Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Focaccia med rosmarin – hjemmelavet madbrød.

40 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Med alt det solskin, som vi har haft den sidste uges tid, så griller vi selvfølgelig en del herhjemme. Og i går blev det med tilbehør af et lækkert, hjemmebagt focaccia med rosmarin og havsalt. Et skønt madbrød, som passede perfekt til grillmaden. Men et focaccia er også eminent som tilbehør til fx et hjemmelavet tapasbræt eller bare til at dyppe i en god hjemmelavet chili hummus.

Se også – Koldhævet focaccia I Focaccia med rødløg og kartofler I Madbrød med tomat

Focaccia med rosmarin opskrift.

Focacciabrødet er helt enkelt at lave. Dejen skal bare røres sammen i en skål, hæve over et par gange og så i ovnen. Det kan næsten ikke være mere enkelt og brødet smager helt forrygende. Faktisk ender det ofte med, at kun halvdelen af brødet er tilbage, når vi er klar til at spise. Resten er simpelthen forsvundet som dug for solen, imens vi har forberedt maden.

Et focaccia kan sagtens spises som det er –  uden nogle former for tilbehør. Men det er selvfølgelig også oplagt som tilbehør til tapas, grillmad, oste- og pølsebordet, gryderetter og lignende. Og skulle hele brødet nu ikke blive spist, så kan det sagtens gemmes nogle dage. Olien skal nok holde brødet svampet, og man kan evt. riste brødet let på grillen eller brødristeren, hvis det skal peppes op. Prøv også at bruge focaccia til hvidløgsbrød og hjemmelavede panini sandwiches. Det er forrygende.

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af focaccia under opskriften. 

4,19 fra 22 stemmer

Focaccia med rosmarin

Hæve- og bagetid1 time 45 minutter
Samlet tid2 timer
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 3 dl vand (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 1 tsk sukker
  • tsk groft salt
  • 3 spsk olivenolie
  • 150 gr durummel
  • 250 gr hvedemel
  • olivenolie, frisk rosmarin og havsalt til pynt

Fremgangsmåde

  • Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker, salt, olie, durummel og hvedemel.
  • Rør dejen godt sammen til den er "grød-agtig" og lad den hæve i ca. 1 time.
  • Vend dejen fra skålen over i et ildfast fad (ca 15 x 20 cm) foret med bagepapir. Fugt fingrene med vand og tryk dejen let ud, så den fylder hele fadet.
  • Pensl med olivenolie og fordel friskhakket rosmarin og havsalt ovenpå dejen. Lad herefter focacciaen efterhæve i ca. 30 minutter.
  • Bag focacciaen i ca. 20 minutter ved 250 °C (varmluft), indtil den er gylden og gennembagt. Når focacciaen er færdigbagt kan man evt. pensle overfladen med lidt ekstra olie.
  • Tag focacciaen ud af formen, fjern bagepapiret og lad den køle på risten.

Skønne variationer.

Der er næsten ingen grænser for, hvilken slags fyld man kan komme i dejen eller drysse ovenpå et focaccia. Cherrytomater smager skønt og giver saftighed og sødme. Kogte kartofler skåret i mundrette tern er også superlækkert og både minder og smager lidt som en kartoffelpizza. Og grofthakkede oliven i dejen, eller ovenpå dejen, er også godt. Og så kan man jo knuse et fed hvidløg i olien, som pensles ovenpå brødet inden bagningen.

Derudover kan man tilsætte ost i tern eller drysse revet ost over brødet. Og endelig kan man jo nøjes med at lave et plain brød uden fyld. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Faktisk laver jeg også engang imellem en focaccia pizza af denne her dej. Jeg følger egentlig bare ovenstående opskrift, men vender dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og presser den flad med våde fingerspidser (ca. 1-2 cm høj). Derefter smører jeg tomatsauce på dejen, drysser med skinke eller hakket pepperoni og slutter af med ost og oregano eller basilikum, inden brødet/pizzaen ryger i ovnen. Vær OBS på, at bagetiden kan variere, fordi pizzabunden ikke er så høj som focacciabrødet.

