Det er så sjældent, at jeg bager et rigtigt gammeldags, klassisk franskbrød. Og med gammeldags mener jeg sådan et lyst franskbrød af hvedemel, mælk, lidt smør, gær og ellers ikke ret meget andet. Ingen surdej, ingen kerner og ingen grove meltyper. Normalt bager jeg ellers de lækre grydebrød, men de kræver unægtelig lidt længere tids forberedelse pga. den lange bagetid. Og i går formiddags fik jeg altså lige lyst til hjemmebagt franskbrød på den gode, gammeldags manér. Jeg ringede desuden til Morten og vi fik aftalt, at han købte en nybagt og varm leverpostej med hjem efter arbejde, da han havde fri kl. 13 og så skulle jeg nok sørge for at have nybagt brød, bacon, champignons og rødbeder klar. Total hyggelig frokost og en dejlig start på en lang pinseweekend.
Brødet blev akkurat lige så blødt, svampet og lækkert, som jeg havde forestillet mig. Vi spiste godt af det til frokost, men havde alligevel ca halvdelen tilbage, som blev gemt til vores morgenmad i dag. Og så er der sørme stadigvæk en lille rest til vores morgenmad i morgen, hvor vi kun skal have lidt let, fordi vi skal til pinsefrokost i Mortens familie.
Jeg skal have for øvrigt have kage med til pinsefrokosten, der bliver holdt som et sammenskudsgilde, men da der kommer 3 andre kager, udover min, har jeg valgt bare at tage en ordentlig portion hjemmelavede mini romkugler og en stor æske med p-tærter med. Dem er jeg sikker på, nok skal blive spist, for modsat en stor bradepandekage, eller hvad jeg ellers kunne have fundet på, så er der næsten altid plads til lige at hapse en mini romkugle eller et stykke chokolade til kaffen. Og lysten til kage er måske også så som så, hvis man først har spist en stor frokost med tilhørende ostebord og derefter skal i gang med hele 4 slags kager. Så jeg går efter devisen “lidt men godt”, så jeg ikke skal have en halv kage med hjem igen.
Franskbrød (klassisk)
Ingredienser
- 1½ dl mælk (lillefingervarm)
- 1 dl vand (lillefingervarm)
- ½ pk gær
- 1 tsk groft salt
- 1 tsk sukker
- 400 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
- 25 gr blødt smør
Fremgangsmåde
- Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, mel og smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 60 minutter.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et aflangt franskbrød. Læg brødet i en mellemstor, smurt franskbrødsform.
- Skær et let snit på langs af brødet og lad det efterhæve i ca 30 minutter.
- Bag brødet i 25-30 minutter ved 200 °C (alm. ovnfunktion), indtil brødet er gyldent og gennembagt.
- Lad brødet afkøle på ovnristen.
Skal brødet bages med varmeluft eller hvordan? Savner lidt du skriver i dine opskrifter hvilket program på ovnen du benytter 🙂
Mvh Malene
Malene – Det er lidt forskelligt, om jeg bruger varmluft eller ej, for jeg har meget sjældent oplevet 2 ovne, som bagte ens. Derfor varierer det meget, hvorvidt jeg vil tilråde eller fraråde at bage med eller uden varmluft, hvilket også er grunden til, at jeg sjældent angiver det i mine opskrifter, selvom jeg godt kan følge, at det kan være lidt vanskeligt at finde ud af.
Problemet er, at jeg tidligere har fået “skæld ud” af læsere, fordi deres bagværk enten var brændt eller halv-råt, fordi de blindt havde fulgt mine bageangivelser inkl. varmluft eller ikke-varmluft ned til mindste detalje og så kan det altså godt gå galt, netop fordi ovne er så forskellige. Skal jeg evt. bage gammeldags franskbrød i vores tidligere ovn, kunne jeg aldrig finde på at bruge varmluft, for varmluftsfunktion var virkelig kraftig, mens jeg altid vil bage det ved varmluft i den ovn vi har nu. Der er også nogle som klager over, at deres ovn “bager skævt”, når de bruger varmluft.
Derfor anbefaler jeg for det meste, at folk selv skal vurdere, hvorvidt de bør bruge en varmluftsfunktion eller ej, for det kan være virkelig vanskeligt at sige, når man ikke kender til den enkelte ovn og dens små særheder 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine