Med alt den dejlige, hvide og knitrende sne, som er faldet over de sidste par dage, er jeg i dén grad blevet inspireret til hyggelige kage-bage projekter. Det er simpelthen noget af det bedste, at komme ind fra kulden og få et krus dejlig varm te og et stykke lækker, friskbagt krydderkage, så selvom januar i høj grad er en måned, der indbyder til lidt ekstra sundhed og vitaminer, så skal der altså også være plads til kage, når det sner.
Det er mange år siden, at jeg sidst har bagt en krydderkage og i virkeligheden er det nok nærmest en kage, som jeg forbinder med min mormor. Selvom det er “oppe i tiden” at bage kager som aldrig før, så har jeg lidt på fornemmelsen, at de gode gammeldags skærekager som sandkage, marmorkage og krydderkage har måttet vige lidt tilbage for diverse lagkager, cupcakes og fondantudsmykkede mesterværker. Men det ændrer altså ikke på, at de gammeldags skærekager i allerhøjeste grad stadigvæk holder 100 %
>> Se også min opskrift på en klassisk marmorkage lige her.
Denne her krydderkage er utrolig lækker og så smager den både brunt og brændt, hvis man da kan omtale en kage i rosende vendinger på den måde? Det er for øvrigt en vældig god idé at bage netop en krydderkage i januar, for den er fyldt med julekrydderier, uden at være en decideret julekage, så ligger man inde med stødt ingefær, nellike, allehånde, kardemomme og kanel, så er dette her alletiders mulighed for at få tømt lidt ud i krydderiskabet – krydderier har nemlig en begrænset holdbarhed, inden de ligesom “mister pusten” og bliver noget ligegyldige i smagen.
Jeg er vild med rosiner i krydderkage, men bryder man sig ikke om den slags, kan de naturligvis udelades eller i stedet erstattes af anden tørret frugt, fx tranebær, eller man kan bruge syltet appelsinskal. Kagen er skøn, når den er nybagt, duftende og lækker, men den kan sagtens holde i et par dage, uden at blive tør. Skulle man alligevel ende med et lidt kedeligt og tørt stykke krydderkage, som prøv at riste det og smøre lidt koldt smør på. Mums, det er godt.
Krydderkage
Ingredienser
- 175 gr blødt smør
- 100 gr sukker
- 75 gr brun farin
- 1 æg
- 250 gr hvedemel
- 1 tsk natron
- 1 tsk stødt allehånde (kan udelades)
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt nellike
- 2 tsk stødt kanel
- 1 nip salt
- 2½ dl mælk
- 1 dl rosiner (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Pisk smør, brun farin og sukker sammen til det er luftigt og tilsæt ægget.
- Sigt hvedemel sammen med natron, allehånde, ingefær, kardemomme, nellike, kanel og salt og vend det i dejen under omrøring skiftevis med mælken. Til sidst kommes rosinerne i dejen.
- Smør en franskbrødsform med lidt smør eller for den med bagepapir.
- Fordel dejen i formen og bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 1 time, til den er gennembagt. Tjek evt ved at stikke et lille træspyd eller lignende i midten af kagen.
- Vend kagen ud af formen og lad den køle af på bageristen.
Hej,
Er ved at lave denne skønne kage. men jeg har lige et spørgsmål?? hvad gør man med den brune farin?? ( jeg blandet den i dejen) håber ikke der sker noget??
MVH Marian
Marian – Jojo, den brune farin skal i dejen sammen med sukkeret – jeg har bare betegnet både sukker og brun farin under et samlet “sukker” i opskriften, da der jo i bund og grund er tale om sukker, men nu har jeg lige skrevet brun farin ind og så er der forhåbentlig ikke noget at være i tvivl om 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
tusind tak, du har en masse dejlige opskrifter, en rigtig god side. god dag til dig vh marian
Marian – Det var så lidt – jeg er glad for, at du kan bruge bloggen og mine opskrifter 🙂
Mange hilsner og rigtig god dag til dig 🙂
Jeg bagte denne vidunderlige kage i går og havde den med på aftenvagt. Du kan tro det bragte lykke, der var flere, der ville have opskriften?
Christina – Det glæder mig 😀 Sådan en gammeldags krydderier er altså også bare dejlig og noget man ikke får så tit længere 😀
Hej Anne- Kathrine:-) Først og fremmest fed blok du har her, den er da helt nede på jorden , til sådan en skabsbager som mig, Fedt:-)Har du mon nogle gode ideer til bruse bads boller og brun kager m spelt? Bare en forspørgsel. De bedste hilsner Marlene
Marlene – Tusind tak for din søde kommentar til bloggen – jeg prøver også at holde mig sådan lidt nede på jorden. Det er den slags blogs og kogebøger, som jeg selv foretrækker at læse 😉
Mht. bollerne, så vil jeg anbefale disse her lækre og koldthævede morgenmadsboller –
https://madenimitliv.dk/koldthaevede-morgenmadsboller-til-weekend-og-hygge/
De skal blot røres sammen om aftenen og sættes på en bageplade om morgenen og så får man de skønneste, luftige boller med sprød skorpe. Jeg har også lavet lidt andre former for koldthævet bagværk, så prøv evt. at skrive “koldthævet” i bloggens søgefelt.
Mht. brunkagerne bliver det lidt sværere, for jeg sværger til denne her skønne og meget originale udgave – https://madenimitliv.dk/julekrydrede-brunkager/
Måske kan du lave en lille portion og prøve dig lidt frem med at udskifte noget af hvedemelet med lyst speltmel?
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hejsa
Hvad skal man gange opskriften med, hvis man bager den i en springform med en omkreds på 26 cm?
Og hvad vil du tro den skal have i ovnen?
Mums, DET er jo lige den kage jeg har ledt efter opskriften på, meget længe 🤣🤣
Den bagte min Bedstemor da jeg var barn og kom på ferie i Ålborg. Jeg har bagt andre krydderi kager men det var ikke den. Så super mange gange tak 👍👍 Den står i ovnen nu og her dufter simpelthen af barndoms minder.❤❤
Jeg er fra 1965, så det er efterhånden længe siden.
Bettina – Uhhh hvor er det bare dejligt at høre – jeg krydderkager er jo en af de gode, gamle klassikere 😀
jeg køber krydder
bagepulver ,den er bare god med chokoladestykker i .
Elsebeth – Det kan man jo også sagtens – jeg har bare som regel krydderierne stående i forvejen, og så virker det jo lidt fjollet, at købe dem 2 gange 😀 😀
Hej.
Kan jeg bruge korender i stedet for rosiner?
Karina – Ja, det kan du sagtens. Det er jo nææææsten det samme 😀
Kan man bruge denne opskrift hvis man vil bruge en rund springform på 20cm i diameter eller skal der reguleres? – i så fald, hvad skal man regulere? (Nybegynder mht bagning og skal bage til en familiemiddag hos min kærestes familie meget snart)
Katja – Ja, du kan sagtens bruge en springform på 20 cm. Kagen vil måske blive lidt mere flad, fordi den kommer i en større form, så du kan evt. overveje at lave 1,5 portion, hvis du gerne vil have en høj kage. Vær også OBS på at bagetiden måske også ændrer sig en smule, når mængden af dej, der skal gennembages, bliver lidt højere (eller lavere). Kig derfor til kagen undervejs, og stik en tandstikker, et grillspyd eller lignende ned i midten af kagen, når den begynder at se færdig ud. Hvis der ikke hænger rå dej ved tandstikkeren, så er kagen færdig 😀