Fyldte æg (eller deviled eggs) med bacon og karse på toppen og en midte af æggecreme med sennep og mayonnaise er som skabte til frokostbordet. Ikke mindst til påskefrokosten, hvor æg jo ofte er et fast indslag. Men faktisk er fyldte æg så nemme at lave, at der ikke engang behøver være nogen særlig anledning. Man kan sagtens lave et par fyldte æg til en lille hyggelig søndagsfrokost derhjemme.
Se også – Æggesalat I Karrysalat I Lakserilette I Tunmousse
Fyldte æg til frokost og snack.
Jeg er primært stødt på fyldte æg i England og især i USA, hvor de også kaldes “deviled eggs”. Derovre serveres de som snack eller appetizer og er ret populære på diverse buffeter og som “fingerfood”. Fx til Superbowl Sunday, hvor amerikanerne ser amerikansk fodbold og spiser en masse forskellige slags snacks.
Hvorfor de fyldte æg kaldes deviled eggs eller “djævleæg” er jeg faktisk ikke helt sikker på. Men jeg tænker, at det har noget at gøre med, at æggecremen ofte er rørt op med en form for chilipulver, paprika eller tabasco, ligesom æggene kan være pyntede med et drys chili og paprika på toppen. De halve æggene kan derfor indimellem være nogle krydrede, små djævle at spise.
Tip! Se også mine bedste tips til variationer under opskriften.
Fyldte æg (deviled eggs)
Ingredienser
- 4 stk æg
- 25 gr bacon i tern
- 3 spsk mayonnaise
- 2 tsk sennep
- 0,5 tsk sukker
- salt og peber
Desuden
- 25 gr små tomater
- 1 bk karse
Fremgangsmåde
- Kog æggene under låg i ca 10 minutter.
- Overhæld herefter æggene med koldt vand for at stoppe kogningen og lad dem afkøle.
- Steg bacontern brune og sprøde på en pande.
- Pil æggene og del dem i halve på langs. Pil forsigtigt æggeblommerne ud og kom dem i en skål.
- Tilsæt mayonnaise og sennep og mos det sammen med en gaffel til en ensartet creme. Smag til med sukker, salt og peber.
- Skal du lave en større portion, kan du bruge en stavblender eller foodprocessor til at blende cremen.
- Kom æggecremen i en sprøjtepose med stjernetylle og sprøjt cremen ud i de halve æg.
- Pynt med bacon, små tomater og karse.
- Opbevar på køl indtil servering.
- De fyldte æg kan sagtens opbevares på køl i nogle timer, men skal helst spises samme dag, som de er lavet. De er ikke fryseegnede.
Tips til lækre variationer af deviled eggs.
Jeg har udelukkende brugt sennep som smagsgiver i denne her opskrift, men man kan sagtens tilføje yderligere smag til æggecremen. Det kunne fx være paprika, røget paprika, chili, karry, pesto eller friskhakkede krydderurter. Man kan desuden udskifte lidt af mayonnaisen med creme fraiche. Man skal blot huske, at fedtprocenten ikke må være for lav. Så vil cremen blive tynd og svær at sprøjte ud i fine toppe, som ikke falder sammen.
Og apropos top, så behøver man selvfølgelig ikke pynte toppen af æggene med sprød bacon, karse og tomater, som jeg har gjort. Det er klart, at det ser vældig fint ud med lidt grønt, men der kan sagtens bruges andre former for krydderurter, fx persille, purløg, dild, ramsløg eller spirer.
Bacon kan desuden erstattes af rejer, kaviar, stenbiderrogn, sprødstegt chorizo, lufttørret skinke eller lignende. Man kan også helt udelade kød eller fisk og bare nøjes med et grønt drys. Nemt og lækkert.
Sennep efter smag og behag.
De fyldte æg er ikke på nogen måde stærke, selvom senneppen selvfølgelig godt kan bide lidt fra sig. Men man vælger jo selv, hvilken sennep, man bruger. Jeg har som regel en sød, fransk sennep og en mild, gul sennep stående i køleskabet.
Begge dele fungerer helt fint til denne her opskrift, men bruger man en sød sennep, så skal man nok ikke tilsætte yderligere sødme i form af sukker til opskriften. Det er desuden lækkert at bruge en grov sennep, som giver lidt “bid” til cremen. Det ser også rigtig fint ud, når man kan se de sennepskornene i æggecremen.
Jeg kan vel godt lave fyldet dagen før og så pynte dem på dagen hvor de skal bruges
Ulla – Ja, det kan du sagtens. Fyld det evt. i en sprøjtepose, så du lige er klar til at sprøjte det i æggene 😀
Ser lækkert ud, hvilken sennep bruger du.😀
Susanne – Jeg bruger en helt almindelig gul sennep – bare den du nu engang har stående i køleskabet 😀
Når du i dine opskrifter skriver Sennep er det da altid stærk sennep ☺️
Jane – Ja, hvis jeg skriver “sennep”, så mener jeg helt almindelig stærk sennep – altså den slags man har stående på flaske eller glas. Hvis jeg mener sød sennep, så vil jeg altid skrive “sød sennep” i ingredienslisten 😀