Subscribe
Notify of
40 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
13 år siden

Line – Velkommen til. Det er bare med at få fingrene i melet og komme igang – det smager skønt (også jordbærtærten:-)

Kærlig hilsen

Anne.

LaTascha
13 år siden

Ungersvenden – Jeg er vild med alt italiensk og elsker landet og maden, så det var virkelig en kompliment du kom med der:-)

Mange hilsner fra

Anne.

Line
13 år siden

Mums – det må prøves! Jeg må hellere lige melde mig som læser.. Skal da også afprøve jordbærtærten! 😉
Kærligst Line

Ungersvenden
13 år siden

Hej

Uhm, det ser lækkert og italiensk ud.

– Ungersvenden

LaTascha
13 år siden

Piskeris – Sådan et focaccia er nemlig rigtig godt. Det er også alt for sjældent jeg får dem lavet, selvom det er så nemt:-)

Piskeriset
13 år siden

Øj, det ser rigtig lækkert ud! Det er da alt for længe siden, jeg har fået focaccia… *mmmmm*

Karina
7 år siden

Hvor stor en bradepande passer dejen til, skal prøve at bage brødet.

Tanja Haraldsborg
5 år siden

Hvorfor skriver du bradepande og så i kommentarer er det et ildfast fad.. 😫 – har det i ovnen lige nu og kan ik forstå det ikke er højere. Men klart når jeg har brugt en standard bradepande. Æv!

Marianne
5 år siden

Hej.
Kan det fryses

josephine søndberg
4 år siden

Der skal ikke bruges helt så meget mel som du skriver:) og jeg tilsatte en extra deciliter vand..

josephine søndberg
4 år siden

Det endte med at blive virkeligt lækkert!! Super skøn opskrift. Jeg bagte det i en medium springform hvilket fungerede supergodt.

MumS

Marianne
4 år siden

Kan man trykke dejen ud i en lidt større bradepande, så dejen blir tyndere, og så lave det som en pizza med tomatsauce og fyld???

Karina
4 år siden

5 stars
Hej.
Nu har jeg bagt det mange gange med rigtig godt resultat. Men jeg hælder altid dejen i bradepanden før første hævning, så jeg “bare” skal prikke lidt huller, pensle med olie og drysse rosmarin og salt på undervejs😅

Morten
4 år siden

5 stars
Super nem og lækker opskrift

Søren
4 år siden

5 stars
Perfekt, lykkedes hver gang.

Jytte
3 år siden

Bruger kun denne opskrift fremover

Christina
3 år siden

Skal bage dette foccacia til ca 45 Pers. Kan det laves i bradepanden der passer til ovnen?

Hanne Mark
3 år siden

20-25 minutter i varmluft 250 grader ? Er det korrekt – mit brød blev MEGET brunt efter 8 minutter – så jeg skiftede til over/undervarme – og alligevel var det færdigt efter ialt 16 minutter…
Jeg havde det i er metal bradepande…
PS – det smagte rigtig dejligt 😀

Lene
2 år siden

4 stars
Jeg tænkte præcis det samme med den høje temperatur. Det svarer jo til 270 grader alm. ovn 😳
Så jeg valgte at skrue ned til 200 grader varmluft og det fungerede fint for mig 👍🏼

Caroline
2 år siden

Hej!
Kan brødet hæve for meget (enten ved 1. eller 2. hævning)? Jeg ville gerne forberede det om morgenen, så jeg bare kan smække det i oven og spise det varmt om aftenen – tror du, det kan give nogen udfordringer?

Karina
2 år siden

Hej og tak for en lækker opskrift. Jeg lader det også hæve i i fadet i første omgang. Det virker lige så fint😁

Jane
9 måneder siden

Hvad kan man komme i til rejecocktail

Susanne
1 måned siden

Hej, mener du virkelig at formen er 15 cm x 20 cm?