Ingen jul uden juleboller af den gode, gammeldags slags, som er lavet på en gærdej og fyldt med rosiner og syltet appelsinskal. Faktisk kan jeg også rigtig godt lide, når er der sukat i dejen, men det bliver vi aldrig helt enige om i min familie. Derfor laver som regel gammeldags juleboller uden sukat.
Se også – Juleboller I Sirupskage med smørcreme I Honningbrød med appelsin
Opskrift på gammeldags juleboller.
For at gøre julebollerne så svampede og lækre som muligt rører jeg gerne dejen sammen i en skål. Når dejen ikke skal æltes sammen på køkkenbordet, kan man bruge lidt mindre mel, og dermed bliver bollerne ekstra svampede.
Efter hævningen bliver bollerne sat i “klatter” på en bageplade med en våd spiseske. Og så får de lige lov til at efterhæve i ca 30 minutter, inden de sættes i ovnen. Det er ikke bare nemt, det giver også de lækreste boller. Og så slipper man desuden for rengøring af køkkenbordet, hvilket bestemt heller ikke ligefrem trækker ned i min bog.
Årets første portion juleboller blev nydt med iskoldt smør til en kop julete. Herhjemme elsker vi julete og har allerede drukket adskillige kander. Og når først man bider i sådan en duftende julebolle med smør og drikker varm julete til, så breder julestemningen sig altså lynhurtigt.
Tip! Se også mine bedste tips til en koldhævet version under opskriften.
Juleboller (gammeldags)
Ingredienser
- 1 dl håndvarmt vand
- 1½ dl kærnemælk (eller anden form for syrnet mælkeprodukt)
- ½ pk gær
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 tsk stødt kardemomme
- 50 gr sukker
- 50 gr rosiner
- 50 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
- 450 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
- 75 gr blødt smør i tern
- sammenpisket æg til pensling
- perlesukker og evt. hakkede nødder til pynt
Fremgangsmåde
- Bland varmt vand og kærnemælk i en skål, så blandingen bliver lillefingervarm. Opløs gæren heri.
- Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, rosiner, syltet appelsinskal, hvedemel og blødt smør og rør det hele sammen til en let klistret dej.
- Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
- Fugt fingrene eller brug en våd spiseske og sæt dejen i klatter på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker og evt. hakkede nødder.
- Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på bageristen inden servering.
- Hvis bollerne pakkes godt ind, kan de holde sig bløde i 2-3 dage og evt. lunes/ristes inden servering. De kan også fryses.
Koldhævede juleboller.
Der er ikke noget så hyggeligt som at servere friskbagte juleboller til en hyggelig julemorgenmad eller adventsbrunch. Men knap så hyggeligt er det at skulle stå ud af sin seng kl. 6 om morgenen for at røre dejen sammen og stille den til hævning. Derfor laver jeg ofte de her juleboller i en koldhævet version, hvis de skal spises til morgenmad, og det er heldigvis supernemt.
I stedet for ½ pk gær nøjes jeg med at bruge 1/4 pk. Og så rører jeg gæren ud i koldt vand og kærnemælk i stedet for at lune vandet først. Men derudover følger jeg opskriften. Når dejen er rørt sammen, dækker jeg den til og stiller den i køleskabet. Og her får den lov til at hæve indtil næste morgen – eller hvad der svarer til ca 8-12 timer. Dejen kan formentlig også sagtens stå lidt længere.
Om morgenen former jeg dejen til boller ved hjælp af en våd spiseske og sætter dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Og så lader jeg dem efterhæve i ca 30 minutter, inden jeg bager dem. Og så er der ellers bare tilbage at bage bollerne og nyde de lækre, friskbagte juleboller til morgenmad.
Nu er jeg sådan en sær type, der ikke bryder om konsistenser i mine boller. Så tror du man ville kunne bruge revet appelsin skal og presset appelsin juice i stedet for syltet appelsin skal?
Anja – Haha, du kan sagtens bruge revet appelsinskal til bollerne. Mht. juicen, så er jeg ikke sikker på, at det er nødvendigt. Bollerne skal jo ikke som sådan smage af appelsin og når man bruger syltet appelsinskal smager det jo kun af appelsin, når man bider i et stykke, hvis det giver mening. Så om der skal juice i bollerne, må du vist selv bestemme – jeg er dog sikker på, at det vil smage godt 🙂
har lige bagt dem, lidt med bævende hjerte, for min ovn har lige været i udu, men de lykkedes fint udelod kardemomme for kan ikke fordrage det, men kom en ca 25 g hakket chokolade i ,, de er rigtig gode.. i øvrigt så valgte jeg den her opskrift, da jeg giver ret i at kærnemælk bare giver godt brød.
Ulla – Så dejligt at høre, at bollerne blev en succes og at ovnen samarbejdede 😀
Dejlig jul til dig og dine 😀
Uuuhm, de lyder lækre, der er handlet ind og de skal bages i dag.
I mine tanker, så skal de spises “bare sådan”, men hvordan serverer du dem for gæster? 🙂
Vicky – De er superlækre, så jeg håber, at det bliver en kæmpe succes 🙂 Bollerne er jo fyldt med gode ting og i øvrigt drysset med sukker, så hvis ikke vi spiser dem “bare sådan”, så plejer jeg faktisk at nøjes med lidt smør. Det er til gengæld også virkelig godt 😀
Tænker at lave dem til fødselsdag på lørdag. Og så – som du skriver – lave dejen fredag aften. Tror du, den kan stå i køleskab i måske 15 timer. Hvor lang tid – og på hvilken hastighed – skal dejen have på køkkenmaskinen.
Tak for skønne opskrifter.
Helle – Ja, det bør ikke være noget problem. Som jeg har skrevet i opskriften under kapitlet med den koldhævede variant, så kan de sagtens stå længere end 12 timer. Jeg rører gerne dejen let sammen med en grydeske – den skal jo bare lige være sammenhængende, da bollerne alligevel skal sættes på pladen med en våd ske. Jeg bruger vel 1 minuts tid på at røre dejen sammen, så jeg vil skyde på, at køkkenmaskinen kan gøre det endnu hurtigere 😀
Kan du sådan lidt på slump fortælle hvor længe de skal røres på maskinen. Skal de blot slåes sammen, eller skal de røres som gængs bolledej??
Marianne – Jeg rører dejen sammen med en grydeske, indtil den er sammenhængende. Ca. 1 minuts tid. Dejen skal jo blot være som tyk grød, da bollerne skal sættes på en bageplade med en våd spiseske 🙂
Har lige bagt dem. De er et hit. Brugte vaniljecheasy i stedet for kærnemælk. Kom appelsin og sukat i – bare fordi jeg havde det.
Dorte – Uhhh det lyder lækkert – man kan uden problemer bruge vanilje yoghurt i stedet for. Og sukat er superlækkert – det er bare sjældent, at jeg får lov til at komme sukat i bollerne, hvis mine forældre (min mor) skal have nogle af dem 😉 🙈