Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Frikassé med kødboller og sommergrønt.

0 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Hverdagsmad, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften
Opskrift frikassé med kødboller, ærter, gulerødder og kartofler på en hvid tallerken med en guldgaffel ved siden af.

For mig er frikassé indbegrebet af sommermad og en rigtig klassiker fra mormor-køkkenet. Men jeg tror faktisk ikke, at hverken min mormor eller min farmor kunne have fundet på at lave en frikassé med kødboller og sommergrønt, selvom den er nok så lækker. Det lyder måske også umiddelbart lidt sært, at blande kødboller i en grøntsagsstuvning. Men jeg lover, at det smager vanvittigt godt. Og så er det jo heller ikke mere specielt, end at det minder lidt om en anden klassiker, nemlig boller i selleri.

Opskrift på frikassé med kødboller.

Som regel hænger simremad og gode gryderetter uløseligt sammen med efterår og vinter. Men lige når det kommer til frikassé, så er der traditionelt tale om en sommer-simreret. Måske fordi der typisk bruges sommergrøntsager som gulerødder, ærter og asparges i stuvningen.

Se også – Frikadeller I Tarteletter med høns i asparges I Stegt flæsk med persillesauce

Modsat en hønsefrikasse eller kalvefrikassé, så behøver den her frikassé med kødboller dog ikke simre specielt længe på komfuret. Kødbollerne skal nemlig bare steges i lidt olie på en pande, og det tager jo næsten ingen tid. Frikassé med kødboller er derfor oplagt som lækker hverdagsmad, men selvfølgelig kan den også laves i weekenden. Virkelig hyggelig comfort food, hvor alt samles i en gryde, og kan spises med en gaffel. Åh hvor jeg elsker den slags mad

Tip! Se mine bedste tips til lækre variationer af frikasséen under opskriften.

3,60 fra 5 stemmer

Frikassé med kødboller

Samlet tid40 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Kødboller

  • 450 gr hakket svinekød
  • 1 løg (revet)
  • 1 æg
  • 0,5 dl mælk
  • 3 spsk hvedemel
  • olie til stegning
  • salt og peber

Grøntsagsstuvning

  • 800 gr små kartofler
  • 5 dl hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
  • 250 gr gulerødder
  • 250 gr ærter
  • 3 spsk maizena
  • 0,5 dl vand
  • 1,5 dl madlavnings- eller piskefløde
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Kom hakket kød, løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber i en skål og rør det sammen til en lind fars.
  • Tril farsen til 20-25 kødboller på størrelse med store valnødder.
  • Opvarm olien på en pande og steg kødbollerne til de har stegeskorpe og er gennemstegte. Ryst evt. panden, så kødbollerne forbliver nogenlunde runde.

Grøntsagsstuvning.

  • Skrub eller skræl kartoflerne og del dem i halve eller kvarte.
  • Kom bouillon og kartofler i en gryde og kog kartoflerne i ca. 5 minutter.
  • Skær gulerødderne i skiver på skrå og kom dem i gryden. Kog i yderligere 3-4 minutter til kartoflerne er helt møre og gulerødderne netop møre. Det sidste minut tilsættes ærterne.
  • Kom vand i en lille skål og udrør maizena heri. Rør maizenablandingen i gryden med kartofler og grøntsager og tilsæt fløde.
  • Lad saucen koge i ca 1 minut til den tykner. Smag til med salt og peber.
  • Kom kødbollerne i grøntsagsstuvningen og vend forsigtigt det hele sammen. Alternativt kan kødbollerne serveres ved siden af grøntsagsstuvningen.
  • Server evt. med et drys friskhakket persille på toppen.
  • Evt. rester kan gemmes i 1-2 dage på køl. Retten er ikke fryseegnet, men kødbollerne kan uden problemer fryses.

Tips til variationer.

I sæsonen kan grønne ærter erstattes af hvide eller grønne asparges, som skæres i mundrette stykker i koges i 1-2 minutter sammen med kartofler og gulerødder, til de er lige netop møre. Der kan også bruges en blanding af kartofler, gulerødder, ærter og asparges. Udenfor aspargessæsonen kan man også vende en dåse aspargessnitter i stuvningen sammen med ærterne.

Server gerne frikassé med kødboller med et ordentligt drys friskhakkede krydderurter på toppen. Det ser ikke bare fint ud, men smager også virkelig godt. Personligt foretrækker jeg friskhakket persille eller dild. Alternativt kan den friskhakkede persille eller dild røres ud i selve frikasséen lige inden servering.

Foretrækker du kylling, så brug hakket kyllingekød til kødbollerne. Der kan også bruges hakket kalv og flæsk for en lidt grovere konsistens eller hakket kalvekød. Har du nem adgang til hakket lammekød, så er det også en mulighed.

Stegte eller kogte kødboller.

Jeg kan godt lide, når kødbollerne får en let stegeskorpe. Derfor steger jeg dem på panden, og vender dem først i grøntsagsstuvningen lige inden servering. Men man kan også koge kødbollerne i hønsebouillonen, ligesom når man laver boller i karry. Hæld evt. kogevandet fra kødbollerne igennem en sig, så de værste urenheder sies fra, når kødbollerne er færdigkogte. Tilbered herefter kartofler og grøntsager til grøntsagsstuvningen i kogevandet, præcist som angivet i opskriften.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer