummel
- 250 gr hvedemel
- olivenolie, frisk rosmarin og havsalt til pynt
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker, salt, olie, durummel og hvedemel.
- Rør dejen godt sammen til den er "grød-agtig" og lad den hæve i ca. 1 time.
- Vend dejen fra skålen over i et ildfast fad (ca 15 x 20 cm) foret med bagepapir. Fugt fingrene med vand og tryk dejen let ud, så den fylder hele fadet.
- Pensl med olivenolie og fordel friskhakket rosmarin og havsalt ovenpå dejen. Lad herefter focacciaen efterhæve i ca. 30 minutter.
- Bag focacciaen i ca. 20 minutter ved 250 °C (varmluft), indtil den er gylden og gennembagt. Når focacciaen er færdigbagt kan man evt. pensle overfladen med lidt ekstra olie.
- Tag focacciaen ud af formen, fjern bagepapiret og lad den køle på risten.
Skønne variationer.
Der er næsten ingen grænser for, hvilken slags fyld man kan komme i dejen eller drysse ovenpå et focaccia. Cherrytomater smager skønt og giver saftighed og sødme. Kogte kartofler skåret i mundrette tern er også superlækkert og både minder og smager lidt som en kartoffelpizza. Og grofthakkede oliven i dejen, eller ovenpå dejen, er også godt. Og så kan man jo knuse et fed hvidløg i olien, som pensles ovenpå brødet inden bagningen.
Derudover kan man tilsætte ost i tern eller drysse revet ost over brødet. Og endelig kan man jo nøjes med at lave et plain brød uden fyld. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.
Faktisk laver jeg også engang imellem en focaccia pizza af denne her dej. Jeg følger egentlig bare ovenstående opskrift, men vender dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og presser den flad med våde fingerspidser (ca. 1-2 cm høj). Derefter smører jeg tomatsauce på dejen, drysser med skinke eller hakket pepperoni og slutter af med ost og oregano eller basilikum, inden brødet/pizzaen ryger i ovnen. Vær OBS på, at bagetiden kan variere, fordi pizzabunden ikke er så høj som focacciabrødet.
Line – Velkommen til. Det er bare med at få fingrene i melet og komme igang – det smager skønt (også jordbærtærten:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Ungersvenden – Jeg er vild med alt italiensk og elsker landet og maden, så det var virkelig en kompliment du kom med der:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Mums – det må prøves! Jeg må hellere lige melde mig som læser.. Skal da også afprøve jordbærtærten! 😉
Kærligst Line
Hej
Uhm, det ser lækkert og italiensk ud.
– Ungersvenden
Piskeris – Sådan et focaccia er nemlig rigtig godt. Det er også alt for sjældent jeg får dem lavet, selvom det er så nemt:-)
Øj, det ser rigtig lækkert ud! Det er da alt for længe siden, jeg har fået focaccia… *mmmmm*
Hvor stor en bradepande passer dejen til, skal prøve at bage brødet.
Karina – Jeg bruger gerne et ildfast fad som er ca 15 x 20 cm eller deromkring 🙂
Hvorfor skriver du bradepande og så i kommentarer er det et ildfast fad.. 😫 – har det i ovnen lige nu og kan ik forstå det ikke er højere. Men klart når jeg har brugt en standard bradepande. Æv!
Tanja – Jeg må indrømme, at for mig er et ildfast fad og en bradepande lidt det samme og så kan de være lavet af metal eller stentøj. Jeg har 3 bradepander i forskellige størrelser og en masse ildfaste fade og så veksler jeg lidt imellem dem. Til denne her opskrift har jeg brugt både bradepande og ildfaste fade uden problemer, men det er selvfølgelig klart, at mængden af dej skal passe til fadet. Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med en standart bradepande, men nu vil jeg skrive målet på bradepanden ind i opskriften og så håber jeg, at der ikke er andre som bliver forvirret en anden gang 🙂
Hej.
Kan det fryses
Marianne – Ja, det kan det sagtens 🙂
Der skal ikke bruges helt så meget mel som du skriver:) og jeg tilsatte en extra deciliter vand..
Josephine – Ja, det kan godt variere lidt alt efter hvordan man eksempelvis afmåler vandet – decilitermål kan jo variere en smule i størrelse. Dog har jeg aldrig været nødt til at tilsætte en deciliter vand ekstra. Jeg plejer at røre vand og mel sammen til konsistensen er som en tyk grød, der kan hældes fra skålen over i fadet, som focacciaen skal bages i 😀
Det endte med at blive virkeligt lækkert!! Super skøn opskrift. Jeg bagte det i en medium springform hvilket fungerede supergodt.
MumS
Josephine – Uhhh hvor lækkert – jeg skal vist også prøve med et rundt brød på et tidspunkt 😀
Kan man trykke dejen ud i en lidt større bradepande, så dejen blir tyndere, og så lave det som en pizza med tomatsauce og fyld???
Marianne – Ja, det kan man sagtens – det har jeg gjort flere gange 😀
Hej.
Nu har jeg bagt det mange gange med rigtig godt resultat. Men jeg hælder altid dejen i bradepanden før første hævning, så jeg “bare” skal prikke lidt huller, pensle med olie og drysse rosmarin og salt på undervejs😅
Karina – Hvor er det bare dejligt at høre, at brødet er en succes 😀
Super nem og lækker opskrift
Morten – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Perfekt, lykkedes hver gang.
Søren – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Bruger kun denne opskrift fremover
Jytte – Hvor er det bare dejligt at høre – mange tak 🙂
Skal bage dette foccacia til ca 45 Pers. Kan det laves i bradepanden der passer til ovnen?
Christina – Ja, det kan du sagtens. Men så skal du selvfølgelig lige gange opskriften med 4 eller 5 og desuden være OBS på, at bagetiden forlænges. Det er dog svært at sige 100 % hvor lang tid brødet skal bage i ovnen, men overfladen skal selvfølgelig være gylden 🙂
20-25 minutter i varmluft 250 grader ? Er det korrekt – mit brød blev MEGET brunt efter 8 minutter – så jeg skiftede til over/undervarme – og alligevel var det færdigt efter ialt 16 minutter…
Jeg havde det i er metal bradepande…
PS – det smagte rigtig dejligt 😀
Hanne – Der er som bekendt ikke 2 ovne, der bager ens, så indimellem oplever jeg, at der er nogle opskrifter, hvor bagetiden varierer. Min egen ovn skal bruge ca 22 minutter på at bage brødet, imens mine forældres splinternye ovn bager det færdigt på ca 18 minutter. Derfor kan det være virkelig svært at angive en helt eksakt tid 😀 Det kan selvfølgelig også have lidt at sige, at du har brugt en metalbradepande, da metal som bekendt leder varmen. Selvom bruger jeg som regel et ildfast fad af stentøj. Men dejligt at brødet smagte dejligt 😀
Jeg tænkte præcis det samme med den høje temperatur. Det svarer jo til 270 grader alm. ovn 😳
Så jeg valgte at skrue ned til 200 grader varmluft og det fungerede fint for mig 👍🏼
Lene – Jeg må indrømme, at jeg altid bager mine focaccia på høj varme, hvilket giver den skønneste, sprøde skorpe. Men selvfølgelig kan man også bage det ved lavere temperatur, det bestemmer man jo helt selv 😀
Hej!
Kan brødet hæve for meget (enten ved 1. eller 2. hævning)? Jeg ville gerne forberede det om morgenen, så jeg bare kan smække det i oven og spise det varmt om aftenen – tror du, det kan give nogen udfordringer?
Caroline – Hvis du vil forberede brødet om morgenen, så skal du skære en smule i gæren og umiddelbart vil jeg i stedet anbefale dig, at du laver en koldhævet focaccia. Den kan nemt hæve i køleskabet hele dagen og skal så bare i ovnen til spisetid 🙂
https://madenimitliv.dk/koldhaevet-focaccia/
Hej og tak for en lækker opskrift. Jeg lader det også hæve i i fadet i første omgang. Det virker lige så fint😁
Karina – Tusind tak for tippet – måske skal jeg prøve det næste gang 😀
Hvad kan man komme i til rejecocktail
Jane – Jeg ville nok holde det rimeligt neutralt og bare nøjes med lidt at drysse salt på toppen 😀 Jeg tænker, at smagen af rosmarin vil overdøve rejernes fine smag 😀
Hej, mener du virkelig at formen er 15 cm x 20 cm?
Susanne – Ja, det mener jeg. Hvis du kigger på billedet, så er kniven som ligger ved brødet ca. 30 cm lang 😀