Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Fuldkorns-kanelbrød med æble og mandler…

6 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Udgangspunktet var et brød, der var lækkert, sødt og lidt kageagtigt, men som jeg samtidig eksempelvis kunne spise til morgenmad, uden at føle, at jeg sad og spiste det rene ingenting, eller lige så godt kunne ha spist et stykke sandkage. Resultatet blev det her fuldkorns-kanelbrød, bagt med udgangspunkt i opskriften til det kanelbrød jeg sædvanligvis bager, men i en helt andeledes sundere og mere kalorievenlig udgave med grahamsmel og revet æble, i stedet for remonce. Uhhh, jeg tror bikinien vil takke mig til sommer.

Lad det være sagt med det samme. Brødet kan ganske enkelt ikke sammenlignes med et almindeligt kanelbrød, som oftest kan være en ret kalorietung sag fyldt med smør og sukker – så hvis det er det, man vil have, skal man bage det originale. Men hvis man nu lader være med at sammenligne, og i stedet tager dette brød for hvad det er – nemlig en form for brød/kage, bagt med fuldkornsmel og med en lækker spiral af æble, kanel og mandler i midten, så smager det fantastisk.

Jeg fik en tyk, lun skive til min eftermiddagste i går, da brødet var færdigbagt, og hold da op for en himmerigs mundfuld. Og da kæresten kom hjem fra arbejde, gik han (bevæbnet med en stor brødkniv), til angreb på det forsvarsløse, lille brød i en sådan grad, at jeg til sidst måtte stoppe ham. Ellers ville han ikke have kunnet spise aftensmad, og jeg ville desuden ikke have haft brød tilovers til min morgenmad i dag. For det er nemlig lige præcis hvad jeg har fået til morgenmad i dag – og det smager stadig lækkert og nybagt, for æblerne er med til at holde det blødt og svampet. Faktisk tror jeg også brødet ville være perfekt på et brunchbord, evt. bagt dagen før og bare lige lunet i ovnen inden servering.

Jeg tilsatte en lille håndfuld grofthakkede mandler til de revne æbler, for at give brødet lidt crunch, ligesom jeg også dryssede en smule ovenpå. Er man ikke mandel/nøddespiser, så udelader man dem selvfølgelig bare, men det er nu rart med lidt sprødt at tygge på, oveni alt det bløde og svampede. Brødet bliver ikke vanvittigt sødt, og smagen minder mest om almindelig franskbrød, men det kan man jo altid justere, som man vil.

 

 

Da jeg ikke var helt sikker på, hvordan den færdige udgave af brødet ville blive, nøjedes jeg med at bage et enkelt, lille brød. Derfor er der måske nogle af målene, der ser lidt sjove ud, men man kan jo bare doble op, hvis man vil lave 2 brød og evt. komme det ene i fryseren. Min udgave kommer her.

Fuldkorns-kanelbrød med æble og mandler.

1 stk.

0,5 dl vand

0,25 dl mælk

20 gr smør

25 gr gær

1 æg

1 knsp salt

20 gr lyst rørsukker

1 tsk kanel

evt. 1/2 tsk kardemomme

evt. 1/2 tsk vanillepulver – ikke vanillesukker

100 gr grahamsmel

100 gr hvedemel

Fyld.

1 stort æble eller 2 små, skrællet og revet

20 gr lyst rørsukker

2 tsk stødt kanel

10-15 mandler, grofthakkede

Lun vand og mælk og smelt smørret heri. Opløs gæren i blandingen og tilsæt æg, salt, sukker, kanel, kardemomme og vanillepulver. Rør godt rundt. Herefter tilsættes grahamsmel og til sidst hvedemelet. Ælt dejen godt sammen – tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis dejen er meget klistret. Lad dejen hæve tildækket i en time.

En franskbrødsform fores med bagepapir. Rul dejen ud til et rektangel på et meldrysset bord, så den er en smule længere end formen, og fordel revet æble på dejen. Rør sukker og kanel sammen og drys det over æblet. Drys med hakkede mandler – gem evt. lidt til pynt på toppen af brødet. Fold dejen et par cm ind i begge ender, så den passer ned i franskbrødsformen, og rul herefter dejen sammen som en roulade. Læg dejen, med sammenføjningen nedad, i formen. Klip snipper i dejen med en saks, skiftevis én i hver side af brødet. Anret snipperne pænt og lad brødet hæve i ca. 30 minutter. Pensl med vand og drys med de resterende hakkede mandler.

Bag brødet ved 200 grader i 15 minutter. Herefter dækkes formen med sølvpapir og brødet bager i yderligere 45 minutter. Ønskes brødskorpen mørkere, kan man fjerne sølvpapiret igen, i de sidste 10 minutter af bagetiden. Løft det færdigbagte brød op af formen vha. bagepapiret, og lad det køle af på ovnristen. Fjern forsigtigt bagepapiret, skær brødet i tykke, lune skiver og nyd.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
A+K
11 år siden

Øj, det ser lækkert ud – elsker kanelbrød, elsker groft bagværk, elsker kanelæblekage – dette synes at være en perfekt kombination af disse 😀

– Anne

Ida
8 år siden

Lyder top lækkert!
Er det 200 grader alm ovn eller varmluft? 🙂

Rose
3 år siden

Jeg ville ønske der var flere billeder af processen 🙂 bl.a. Snipper har jeg ingen anelse om hvad er :). Så når jeg både skal klippe dem og anrette dem så bliver det lidt sort :). Når men jeg hpber det går alligevel 😆🤗